Extra tartalom · projekt

Csempésztúra Londonban

Ha figyelemmel kísértétek ezen a héten a Prológus oldalát, akkor talán már ti is tudjátok, hogy éppen dübörög a Victoria Schwab hetünk annak örömére, hogy az A Darker Shade of Magic végre itthon is megjelent, Egy sötétebb mágia címmel! Miután a regény helyszíne London, sőt nem is egy, hanem mindjárt három különböző London, amelyek között a főszereplő közlekedik, és bizony esetenként át is csempészik ezt-azt egyik Londonból a másikba, Szonjával elgondolkodtunk, vajon mi újság a valóságban a csempészet terén? És vajon mi mit vinnénk haza “nem annyira legális” szuvenírként az illusztris brit fővárosból? És kinek a segítségét kérnénk?

csempesztura-temze

Disclaimer: természetesen nem támogatunk semmiféle csempészetet, illetve senkit nem akarunk megbántani, csak kissé lököttek vagyunk. Ne tessenek ránk küldeni a Teket, meg az Interpolt, köszönjük.

Kezdjük egy aprócska történelmi áttekintéssel:
Protipp: nyisd meg a képet új lapon, úgy még jobban rá tudsz nagyítani!
csempész

Ami minket illet, alkoholt nem csempésznénk, abból van bőven otthon is, viszont van itt egy pár dolog, amit szívesen hazatelepítenénk. Íme egy impromptu lista, amit Szonjával közösen törpöltünk ki.

csempesztura-coventgarden
Covent Garden

Londoni “bevásárlólista”:

 • Brad Pitt viaszszobor a Madame Tussaud múzeumból, mert a Trója óta akartunk egy élethű verziót (öregek vagyunk, na!)
 • Dinó csontváz a Natural History Museumból. RavenS már el is nevezte Ödönnek.
 • Ed Sheeran
 • a Knightsbridge-i Harrods (hogy Szonját idézzem: “úgy hangzik, mint a Gringotts és Londonban van”)
 • néhány őr a Buckingham palota elől egyenruhával és lóval együtt
 • a helikopter modell a James Bond múzeumból
 • Sherlock Holmes házszámát, mert mindig is a Baker Street 221B alatt akartunk lakni, de nem bírnánk ki túrórudi nélkül
 • a Kohinoor gyémántot, mert hát… diákhitel
 • a British Library-t úgy egy az egyben
 • a Towerből néhány szellemet, Alexiáéknál úgyis beváltak
 • a 9 és 3/4-ik vágányt a King’s Crossról (majd eladjuk a vaspiacon, ha a gyémánt mégse jönne össze!)

csempesz-tower
Tower of London

Na de mi a helyzet a jelennel? Nos, az elég lehangoló. Csak drog és fegyver mindenhol. Azonban miután összerántottuk a saját listánkat, lenne itt néhány pro-tipp az aspiráló csempészeknek:

 • Legelső és legegyszerűbb tanács Zsebitől érkezett: Ne bukj le!
 • Lányoknak moziba különleges javaslat: skittlest remekül lehet push-up melltartóban csempészni!
 • Egy átmulatott éjszaka után a haverodnál aludtál a koleszban, de nem tudod hogyan lopózz ki anélkül, hogy kiszúrjon a portás? Vidd le a szemetet! Akkor tuti nem fogják megkérdőjelezni, vajon tényleg ott laksz-e.
 • Kövesd a Madagaszkár pingvingjeit: “legyetek édibédik, édibédik, csak mosolyogj és integess!”
 • Legyél Trump, akkor csempészhetsz legálisan!
csempesz-shard
Shard

Végezetül pedig, miután beláttuk, hogy nem vagyunk valami praktikusak igazi csempésznek, visszatértünk a fikció jól megszokott lehetetlen világába, és számba vettük, kik a kedvenc csempészeink az irodalomban és a filmekben.

Han Solo (Star Wars)

Mindenki kedvenc piti csempésze, aki belebotlik egy hercegnőbe, aztán végigveszekednek néhány galaktikus fogócskát a Millenium Falcon fedélzetén (és egyéb fura bolygókon), és közben még arra is van idejük, hogy megmentsék az univerzumot a csúf gonosz Hókuszpóktól khmm Darth Vadertől.

Kell (V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia)

Kell egyike azon két Antarinak, akik képesek a három London között utazni. Tisztelik, nagyra tartják őt, és kicsit félnek is a nagy erejű varazslótól, aki ráadasul Vörös London egyik hercege is. Fenntartja a kapcsolatot a különböző Londonok uralkodói között es alkalmanként egy-két érdekességet is átcsempészik otthonába. Igazi nagypályás, egy teljes szobányi kacatja van, sőt embercsempésznek se utolsó.

Newt Scamander és a niffler (J. K. Rowling: Legendás állatuk és megfigyelésük)

Mindenki kedvenc hugrabugosa és az elmaradhatatlan *khmm* nem teljesen legális *khmm* állatkertje garantáltan mindenkinek megolvasztja a szívét. Newt rendes srác, de a törvények miatt nem különösebben idegesíti magát, és gyakorlatilag csak vállat ránt egy apró mosoly kíséretében, mikor Tina felhívja rá a figyelmét.

Richard Roper (John le Carré: Éjszakai szolgálat)

Ő lenne a klasszikus nagypályás: a hidegháború után jó páran meggazdagodtak a fegyver- és drogcsempészetből, Roper pedig A nagy hal az akváriumban, akit az összes kormány ki akar fogni magának. Klasszikus kémregény főszereplője, amelynek története keresztülível az egész világon.

Nick Fox (Janet Evanovich & Lee Goldberg: Fox és O’Hare)

A legelbűvölőbb fehérgalléros bűnöző, akinek kedvenc hobbija, hogy egy bizonyos csinos FBI-os ügynöknő orra alá borsot törjön, és lehetőleg kikergesse a világból. Persze, aztán elkapják a grabancát, és kénytelen szépen játszani, az FBI-jal, így arra használja az eszét, hogy más bűnözőket vágjon át.

Nos, ennyi lett volna kalandozásunk a londoni csempészet világába. Reméljük, ti is legalább olyan jól szórakoztatok, mint mi, és velünk maradtok a V. E. Schwab hét folytatásában is!

szonja_biobizbasz_bio

Csempésztúra Londonban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s