Extra tartalom · Könyvmoly problémák

Könyvmoly PROblémák 4. rész

sans-titre-19Egyesek talán azt gondolnák, hogy egy könyvmoly élete könnyű. Egész nap olvas, könyveket vesz, könyvespolcot rendezget, majd újból olvas egy kicsit. Azért ez nem ilyen egyszerű. A könyvmoly világnak is megvannak a maga problémái, amiket a Prológus bloggerei egy sorozat keretén belül összegyűjtenek Nektek.

A decemberi részben stílusosan, a karácsonyhoz, év végéhez kapcsolódó problémákat hoztam Nektek. Ti hánnyal találkoztatok idén?

1. Olyan könyvet kapsz, ami már megvan egyszer

Nincs is lelombozóbb egy könyvmoly számára, mint amikor izgatottan bontogatja a csomagjait, és egyszer csak a kezébe kerül egy olyan könyv, ami már egyszer ott csücsül a polcán, ne adj’ isten, annyira el sem nyerte a tetszését. Mert végül is el tudja adni aprópénzért, de valljuk be őszintén, sokkal nagyobb boldogság egy ismeretlen világot előbányászni a karácsonyfás csomagolópapírok közül.

2. Már megint könyvet kaptál?

A kérdés, amit minden egyes évben feltesznek nekem a téliszünet után, mikor visszatérek az iskola falai közé. Egyesek csodálatos szuperképességnek, mások a végtelen unalom jelének tekintik, hogy annyira szeretek olvasni, hogy a karácsonyi kívánságlistámon szinte kivétel nélkül csak könyvek szerepeltek, és erre minden évben rácsodálkoznak.

3. A könyvutalvány nem rendes ajándék, kérj valami mást!

Az én családomban rendszeres nézeteltérést szül, amikor könyvutalványt kérek valamilyen alkalomra, mert a születésnap/névnap/karácsony/stb. után jelenik meg az a bizonyos könyv, amire már hónapok óta rá szeretném tenni a mancsaimat. Idősebb felmenőim sajnos nem tekintik az utalványt rendes ajándéknak, ezért gyakran kell győzködnöm őket, hogy tényleg ezt szeretném.

4. Akciók bűvkörében

Év vége környékén, de főleg karácsonykor, igencsak megszaporodnak a csalogatóbbnál csalogatóbb akciók. Ilyenkor az embernek hatalmas önuralommal kell rendelkeznie, hogy csak és kizárólag az után gondoljon saját magára, miután beszerezte szerettei ajándékait, és nem pedig elkölteni a másokra szánt pénzt regényekre.

5. Nem tudod teljesíteni az éves kihívásodat

Mindenki emlékszik még arra, amikor januárban, lelkesedéstől telve belevágott 1-2 éves kihívásba, ami bizonyos mennyiségű vagy minőségű könyvek elolvasására ösztönöznek, igaz? Úgy gondoltuk, idén minden más lesz, kevesebbet lógunk majd a neten, és több időt fogunk olvasásra, szánni, végre felszámoljuk a kilométer hosszú várólistánkat, és így tovább. Ehhez képest (tisztelet a kivételnek) még mindig csak 50 regényt olvastunk el a 100-ból, amit célul tűztünk ki, a várólistánk pedig nem, hogy csökkent volna, de kétszer olyan hosszú lett, mint egy évvel korábban. Eléggé lelombozó érzés. De természetesen ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy amint január elsejébe lépünk, újra célokat állítsunk fel magunknak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s