Extra tartalom

A Vizsgaidős*ck és a Valóság

Egyeseknek már véget ért, mások még küzdenek az életükért. Annyi bizonyos, hogy egyetemista PRO-tagjaink igencsak megsínylették ezt az időszakot. Persze egy-két nyarvogás közepette azért megnéztünk néhány sorozatrészt, inkább ettünk, minthogy tanuljunk, és végtére is, megírtuk a bejegyzéseinket egy-egy könyvről. Nem, nem arról, amit a vizsgára olvastunk.

Egyetemista tagjaink a következők:

1. Zsebi, aki tanuláshoz illően ki is öltözik: Szenvedés; Halálhörgés, siralom; a diák tragédiája. Amúgy egész fun lenne a dolog, ha nem kérnének minden tárgyra vagy 500 oldalt. Utálom a szóbeliket, a rengeteg kötelezőt, és magát a vizsgaidőszakot. Kikészít teljesen, folyamatos idegösszeroppanás szélén állok. És kedvencem a krimó tankönyv. Ami szétesik, és embert lehetne ölni vele. Valószínűleg azért ekkora, hogy ezzel áldozzak a deviancia oltárán, ha úgy döntök, ennyi elég volt. Smileyban kifejezve : 👩🏻🔫🔫😭😭😭😰😓😖😨😢💤😨😱👩🏻🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫


img_20170127_182955A szent és sérthetetlen Krimótankönyv, és némi motiváció.

img_20161226_145601
És a valódi élvezetek a Könyvmolyképzőtől! Hogy melyik a finomabb, arról vitatkozhatnánk, ezek viszont láthatóan nem esnek szét!

2. Uszáma a következőket nyilatkozta: Őőőő… izé, halál, szomorúság, bánat, fellélegzés, könnyedség, kibukott csoporttárs.

3. RavenS-nek csak két szó jutott eszébe:
Halálhörgés, siralom.

dav
Azért a szív-kompozíció rendesen elárulja, hogy ezek sem szakkönyvek!

dav
Ezeken meg erősen látszik, hogy nagyon is azok! Őszintén megmondom, nem túl bizalomgerjesztőek, s még csak ki sincsenek nyitva.

4. Cersei véleménye erről az egészről:
Nekem ez volt az első, mazochista vagyok, mi? Mikor megláttam, hogy a nyolc vizsgámból csináltak tizenegyet, mert ilyen beugró, olyan miniteszt, hát kiakadásom volt oly erős, mint egy csomag Orbit rágó. Egyszer csak elkezdődött, aztán rájöttem, hogy elfelejtettem bárányt áldozni, Miatyánkot dúdolni, s mindezek tetejébe felvettem egymás utáni 3 napra három vizsgát. Logika? Jó, tény, hogy egyik szakom sem matek. Ahol csak lehetett, hazudtam. Volt olyan vizsga, ahol többször, majdnem hangosan felnevettem, mert a csillagokat is lehazudtam az égről. Végül négyesre értékelték. Ahol nem hazudhattam, mixet raktam. Nem tudom, hogy csináltam, de az UV-t még csak hírből ismerem.

16466915_1370808839636146_427072399_n
Amikor már csak az ima segíthet! Nem mellesleg komoly számonkérés volt a Bibliából. De hát én nem tudhatom ezt, én PRO-testáns vagyok!

16425347_1370809789636051_1045794385_n
Koffein, koffein, more koffein!

5. Zhatria meglátásai a következők:
A vizsgaidőszak az az időszak amikor a gyógyszertárak a legjobban keresnek. Alapvetően az a problémám vele hogy az elején letudom a 3/4et utána meg marad januárra 2db vizsgám de addigra túlságosan belekóstolok a szünetbe illetve a semmittevésbe, így azokra már képtelen vagyok készülni és nagyrészt meg is bukok. A vizsgaidőszakban az a jó, hogy olyankor tele a hűtő, és olyan tisztaság van a koli/albérletben, mint szorgalmi időszakban soha, végre végig nézzük az összes sorozatunkat befejezzük az addig halogatott dolgainkat. Szóval sokkal eredményesebbek vagyunk, mint máskor kivéve azt a kis problémát, hogy a vizsgákra szart se tanulunk. Csak ülünk felette órákat, de nem haladunk és szenvedünk.

zathura
Zhatria az eklektikus elrendezés híve, hiszen a zseni átlát a káoszon!

zathura2.JPG
Azért Ő sem a tanulás rabja, olvasás mellett előszeretettel lakkoz körmöt is. A cél szentesíti az eszközt!

6. So-so, the Alpi gondolatai következnek:
A vizsgaidőszak egy mentális koncentrációs tábor, legalábbis nálunk. Pozitívum, hogy kelhetsz későn negatívum, ha meg akarod tanulni az anyagot későn is fekszel. Szerencsés vagyok, hogy a koliban büfé mint igen hasznos szolgáltatás üzemel, így ebben az időszakban sem kell nélkülöznöm a főtt kaját, és szorulást okozó kenyéren meg vízen élnem all day, all night. A vizsgás rész igen izgalmas, főleg a tételhúzás, illetve, hogy melyik tanárt kapod. Jobban beléd áll az ideg, mintha a teljes vagyonod, és mind két veséd tetted volna föl pókeren. Vannak vizsgáztatók akiktől még a Tantaloszban szenvedők kínjait is képesek lennének megsokszorozni, így nem kívánom őket senkinek, de főleg magunknak nem. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Neptun rendszer az idők végezetéig átkok és szidalmak célpontja lesz teljesen jogosan, ugyanis egy nagy mikulássapkányi kaki az egész. Olyankor sosem működik amikor kéne neki. Írásbeli sehol a láthatáron, mert fontos, hogy stresszes helyzetekben a naphiánytól amúgy is hullafehérségben szenvedőket még inkább a meszelt fal színéhez közelítsük, indokolatlan és témához nem kapcsolódó kérdéssel, minimális gondolkodási idővel és az empátia teljes hiányával. Külön meg szeretném említeni az Élettan Intézetet, akik meglepetésemre abszolút korrektek voltak.
alpakka

Kedvenc alpakánknak még arra is volt ideje, hogy megalkosson egy kompozíciót, középre viszont nem a tudás, hanem a szórakozás fáját állította fel!
alpakka2
Természetesen az érdekfeszítő dolgokról sem feledkezik meg. Tudása tökéletesítéséhez gyúrható műagyat is használ, egyrészt, mert jól néz ki, másrészt, mert talizmánnak, s stresszoldónak sem utolsó .

7. Noémi szépen összefoglalta, hogyan is néz ki nála ez az egész:
Idén télen élhettem át életem 11. Felső iskolai vizsgaidőszakát, így tapasztaltnak számítok már ennek átvészelésében. Az én kis rituálémhoz tartozik, hogy bármennyire is azt tartja a tudomány, hogy a rendezetlen környezet ihleti meg az embert, én mindent az élére állítok, megigazítok, rendbe teszek. Tiszta asztal, tiszta környezet. Mikor nincs minden szépen kitakarítva, rendbe szedve, az a benyomásom, hogy le vagyok maradva a dolgaimmal. Bár ez egyfajta időhúzás, mégis jobban megy utána a tanulás. Második lépésként jutalmazási rendszert alkotok, ami motivál a tanulásban. Ilyen például az olvasás. Az esetek többségében egy tétel megtanulásáért 10 oldal olvasással jutalmazom magam, ami nálam egy jól bevált módszer, gyorsan haladok, hogy azt csinálhassam, amit szeretek. A harmadik legfontosabb lépés a túlélés érdekében a tudományos alapon való megtervezés. A tananyagot beépítem a tudatomba audiovizuális módszerekkel. Ez azt jelenti, hogy a jegyzeteimet nem csak vizuálisan átláthatóvá teszem, hogy emlékezzek mi és hol helyezkedett el a papíron, hanem hangosan is felolvasom azt, és másoknak magyarázom. Bárkinek, aki a környezetemben van. Ez által valószínűleg én vagyok a legidegesítőbb személy, akit csak el tudtok képzelni vizsgaidőszak alatt. A módszer viszont bevált. Mindig emlékszem rá mit tanultam, milyen jegyzetből, kinek magyarázva és hol. És a negyedik elmaradhatatlan szabály a végtelenített édességkészlet. Vizsgaidőszak alatt nem létezik diéta, vagy egészséges életmód. A cél érdekében hajlamos vagyok extra mennyiségű csokit bevinni a szervezetemben, és többnyire segít is, hiszen motivál, és a cukor plusz energiát ad. Ne felejtsetek el ezen kívül sem a gyakori friss levegőt és a folyamatos ismétlést.

ninonkutja

Noémi kutyusa nemcsak ennivaló, de lelkes közönségnek is bizonyul. Ő mindig figyel, ha a gazdája szeretné felmondani az anyagot.

Így éreztük magunkat a vizsgaidőszak alatt. Igyekeztünk bemutatni, hogy mit kellene megtanulnunk, s hogy valójában mivel is töltjük az időt. Aztán döntse el mindenki, hogy mi a valóság!

Néhányan annyira jól érezzük magunkat mostani egyetemünkön -jó, valójában az ingyencuccokért mentünk, meg azért, hogy láthassuk egymást- ,hogy ellátogattunk az Educatio kiállításra. Itt megjelent éppen érettségi előtt álló tagunk is, Timi, aki a sok borzalom ellenére úgy érzi kell neki ez az egyetemesdi, és a vele járó borzalmak. Tény, hogy a szorgalmi időszak végtelenül laza, na de a vizsgák!

Timi így nyilatkozott az előtte álló dolgokról:
A felsőoktatás sokszínű, és számtalan választási lehetőség áll előttünk, de sajnos nem egyszerű a választás. Sok mindent figyelembe kell venni, amikor az ember eldönti, hogy melyik intézményben és melyik szakon folytatja a tanulmányait, ami nem könnyű feladat. A magas ponthatárok miatt, amik, sokak számára elérhetetlenek a legtöbb államilag támogatott hely kiesik a választható szakok listájából, amik maradnak, azokhoz pedig esetenként olyan tantárgyakból kell érettségizni, amik távol állnak a tanulótól. Persze maradnak még az önköltséges helyek, de ha belegondolunk, hogy a kollégium/albérlet és az egyéb egyetemi költségek mellett még a tandíjat is elő kell teremteni az sok családnak anyagilag megterhelő. Sajnos nagy hibának tartom, hogy a középiskolások többségének fogalma sincs, hogy egy adott szakon mit is tanulnak, hogyan kamatoztathatnák az ott megszerzett tudásukat, és emiatt random, éppen tetsző és jól csengő szakokon gondolkodnak, aztán egy hét múlva teljesen más lesz az elképzelés.
Volt szerencsém eljutni az idei Educatio Kiállításra, ami hasznos volt, sok mindent megtudtam az egyetemekről, az alapszakokról, a duális és a felsőoktatási szakképzésekről, valamint a felvi.hu is sokat segít abban, hogy a lehető legtöbb információ álljon rendelkezésemre ahhoz, hogy dönteni tudjak. Az érettségi még előttem áll, ez is befolyásolni fogja a végeredményt, de mindent megteszek, hogy a lehető legjobban sikerüljön, ezután pedig majd kiderül mire volt elég a teljesítményem.

Akinek még valami hátravan:
Képtalálat a következőre: „sose hagyjon el benneteket a remény”


cersei_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s