Értékelés · projekt

Vendégblogger értékelés – Naomi Novik: Rengeteg

rengeteg
Kiadó: Gabo           Kiadás éve: 2016 Oldalszám: 488

Fülszöveg:
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.

Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője

„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője


Te szegény, aki épp idekeveredett és valami ballépés folytán az én értékelésemet olvasod!

Előre szólok semmi olyat nem árulok el róla, ami a fülszövegben nem található meg. Szóval, ha nem szeretsz hosszú értékeléseket olvasni, akkor röviden ennyit mondok: NAGYON, NAGYON JÓ! FOGD, VIDD, OLVASD! Viszont ha a mazochista típusba tartoznál, akkor itt egy kis vegytiszta ömlengés a könyvről:

Kezdjük az elején: nyár.  Átlagos könyvböngésző nap. Épp szisztematikusan nézelődtem a könyvpiramisok között, azaz bejárattól haladva a bolt leghátuljáig. Piramistól-piramisig, polctól-polcig, mindenkire kellő figyelmet és időt hagyva. Mikor is a szemem sarkából megakadt valakin a figyelmem. Eleinte, tartva magam a szisztematikus átnézéshez, csak oda-odapislantottam. Ezután megkockáztattam egy merészebb lépést és nyíltan megbámultam, majd kacér szemezésbe kezdtünk. Végül átlépve minden szabályt, nyílegyenesen átvágtam a bolton egyenesen hozzá.

Egyszerűen elbűvölt a külseje. Imádom a fekete-fehér kontrasztot, ehhez pedig bejött egy finom arany… hát mit mondjak? Szerelem volt első látásra. Pedig kifejezetten elítélem azokat, akik külső alapján döntenek, (itt főleg Zsebire célzok, aki képes csak azért megvenni egy könyvet, mert „olyan, de olyan gyönyörű a borítója, és egyszerűen nem lehetett ott hagyni” típusba tartozik). Én inkább a „ne ítélj borítóról, mivel a belső számít igazán” párti vagyok. De abban a helyzetben tehetetlen voltam. Szerencsémre nem kellett csalódnom, amilyen gyönyörű volt kívülről ugyanolyan csodás volt belül is.

Először azt hittem, mesét feldolgozó könyvvel van dolgom. Akár a Szépség és a szörnyeteg vagy szóba jöhetett, vagy a kép alapján még a Piroska és a farkas is. Amikor elolvastam a fülszöveget, megerősödött a gyanúm. Mese, megfűszerezve pogány istennek bemutatott emberáldozattal (kicsit finomabb formában).  Nagy meserajongó vagyok, szóval kifejezetten imádom az ilyen könyveket. Ezután, már csak rohantam haza, hogy minél előbb olvashassak.

Történetünk egy Dvernyik nevű faluban kezdődik Agnyeskával, aki egy favágó lánya.  A falu pár kilóméterre fekszik az erdőtől. Az erdő azonban egyáltalán nem mindennapi. Külön személyiséggel bír, és aki bemerészkedik a Rengetegbe, az soha többé nem tér vissza, legalábbis nem épségben, és nem a régi önmagaként.

„Néha vakon és visítva, néha nyakatekerten és torzan, felismerhetetlenül jöttek elő, és még rosszabb volt, ha a saját arcukkal, de mögötte gyilkos szándékkal tértek vissza, és valami végleg eltört bennük.”

 A helyiek feladata annyi, hogy megakadályozzák a Rengeteg terjeszkedését. Ebben segíti őket Sárkány, a varázsló és egyben a terület ura. Cserébe, tízévente kiválaszt egy üde, fiatal, SZÉP és valamiben igazán kiemelkedően tehetséges leányzót, aki takarít és főz rá és elviszi magával.  Természetesen az alatt a tíz év alatt nem hagyhatja el a tornyot, de legalább művelten szabadul ki. Jártas lesz a nemesek világában így könnyebben talál magának férjet a városban. Persze, ehhez az a zsák ezüst is hozzá járul, amit fizetségül kap majd a szolgálataiért. (Rossz az, aki rosszra gondol).

A következő kiválasztásnál, pedig BAMM!! mily meglepő, Agnyeskát választja, amin mindenki elképed, ugyanis Nyeska legjobb barátnőjére, Kasjára számítottak, aki szép, okos, bátor és gyönyörű hangja van. Ellentétben hősnőnkkel, aki lássuk be, semmiben sem igazán kiemelkedő. Habár én imádtam, hogy minden helyzetben képes bajba keverni magát, hogy makacs, öntörvényű és persze kétballábas is hozzá. Tipikusan olyan „elefánt a porcelánboltban” kategória.  Szóval teljes ellentéte a barátnőjének, és ellentéte Sárkány ideáljainak is. Pont ezért, amikor ezek ketten összekerülnek, a toronyban elszabadul a pokol, na meg persze az érzelmek is. Állandó ingerült szóváltások, üvöltözések, bénázások (persze Nyeska részéről). Mivel varázslónk természetesen mindig tökéletesen viselkedik. De azért a beszólásai mindent visznek.

„Ha nem akarsz embert ölni, ne vágd fejbe sokszor egymás után nehéz tárggyal!”

Na de most komolyan hölgyeim, ki nem olvadna el egy ilyen mondat után?

Itt még megtalálható a Szépség és szörnyeteggel való hasonlóság, viszont kb. a 80. oldaltól ez teljesen kiveszik belőle. Onnantól kezdve egy teljesen új, varázslattal, összeesküvéssel, csatákkal teli világ nyílik meg előttünk.

 Pár szót szólnék még a fontosabb karakterekről.
Nyeska: Az elején kissé nyuszi, viszont nem kell félteni, hamar kibontakozik a kicsike. Ő egy egyszerű lány, szereti az erdőt járni, bogyókra vadászni. Kissé kétballábas, állandóan koszos. Későbbiekben ez utóbbi megmarad benne, nem fogunk 200 oldalon át a lelki szenvedéseiről olvasni, hál istennek! Öntudatosabb lesz, és szép karakterfejlődésen megy keresztül. Bátrabbá, erősebbé válik. Igazi nővé fog érni.  Ami csak még szerethetőbbé teszi őt számomra.

Sárkány: Hát vele adódhatnak gondok, kétségkívül bonyolultabb jellem. Először is 100 éves, szóval tompábbá vált a világ felé. Kiveszett belőle a szeretet. Ezért adódnak majd félreértések, meg jó sok veszekedés, habár azok inkább amiatt vannak, hogy Sárkány kissé piperkőc személy, így igen nehezen viseli, mikor Agnyeska beállít szakadt, sáros ruhákban. Vagy épp kiveri a hisztit, hogy ő aztán nem fog hordani 12 alsószoknyás brokát báli ruhát, mert gyűlöli. Nekem kifejezetten bejött ez a flegma, lenéző stílusa szerintem az írónő nagyon jól eltalálta.

Kasja: Mint már említettem ő a „legjobb barátnő”. Nincs annyira kidolgozva habár az egész könyvnek aktív szereplője, mégis kissé elveszik. De maga a történet annyira lebilincselő, hogy ez is csak így utólag tűnt fel… hoppá?

Marek: Hát persze, hogy kell egy herceg is a történetbe! Na, és milyen könyv lenne ez, ha nem jelenne meg legalább még egy plusz srác a sztoriban. Egyébként vele se volt bajom, egy elkényeztetett beképzelt gyerek, aki játssza a hőst. Tökéletes.

Ennyi lenne a szereplőkről. Külön örülök, hogy annak ellenére, hogy bár nem mindenki részletesen kidolgozva, mégis a karakterek élethűek voltak, és mindegyiket kedveltem! Igen, tudom fura, nem sokszor szokott előfordulni.

Muszáj még pár szót a szerelmi vonulathoz is hozzá fűznöm. Én szeretem, ha van egy könyvben ágyjelenet, mert amikor szerelmi szálat szővünk a történetbe, az igenis kézenfekvő és életszagú. Nem úgy, mint egyes könyvekben ahol a legvégén elcsattan az első csók, addig meg „jaj, rám nézett, meghalok” című sláger megy. És nem, nem is az olyanokra gondolok, mint a „mellbimbómmal kotorászok a másik ánuszában”. Mert míg az előbbi idegesítő, addig az utóbbi meg már túlzás, és valljuk be, már csak röhögni tudunk rajta.

A Rengetegben az írónő tökéletesen megvalósította ezeket épp eleget adott és nem annyit, amennyi kellett. Szóval köszönet, főleg hogy manapság már csak ezeket a valóságtól kőkeményen elrugaszkodott, regénynek csúfolt akármiket kapni nagyrészt.

Zárszóként még elmondhatom, hogy nem csalódtam a történetben, választ kaptam a kérdéseimre és rendesen le lett zárva (végre egy olyan könyv, ami nem 6235 részes, ennek külön örülök).

Vadija rusa ilikad tuhi.

Reklámok

Vendégblogger értékelés – Naomi Novik: Rengeteg” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s