Extra tartalom · projekt

Az öngyilkosságról

Gondolom senkinek nem ismeretlen az öngyilkosság fogalma, de azért tisztázzuk, hogy mit is takar pontosan. Társadalomstatisztika tanárom szavait idézve az öngyilkosság nem más, mint az egyén önmaga ellen irányuló saját cselekménye, melynek célja és eredménye az élet kioltása.

Csak, hogy egy kicsit tudományosabb vonalon maradjunk, meg szeretném említeni Émile Durkheim nevét is, aki francia szociológus volt, és részletesebben foglalkozott az öngyilkosság témájával, még egy tanulmányt is írt róla, amelynek meglepő módon Az öngyilkosság a címe. A könyv maga elég sok számszerű, statisztikai adatot is tartalmaz, amelyek azt mutatják, hogy a társadalom mennyire hajlamos az élet eldobására, az öngyilkosságra, a szociológusnak pedig az lenne a feladata, hogy csoportos szinten keresse azokat az okokat, amelyek hatnak a társadalomra.

Durkheim öt típusát különbözteti meg az öngyilkosságnak: altruista, fatalista, anómiás, egoista és annak az úgymond ellentéte, az apikureus. Tudom, nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű mit jelentenek ezek, éppen ezért röviden megpróbálom érthetően elmagyarázni a következőkben.

Természetesen, hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, még ezt az öt típust is két szempont alapján vizsgálta Durkheim. Az első szempont: az emberi kapcsolatok szintjén vizsgálta az öngyilkossági hajlamot, és azt állította, hogy minél erősebb az embereknek a kapcsolata a saját, egyéni környezetével, annál valószínűbb, hogy öngyilkosságot fog elkövetni.

Az egoista öngyilkosság sajátossága, hogy az individuális én, azaz az egyén belső normarendszere és gondolatai sokkal erősebbek, mint a társadalmi én, azaz az a személyiség és normarendszer, amit elvár az egyéntől a társadalom. Ezekre a személyekre jellemző a melankólia, és az introvertáltság, azaz befelé fordulás. Ennek az ellentettje az apikureus öngyilkosság, amelynél az egyén nem befelé fordul, hanem vidám könnyedséggel vállalja a sorsát.

Az altruista öngyilkosság esetén az individuális én szerepe minimális, sokkal erőteljesebb a társadalmi én. Az egyénnel teljes mértékben az a közösség rendelkezik, amelybe tartozik, és öngyilkosságát is azért követi el, mert az egyfajta társadalmi célt szolgál. A könnyebb érthetőség érdekében jó példa erre az, amikor a már munkaképtelen idősek öngyilkosságot követtek el, mert már képtelenek voltak a társadalmi célt, érdeket szolgálni, vagy például a harakiri is ide sorolható.

A másik szempont esetében pedig azt figyelte Durkheim, hogy az az életstílus, amit az ember kialakított magának, az elfogadott-e a társadalom részéről. Azt állapította meg, hogy ha elfogadott, akkor nincs semmi probléma, de ha nagyon eltérőek az egyén normái a társadalmi normáktól, akkor az adott személy sokkal hajlamosabb az öngyilkosságra.

Az ide tartozó anómiás öngyilkosságnál szerintem célszerű magát az anómia kifejezést is tisztázni. Az anómia jelentése pedig nem más, mint azoknak az értékeknek, normáknak a meggyengülése, amik a társadalomban közösek (például: vallás, erkölcs). Az az állapot, amikor már a társadalom szabályozó hatása nem érvényesül. Jó példa erre a bűnözés, amikor az egyén úgy gondolja, hogy már csak a helytelen, illegális eszközökkel képes elérni a megfelelő életkörülményeket, életminőséget. A  közös társadalmi értékek meggyengülésével az egyének már képtelen igazodni a társadalmi normákhoz, szabályokhoz. Ebben az érték-káoszban az ember nem tudja, hogy mi a jó, hogy mi a rossz, a bizonytalanság jellemzi a mindennapjait, ez pedig öngyilkosság felé forduláshoz vezethet.

Fatalista öngyilkosságról pedig akkor beszélünk, amikor a társadalom szabályozó ereje túl erős, és ezt már képtelen elviselni az egyén.

Nyilván még folytathatnám tovább azzal, hogy mik lehetnek az öngyilkosság okai, hogy mit tehetünk ellene, és minden hasonló kérdést boncolgathatnék, de van egy olyan érzésem, hogy ha még egy jó öt oldalon keresztül írnék a témáról elveszítenénk az olvasóinkat, mert ráunnának 😀 Hogy egy kicsit „feldobjam” a hangulatot, zárásként azt a három helyet mutatom meg nektek, ahol leggyakoribbak az öngyilkosságok.

Legnépszerűbb helyek az öngyilkosságra:

1.Aokigahara erdő

Az Aokigahara erdő másik ismert neve a Dzsukai – A fák tengere, amely Japánban a Fudzsi Hegy tövében található. A japán mitológiában is nagy szerepe volt az erdőnek, ugyanis a démonok lakhelyeként szolgált. Illetve az Aokigahara erdő tekinthető az öngyilkosok körében a legkedveltebb helynek. Egy kis érdekesség, hogy az erdőben több helyen is angol nyelvű táblák szólítják fel az embereket, hogy gondolják át szándékaikat, hogy tényleg véget akarnak-e vetni az életüknek, mindezek ellenére 2002-ben 78 holttestet találtak az erdőben.

A következőkben sokkoló képek következnek, a Google képkereső használata a nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmazhat.

aokigahara-victim-2

article-2127414-12877604000005dc-21_634x347

2. Golden gate híd

Nem hinném, hogy sok ember számára ismeretlen a Golden Gate híd, ha élőben nem is, de filmekben, sorozatokban már láthatta mindenki. Az Egyesült Államok leghosszabb függő hídja, amely 227 méter magas és 2737 méter széles. Eddigi adatok szerint több mint 1600-an ugrottak át a híd gyalogosok részére fenntartott járdájának a korlátján, és zuhantak le róla.

golden-gate-bridge-01-1024x678

3. Niagara vízesés

A Niagara vízesés egy rendkívül széles, 51 méter magas vízesésegyüttes a Niagara folyón, amely Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik. Minden percben, magas vízállás esetén több mint 168 000 m³ víz zúdul le, ezzel kiérdemelve a legnagyobb vízhozamú vízesés címet Észak-Amerikában, illetve elérve ezzel azt, hogy az öngyilkosok körében szintén közkedvelt hely.

niagara-vizeses-nyito

 

Ezeken kívül még úgymond népszerűnek számítanak a hidak és felüljárók, a magas helyek is az öngyilkosok körében.

A legnépszerűbb helyek leírásánál segítségemre a Wikipédia és a Google képkeresője volt.


zsebi_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s