ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus

VMHR – Ikonikus helyszínek :’)

ndKi ne hallott volna már a párizsi Notre-Dame-ról? A székesegyház gótikus stílusban épült monumentális építmény, nevének jelentése “Mi Asszonyunk”. Ikonikus helyszínné pedig Victor Hugo nagyszerű művében válik (A párizsi Notre-Dame). Hiszen ki ne ismerné a híres cigánylányról, Esmeraldáról, az ő daliás kapitányáról, illetve Quasimodó megindító tragédiájáról szóló történetet. Párizs nagyszerű épülete mindenképpen a francia romantika egyik fellegvárának tudható be. Kötelező darab az Eiffel-torony előtt, után, közben, helyett. Nekem a csodálatos kis vízköpők a kedvenceim, remélem lesz lehetőségem egyszer élőben is megcsodálni őket.

bsA II. világháborúban német csapatok fosztották ki a Katalin-palota egyik legszebb helyiségét, a borostyánszobát. Ezeket az értékeket a mai napig sem találták meg, viszont Szentpéterváron megtalálható a szoba teljes rekonstrukciója. Steve Berry A borostyánszoba című kiváló könyvében meg is indul a hajsza a csodás kincsek felkutatására. Azoknak ajánlom leginkább ezt a kikapcsolódást, akik nem rettennek meg, hanem inkább tudatosan vonzzák a veszélyt. Nekik nemcsak a borostyán fénye, hanem az izgalmak, sötét titkok miatt is ragyogó hely lesz. Az orosz kultúra szerelmeseinek pedig kötelező darab. Egyébként azt tudtátok, hogy ez a poroszok ajándéka volt Nagy Péternek, méghozzá 1716-ban?

aev Egernek sem egy ostroma volt, de az biztos, hogy az 1552-es a leghíresebb. Az egri várat mindenki ismeri Gárdonyi Géza Egri csillagok című művéből, ami egyébiránt kötelező olvasmány is. Summáját is megírták, eme hősies feladatot Tinódi Lantos Sebestyén vállalta magára. Jumurdzsák, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Izabella királyné, és máris a késő középkorban találhatjuk magunkat. Viszont ha nincs időd erre a kiruccanásra, de szívesen eltöltenél néhány órát a várháborúk korára, esetleg elsztorizgatnál a szüleiddel arról, hogy mit is jelent a “dorkóban fut a török, és karcórája van”, akkor melegen ajánlom az Egri csillagok című filmet. Kövezzetek meg, de a könyv annyira borzalmas volt, hogy képtelen voltam végigolvasni.

cndBizony! Válogatásunkban helyett kapott a Craigh na Dun is. Ismerős? Kapiskálod? Megvan? Az lesz az! Bizony, az Outlander! A mi hőn szeretett Claire-ünk előszeretettel használja ezeket a köveket, merthogy időgépként is funkcionálnak. A callanishi állókövek Skóciától északnyugatra, Isle of Lewis-on találhatóak, s körülbelül Kr. e. 3000-ben építették őket. Arról, hogy valójában mi célt is szolgáltak ezek a kövek, máig vita folyik. Egyes elképzelések szerint leginkább vallási szerepe volt, még más elképzelések az asztrológiai vonalat támogatják. Nos, az én fantáziámat leginkább az időutazás keltette fel, remélem van benne valami. Már csak ki kellene próbálni, nem igaz?

aseGyerekkorunk kedvenc története az igazság bűvöletében. Az erdő maga Agnliában, Nothinghamshire-ban található, és természetesen a Robin Hood történetekből ismert. Személyes kedvencem egyébként János király és az ő hű csatlósa, aki mondjuk azért nem egyszer próbálta saját malmára hajtani a vizet, Notthingham bírája volt. Főleg a Mel Brooks feldolgozásban. Na igen, ahogyan az, úgy véleményem szerint a sherwoodi erdő is megér egy misét. Aki szeretne a tolvajok fejedelmének nyomába eredni, elmerülni egy kicsit az angol folklórban, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia ide, hiszen az ikonikus helyszínek közül mindenféleképpen ez a legismertebb. Magna Charta, XII. század, Oroszlánszívű Richárd, kell ennél több? Na persze, Robin Hood.

bcsAz a híres, gyönyörű, fránya, szenvedélyes Bécs. Aki még nem látta, annak kihagyhatatlan. Csak A kőszívű ember fiai-t tudom itt megemlíteni, a bálok forgatagát, s a Jókai által gyönyörűen lefestett Plankenhorst palotát, ahol az ármány születik. Tény, hogy történelmünk miatt, és a Habsburg hatás érvényében kötelező felkeresni az osztrák hon szívét. A Schönbrunni kastély gyógyír a szemnek, s újabb löket a romantikának. Említsem meg, hogy ragyogó is a hely? Felesleges, hiszen ez több, mint nyilvánvaló. Már csak a megfelelő időpontot kell megtalálni, tekintve, hogy nincs is olyan messze.

szpvJó-jó, az Anna Karenina sem lehetett mindenki kedvence, érthető okokból. Kezdjük azzal, hogy mennyire orosz. Hát, nagyon. És engem először pont ez ragadott meg. Anna a szentpétervári társaság megbecsült tagja, ám kénytelen Moszkvába utazni, hogy testvére házasságát megmentse. Ha pedig valaki eljut oroszhon egyik legszebb városába, mindenképpen tekintse meg az Auróra cirkálót, az Orosz Múzeumot, illetve ha teheti, akkor utazzon pár megállót a Metrón. Az pedig már csak nüansznak számítható be, hogy ebben a városban született az egyik leghíresebb orosz író, Dosztojevszkij.

Ha a fent említett helyszínek közül már sikerült választani vagy legalább kialakítani egy sorrendet, hogy melyik legyen az első, s melyik kövesse azt, de még nem tudod, hogy kit vinnél magaddal, mert hát egyedül mégsem olyan romantikus, akkor van egy tuti tippem! Válassz engem! Hiszen velem minden hely ragyogó! 😉


cersei_bio

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s