Értékelés · projekt

On Sai: Esővágy

mekkaltam

15271762_1476620729033634_7745772407151121547_o
Kiadó: Könyvmolyképző Oldalszám: 248     Kiadás éve: 2016

Fülszöveg

Exkluzív válogatás On Sai novelláiból 

Bölcsesség, derű, kínzó önvizsgálat, rakoncátlan, pajkos humor, hatalmas vállalás.
On Sai világokat alkot számunkra, hogy megkönnyítse létünket a teremtett világban, és hogy ablakokat nyisson világainkra, ajtókat belső útjainkhoz.
Hol képet kapsz, hol gondolatbonbont, nyugtalanító kérdést;
hol egy üde ötletet, felszabadító élcet.
Tizenhárom történet, tizenhárom feledhetetlen élmény, mely elkísér!
Boldogan nyújtjuk át számodra, Kedves Olvasó.

Csemegézz, érezz, érts!


Mint mindennél, könyveknél is fontos az első benyomás. Mayának pedig sikerült nem csak egy, de mind a tizenhárom első benyomást emlékezetessé tenni a novellák előtti kis illusztrációkkal. A borító kifinomult, egyedi darab, a piros színtől csak még izgalmasabbá és figyelemfelkeltőbbé vált.

Nincs ez másképp a belső tollrajzokkal sem, de mégis néhányuk jobban a szívembe lopta magát, mint a többiek. A dobogó harmadik fokát a Dajkamese babája ragadta magához apró kezeivel, míg a második egy szerelmes fürdőkádat illet. Nyolc négyzetméter a világ a cím szerint, de ha ezt a képet meglátjuk, még tovább szűkül a fókusz. Humoros, kreatív és nagyon passzol a novellához.

Dobpergés… és az első hely nem másé, mint a Lélekharcosok illusztrációjáé. Igaza volt On Sainak, amikor a Könyvmolyképző Könyvkarácsonyán azt mondta minél tovább, minél többször nézi ezt a képet, annál több elrejtett jelentés és részlet mutatja meg magát.

Furcsamód a kedvenc novelláim és kedvenc illusztrációim nem esnek egybe, de ne rohanjunk ennyire előre. Valamikor a régmúlt időkben a magyartanárnőm azt mondta, hogy a verses kötetek első és utolsó versének kiemelt szerepe, jelentősége van. Nem tudom ez a „szabály” mennyire igaz, nem is tisztem eldönteni, de ha így nézzük az Esővágy, mint utolsó novella ezt igazolja. A Jóvágású vérfarkas nősülne már más kérdés.  A halállal kezdeni és az élettel befejezni, érdekes választás.

Egyetlen dolog volt a kötetben, ami zavart, mégpedig a novellák sorrendje. Bár mindenki kedve szerint teljesen véletlenszerű sorrendben is olvashatja őket, de mégis vezérfonalat nyújthat, ha jól vannak sorba rendezve. Előre tettem volna a játékosabb, mágikusabb, középre a már felnőttesebb és legvégére az elgondolkoztató, komolyabb témákat boncolgató darabokat.

Arra gondoltam, mivel sok a novella (de mégsem elég 😀 ) és másoknak is szeretnék munkát hagyni, pár olyan novellát fogok részletesebben értékelni, amit jobban kedveltem, a többiről pedig egy-két mondatos szösszeneteket olvashattok.

Esővágy

Ezüst, a vak novícia, aki egyben a legerősebb varázslatot is rejti magában, és Ölyv a legígéretesebb tanonc táncától remélik a régen várt esőt. A szertartás előtt azonban Ezüst találkozik Tánccal, a tanítványból lett szolgával.

Mint annyi embert, engem is vonz a szépség, nem meglepő hát, hogy ez a novella lett az abszolút befutó. Még az írónő blogján olvastam először, és másodszor. Harmadjára immár papíralapon is sikerül ugyan azt a gyönyörűséget sugároznia felém, amibe beleszerettem. Úgy érzem olyan ez, mint egy hercegnős mese, csak felnőtteknek.  Észrevétlenül tanít, miközben szórakoztat.

Hogyan ölne Jung

Simon sikeres szívsebész. Vasárnaponként a virtuális játékok világában kalandozik lovagként, amíg fel nem teszik neki a kérdést, az ő életében mi ment félre. Ez, és egy kikötözött imarobot előhozza régen elnyomott emlékeit.

Nem hazudok, ha azt mondom, ezen gondolkodtam a legtöbbet. Sőt, hajnali egykor RavenS-el és Zsebivel az internetet és a bescannelt pszichológia könyveket bújtuk, hogy kiegészítsük igencsak szegényes tudásunk Jungról és a munkásságáról. Nagyon megérte, egyrészt izgalmas témákat boncolgatott kutatásaiban, másrészt ez a kis háttérmunka segített néhány dolgot helyére tenni a novellával kapcsolatban számomra pl. Miért ez a címe stb. Orvostanhallgatóként az etikai része sem hagyott nyugodni. (Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de nincs erre valami szabály, hogy saját családtagot nem operálhat orvos? Lehet csak rosszul emlékszem.)

Emlékkufár

A gonosz beállt kereskedőnek. Emlékekkel üzletel. Párhuzamos valóságok lakói tudhatják meg, milyen életük lett volna, ha más döntéseket hoznak. Ennek azonban ára van…

Kövezzetek meg, de én szívesen beálltam volna kipróbálni a gonosz szerepét. Lényeg a lényeg, az ember mindig vágyik valami másra azon kívül, amit birtokol. És ha megvan mindene, siker, pénz, tehetség, házasság, vajon mire vágyhat? Első opció, még többre mindenből. Második opció, valami olyanra, amit elmulasztott. Ki bírna ellenállni egy lehetőségnek, amiből megtudhatja, mi lett volna, ha…? Hősnőnknek sem sikerül, de ezután az újabb elkövetett hiba után felveszi a kesztyűt, és megpróbálja a lehetetlent, még ha saját magát kell is feláldoznia érte. Jó döntést hozni és javítani a helyzeten amennyire csak lehetséges. Ez lett volna a harmadik kedvencem.

Jóvágású vérfarkas nősülne

A kaszásnak elege lesz a folyamatos ugráltatásból, kirándulást tesz az emberek (és vérfarkasok) világába.

Scar első bálja

Scar első nagyon nem várt báljára készül a felvételi vizsga helyett, amikor először találkozik a szerelemmel. Nem reagál rá túl jól.

A mágia ára

Ha varázsolsz elvesztesz valamit, szemet, fület, egyebet. Minél dől az ár-érték arány a varázslat elvégzése felé? Mérlegelj gondosan és sose feledd, az emberek nem olyanok, amilyennek mutatják magukat.

Sose szólj be varázslónak!

Egy gyíkká lett leány és egy vérbeli herceg beszólogatásokban gazdag kalandjai.  Hercegnő és a béka helyett, a herceg és a gyík fog titeket szórakoztatni.

Csak mi, lélekharcosok

Egy Isten létét kereső pszichológus és a hozzá kezelésre érkező pap története.

Nyolc négyzetméter a világ

Mi törénik, ha egy tárgynak személyiséget és „érzékszerveket” adsz?

Dajkamese

Az önfenntartás megelőzte a fajfenntartást. Az emberek meghódítják az űrt, új élettereket keresve, csak azzal nem számolnak, ki fog itt élni, ha ők már meghaltak.

Ébredés

Felszabadulván démonmestere uralmából egy asha vándorlásba kezd. Még szerencse, hogy ő nem olyan buta, mint fajtársai és tud számolni. Rögtön kalamajkába is keveredik egy kocsmában.

Orkszar- és barackillat

Könyvek, filmek, történetek szereplői elhagyják a lapokat és képernyőket, meghódítják Budapestet. Sajnos nem mind olyan mesések, mint ahogy régebben hittük. Reszkess, emberiség!

Mentsd meg Krisztust!

Megváltás történet, ahogy még nem láttuk. Kik akarják megakadályozni, hogy megtörténjen, ki gátolja meg ebben őket, és kicsoda Krisztus?


Összefoglalva egy szóval: imádtam. Pont jókor jött, a vizsgaidőszak alatt próbálom erősen tartani magam, hogy ne kezdjek el valami nagyobb lélegzetvételű művet. Így hát örök hála az írónőnek, hogy az olvasás megvonás miatt jelentkező elvonási tüneteimet sikeresen kezelte ezekkel a rövid kis csoda világokkal.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s