Extra tartalom · projekt

Az Archívum helyszínei II. – 5 könyvtár, ami akár az Archívum is lehetne

Azóta imádom Victoria Schwab könyveit, amióta először megjelent itthon az Archívum, ami azóta is különleges helyet foglal el a szívemben. Ez nem csak szentimentalitás, meg elvakult fangörcs, hanem egyszerűen van valami a világban, amit az írónő elénk tár, ami elragad és nem ereszt. Évek múltán is néha arra ébredek, hogy álmomban egy Archívum-szerű helyen bolyongok.

A gondolat, hogy halálunk után Történetekké válunk, és az Archívum polcain pihenünk majd egyszerre hangzik szívszorítóan magányosan és csodálatosan békésen. Nem tudom, Schwab hogy csinálta, de teljesen bemászott a bőröm alá, és még most is, amikor besétálok egy különösen gyönyörű könyvtár ajtaján a csendbe, néha azon kapom magam, hogy eszembe jut… ez akár az Archívum is lehetne.

A napokban Zsebi a Coronado hotel sajátos báját próbálta megidézni, én pedig ezt a tematikát folytatva, magára az Archívumra koncentrálok. Így most a V. E. Schwab projekt keretén belül összegyűjtöttem nektek 5 gyönyörűséges könyvtárat, ami számomra egyértelműen az Archívum hangulatát idézi.

Trinity College Library – Dublin, Írország

archivum - trinity-college-library

“Itt nincsenek ablakok, mivel nincs kinti világ, a polcok fölött azonban mégis boltíves, fénylő mennyezet húzódik. A terem hatalmas, csupa fa és márvány, középen hosszú asztalok futnak végig, mint egy kettős gerincoszlop, a két oldalra kinyúló polcok pedig mintha bordák lennének. A felosztás miatt a hatalmas tér kisebbnek, otthonosabbnak tűnik. Vagy legalábbis megfoghatóbbnak.”

Bibliotheque Sainte-Genevieve – Párizs, Franciaország

archivum - beautiful_libraries_paris

“Az Archívum épp olyan, mint amilyennek leírtad: mozaik…csupa fa és kő és színes üvegablakok… és mindenütt béke honol… De valamit kihagytál. Az Archívum gyönyörű. Olyan gyönyörű, hogy egy pillanatra elfelejtem, hogy a falak testekkel vannak tele. Hogy a falakat alkotó sorok és szekrények, legyenek bármilyen szépek is, Történeteket rejlenek. Mindegyik fiókon egy díszes réztartóba csúsztatott cetlin olt áll egy név, nyomtatott betűkkel, mellette pedig kél évszám. Olyan könnyű minderről megfeledkezni.”

State Library of South Australia, Mortlock szárny – Dél – Ausztrália

archivum-mortlock-wing state library of south australia

“Az átriumban lelassulnak a lépteim. A színes üveg sötét, mintha a mögötte lévő ég, már ha létezne egyáltalán, éjszakába fordulna, de az Archívumban a kihunyó fény ellenére is világos van. Olyan, mintha az ember egy víztócsán vágna át. Hűvös, csillogó, szépséges vízen. Lelassít, körbevesz és átcsap fölötted. Káprázatos. Fa és kő és színes üveg és nyugalom.”

Biblioteca Real Gabinete Portugues de Leitura – Rio de Janeiro, Brazília

archivum - real_gabinete_portugu_s_de_leitura_237

“Belépünk egy előcsarnokba, egy nagy, kör alakú helyiségbe, ami sötét fából és halvány kőből épült. Te várószobának hívod. Nincs látható fényforrás, a helyiségben azonban így is világos van. Az ajtó, amelyen át bejöttünk, erről az oldalról nagyobbnak tűnik, mint a Sikátorban, és régebbinek is, kopottnak. Az Archívum ajtaja fölötti gerendán a SERVAMUS MEMORIAM felirat olvasható. Ekkor még nem ismerem ezt a kifejezést. A szavakat három függőleges vonal választja el, az Archívum jele, alattuk pedig egy sor római szám fut. A szoba túlsó végében egy nő ül hatalmas íróasztal mögött, gyorsan jegyzetel egy főkönyvbe, az asztal szélén pedig egy CSENDET KÉRÜNK felirat díszeleg.”

George Peabody Library – Baltimore, USA

archivum - george peabody library baltimore

“Az Archívum egy mozaik, az évek során új darabokat adtak hozzá vagy a régieket átalakították, és az a folyosó, amelyen végighaladok, világosabb fából készült, a mennyezet változatlanul magas, de a polcok elején lévő feliratok kopottak. Elérem az ötödik termet, ahol a stílus ujra megváltozik; a padló itt márvány, a mennyezet pedig alacsonyabb. Minden terem más, és mégis mindegyikben állandó csend uralkodik.”

Nos, ti mit gondoltok? Ilyennek képzelitek az Archívumot, vagy teljesen máshogy? Melyik kép áll szerintetek a legközelebb a könyvben leírtakhoz?

Az Archívum helyszínei II. – 5 könyvtár, ami akár az Archívum is lehetne” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s