Extra tartalom · projekt

Máglyára vele! – Bukott Női Főhősök

bukottnok

Van valami különösen megragadó a bukott főhősökben. Akár végigkísérjük a lejtmenetüket, akár a végső pillanatoknál kapcsolódunk be a történetükbe, mindenképpen lenyűgöző betekintést nyerni a gondolataikba, az életükbe, és a döntéseik mögé látni. A kor/körülmények áldozata, vagy valóban egy borzasztó ember? Ha pedig tudjuk, hogy szeretett főhősünk ártatlan, görcsösen szorongatva faljuk a könyv sorait, hogy meggyőződjünk, ép bőrrel megússza… mert ugye megmenekül? Ugye?!

A Rekviem egy gyilkos asszonyért projekthét alkalmából, összeállítottunk nektek egy tematikus ajánlót, mert egy badass főhősnőnél csak egy morálisan cseppet problematikus badass főhősnő az érdekesebb.

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

covers_316031Drága Annánk nem kifejezetten a badass, sokkal inkább a szenvedős főhősnők közé tartozik, de erről a listáról mégis kihagyhatatlan. Sokan imádják, sokan utálják, de annyi biztos, hogy tragikus története mindenkit megmozgat.

Sok regény szól a házasságtörésről, mind közül a leghatalmasabb Tolsztoj Anna Kareniná-ja. Karenina szerelmét és megsanyargatását egy évszázad múltán is közel érezheti magához az olvasó, noha az Anna körül zsibongó nagyvilági társaság elegáns könyörtelenségének rajza immár csak híradás az elsüllyedt történelemből. „A világirodalom legnagyobb társadalmi regénye” – Thomas Mann méltatta így az Anna Kareniná-t – egyszerre volt Tolsztoj művészi búcsúja a szerelemtől és gondolati előkészülete a prófétaszerepre. Egy kötetben szinte két regény: Annáéban Tolsztoj elmondhatta mindazt, amit az érzéki rajongásról egyáltalán tudott, és amit csak művészi alakban mondhatott el, Levinében pedig megfestette önarcképét, a helyzetével erkölcsileg meghasonlott földesúrét, akinek önvizsgálatát és felismeréseit később már csak röpiratok nyelvén vagy a gondolatnak szigorúan alárendelt szépprózában tudta megfogalmazni.


Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan

covers_304299Maria V. Snyder fantasy sorozatának hősnőjét, Yelenát, gyilkosság vádjával halálra ítélték, és már egy éve várja a kivégzése napját. Azonban amikor végre őrök jönnek érte, nem a kötélhez hurcolják, hanem Valek elé, aki felajánlja neki az ételkóstoló posztját. Egy új esély az életre, vagy egy sokkal fájdalmasabb, méreg általi halálra. Amikor a legtöbb ember feláldozható bábuként tekint rá, vagy épp egyszerű gyilkosként, Yelenának nagyon hamar rá kell jönnie, kiben bízhat és kiben nem.

Merénylet, mágia, megpróbáltatások…

A koporsószerű sötétbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok.

Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget.


Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű

covers_373153Egy újabb klasszikus, melynek hősnője, Hester Prynne, akinek története legalább olyan ikonikus, mint Annáé. Nyilvánosan elítélik, megbélyegzik, és azzal a tudattal kell együtt élnie, hogy csak egy hajszál választja el a kivégzéstől. Egészen lenyűgöző társadalom- és valláskritika, egy drámai történetben elmesélve.

A rendkívül komor hangvételű regény egy házasságtörés története, amelyben az erkölcs és az álszentség keveredik a bűntudat mardosásával és a bosszúvággyal. Hősnője Hester Prynne, akit hűtlenség vádjával elítélnek. Tüzes vassal megbélyegzik, és a vörös A betűt (adultery=házasságtörés) ruháin is hordania kell. Az új-angliai szélsőséges puritanizmus megnyilvánulásaként ez a büntetési forma valóban elterjedt volt a puritánok között. Hester azonban emelt fővel vállalja a megbélyegzést, és gyöngéd szeretettel neveli gyermekét. Hawthorne azokat a hőseit ábrázolja rokonszenvesnek, akik saját belső erkölcsi törvényeik irányítása alatt felül tudnak emelkedni a bigott kötöttségeken. Közéjük tartozik Hester Prynne is. A regény legizgalmasabb erkölcsi dilemmája, amely Hestert és szerelmét, a fiatal lelkész Artur Dimmesdale-t is foglalkoztatja, a bűn és az érzelmek felvállalásának kettőssége. A skarlát betű nem a képmutatást ajánlja a dilemma feloldásaként, hanem a természetes erkölcs belső parancsainak követését.


Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

covers_267224Megint könnyedebb vizekre evezünk, ezúttal Sarah J. Maas YA high fantasy sorozatának első részét, az Üvegtrónt hozva példának. Celeana Sardothien, Adarlan egykori leghíresebb orgyilkosa Távolvég sóbányáiban sínylődik. Dorian, a koronaherceg azonban kiutat ajánl neki a földi pokolból. A kérdés csak az, milyen áron.

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.


Diana Gabaldon: Outlander – Az idegen

covers_110085Claire nem a tipikus “bukott főhős”, hiszen egy abszolút pozitív női főszereplőről van szó, azonban a kor, amibe visszautazik egy baleset folytán, nem épp a logikus magyarázatok kereséséről volt híres. Khmm khmm… boszorkányperek… khmm khmm. Persze, dilemmáján a lázadozó lelkiismerete se segít. Fogadja el helyzetét, és kezdjen új életet ebben az időben, vagy próbáljon visszamenni ’45-be? Kihez legyen hűséges?

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után. Egészen addig, míg óvatlanul keresztül nem sétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” válik belőle, vagyis idegen – a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön Urunk… 1743. évében.

Számára ismeretlen erők visszasodorták az időben. Claire olyan intrikák és veszedelmek között találja magát, amelyek az életét veszélyeztetik… és összetörhetik a szívét. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.


Nos, ennyi lett volna a tematikus ajánlónk erre a projektre. Reméljük, tetszett, és valamelyik könyv felkeltette az érdeklődéseteket. Ti olvastátok már valamelyiket? Írjátok meg, hogy tetszett!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s