Improvizáció · projekt

ImProvizáció: Forbidden – Kimondhatatlan

forbiddenimpro

Évekkel ezelőtt találkoztam először ezzel a könyvvel, egy véleményezős blogon, a külföldi megjelenése után. A borítóra tisztán emlékeztem, azonban a fülszöveg homályba veszett, most viszont itt az alkalom, hogy a kis információmorzsákból elképzeljem, hogy miről is szólhat a történet.

A borító egyszerű, letisztult, a szögesdrótból megalkotott szív pedig jelképezi, hogy a szerelem nem csak rózsaszín ködből és felhőkön ugráló unikornisokból áll, hanem bizony fájdalmas is lehet, amit a fekete háttér még jobban érzékeltet.
A fülszövegből kiderül, hogy főhőseinket nem csak a szerelem köti össze, hanem a vér is, ami valljuk be kicsit szokatlan párosítás, még akkor is, ha tudjuk, hogy régen nagy divat volt unokatestvérrel házasodni. Ha józan paraszti ésszel belegondolunk a történet arról fog szólni, hogy szerelmeseink próbálják megtagadni érzéseiket, vagy legalábbis a világ előtt titokban tartani, mert tudják, hogy amit tesznek az nem helyes, és kihatna a további életükre.

A könyv tele lehet fájdalommal, bizonytalansággal, reményvesztettséggel és kilátástalansággal. Hőseink harcolnak, talán el is buknak, sőt szinte biztos vagyok benne, hogy nem kapják meg a „Boldogan éltek, amíg meg nem haltak” befejezést. Ha tévedtem, akkor bocsánatot kérek, számomra így olvasatlanul nem tűnik egy olyan regénynek, aminek a végén az olvasó azt érezné, hogy minden teljesült, amit a szereplők szerettek volna. Visszatérve a cselekményre, szerintem egy család mindennapjait követhetjük nyomon, ami ha csak egy filmet néznénk, átlagosnak tűnne, azt leszámítva, hogy a nagyobb gyerekek nevelik a kisebbeket, de mivel egy könyvről beszélünk, ezért valószínűleg betekintést kapunk a főszereplők gondolataiba. Én ezt két szemszögön keresztül tudnám elképzelni, a lányén és a fiúén. Mind a ketten őrlődhetnek, keresik a megoldást, a következményeket mérlegelik. Bizonyára sokszor megfordul a fejükben, hogy mi lenne jobb választás: megmaradni testvéreknek, és távolból vágyni egymásra, vagy pedig elfogadni a vonzalmat, és ezzel a célkeresztbe állítva saját magukat és családjukat.

Biztos vagyok benne, hogy nem egyszerű az életük, és rájuk kifejezetten igaz, hogy a szerelem egyáltalán nem egyszerű, vagy fekete-fehér, és a helyzettől függetlenül remélem, hogy a végén valami jó dolog fog kisülni belőle, elvégre nem tisztem eldönteni, hogy ki hogyan és kivel élje az életét. Úgy gondolom, hogy mindenki (majdnem mindenki) megérdemli a boldogságot, és ha ezt ők egymás mellett találják meg, akkor senki nem tehet ellene semmit, még ha nem is érezzük helyesnek a döntésüket.

Ha kíváncsi vagyok bloggereink mit gondolnak a könyvről az elolvasása után látogass el a Facebook oldalunkra!


timi_bio_2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s