ajánló · Értékelés

Alkonyőrzők, ha igazán el akarod dobni az agyad…

covers_414297
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadás éve: 2016 Oldalszám: 280

Fülszöveg:

Veled vagy ellened?
Zóra egy fiatal lány, aki géntervezett és tökéletes – lenne.
Csakhogy selejtes, így kénytelen versenyt futni az idővel, pár hónap maradt már csak az életéből. Különleges bűnöző: más testébe töltik a tudatát, így végez küldetéseket. Új feladatot kap, az utolsó természetesen született kislányt kell megmentenie. Vajon igaz, hogy a szerelem mindent legyőz? És mi történik, ha a szerelmünk lesz az ellenségünk? A biotech cégek átvették a családok szerepét. Ardan csak egy virtuális szobában találkozik a gyerekét szimuláló programmal, nem ismeri a lányát, ám megtudja, hogy elrabolták.

Mi a fontosabb, túlélni egy nehéz világban, vagy az ősi késztetés, maga a család?

Tarik mélyen sebzett. Öt éve keresi hasztalan Zórát, képtelen elfogadni, hogy elvesztette őt. Elrabolja az utolsó természetesen született gyereket, ám a helyzet kicsúszik az irányítása alól. Képes lesz jó döntést hozni? Szembeszállni a saját elveivel?
A kemény világ kemény hősöket kíván. Vajon sikerül megmenteni a jövőt?

A kötet a negyedik Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve.
Küzdj mindhalálig!


Kicsit bajban vagyok a könyv véleményezésével, még emésztem a dolgokat és nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg az érzéseimet vele kapcsolatban.

Mikor beléptem a könyvesboltba, akkor akadt meg a szemem a könyvön.  A fekete alapon egy arany madár. Azt hittem, valamilyen Éhezők Viadala kiegészítő könyv, vagy egy hasonló utánzat. Könnyen össze lehet keverni a képen látható kolibrit egy fecsegőposzátával, kissé félrevezető. Talán ezért is tetszik inkább a másik borítós kiadás, amit már történethez hűbbnek éreztem. Narancs fehér alapon egy nő áll háttal és darabjaira hullik. Itt is felbukkan a kolibri (itt már jobban hasonlít valódi önmagához az ábra, szerencsémre) illetve nagyon tetszik, hogy a lányból szállnak el a darabjai. Ha elolvassátok, majd megértitek miért is van így, de annyit elárulhatok, hogy nagyon kifejező.

Mikor elolvastam a fülszöveget, nem igazán fogott meg a történet. Végül azért döntöttem mégis mellette mert az Éhezők Viadala borító ellenére nem tűnt egy tipikus, már agyonhajszolt, százszor lerágott csont sztorinak.  Feléledt bennem a remény, hogy nem egy olyan könyvet tartok a kezemben, ami egy olcsó utánzata lesz a már valamelyik jól befutott disztópiának, melyekre mostanság egyre többször akadok.  Nos, nem csalódtam, mert egy olyan könyvhöz sem hasonlított, amit valaha is olvastam.

A könyvet két részletben olvastam, először elakadtam az 50-edik oldal környékén, mert unalmas volt, és nem igazán tisztázódott bennem a világ nem értettem semmit. De az idő szorítása miatt, (mivel csütörtökön posztolnom kell…khm van még pár órám) végül tegnap este újra neki feküdtem, és pár óra alatt kivégeztem. Mintha két külön könyvet olvastam volna. A könyv második fele pörgős volt, logikus, megszerettem a szereplőket, és nem mellesleg kikristályosodtak a szálak, emberi szándékok, így feledtette velem az első oldalakat. Ami még kicsit zavart a történetben, hogy Deira, ( a természetes úton született lány) akit mindenki keresett, csak jóval a történet fele után tűnik fel. Furcsa volt úgy olvasni valakiről ilyen mennyiségben, hogy elsőkézből nem ismerhettem meg. Viszont minden más szereplőnek megvan róla a véleménye, és hogy mi is a jó neki. És akkor most jöjjenek a pozitívumok.

Az írónő egy zseniális világot tár a szemünk elé, mint már fentebb említettem, ez nem egy átlagos disztópikus világ. Az embereket mesterségesen teremtik és programozzák be, őket vásárolja meg az a pár még megmaradt „rendes ember”, akik a világ vezetői közé tartoznak. Tetszett, hogy végre nem az USA-ban játszódott a történet, hanem Ankara, illetve a Kárpátok volt a helyszín. Általában nem szeretem ha magyar nevek, helyszínek szerepelnek egy könyvben de itt egyáltalán nem volt zavaró.

Ebben az új világban az embereknek nincsenek, csak felszínes érzelmeik. A család, mint fogalom csak névlegesen létezik; anya, apa, testvér egyre inkább letűnőben van.  Több csoport is uralkodik, illetve verseng a hatalomért, a két legizgalmasabbat/ durvábbat ki is emelném:
Ott vannak az „ádámisták” akik vissza akarnak térni a természetes úton való megtermékenyítéshez, ezért minden nőt, akit csak találnak megerőszakolnak, legyen az fiatal, öreg, rokkant. A lényeg, hogy legyen méhe, amiben megfoganhat egy utód. Folytassam? Az írónő elég rendesen kifacsarta az emberi fajt az biztos.
Na nézzük, vannak még kramhisták. Vezetőjük Maysa, egy sejknő, aki megveti a férfiakat, befogadja a nőket, és segítséget nyújt nekik. Ez mind szép és jó, viszont csak rajtuk segít. A férfiakat megveti, hiszen azok csak tenyészkancának használják a női nemet, és álma egy férfiak nélküli világ. Ezért hozzá közel álló, hűséges, megállíthatatlan katonákat nevel.

Egy másik csoport, akik igazán tetszettek, és szívesen olvasnék még többet róluk, a selejtesek. A nem természetesen született emberek csoportja, akikben elromlott valami. Például van köztük négykezű férfi, nyuszifüles hölgyemény (akinek csak a mellénél van leborotválva a prémes fehér bunda), nagy mellű, sokmellű, rétegelt mellű, világító mellű nő és még sorolhatnám.  Ők a nekik fenntartott városokban élhetik le az életüket. Viszont amiért nagyon tetszettek, hogy ők az úgymond „meg nem értett művészek” sokuk zenél, fest, szobrászkodik. És nem is reménytelenül, hiszen kifejezetten felkapottak a műveik az arisztokrata rétegben.

Egészen érdekes lények mászkálnak a világban, például Kárpátokban élő huursz aki félig ember félig állat testtel rendelkezik ám agyi szintje igen primitív és csak a párzás, meg zsákmányszerzés élteti őt. Ezek után a vérengző mutáns mókus és a gonosz Nagy Sándor szerintem már meg se kottyan.

Ezeken kívül van még jó pár csoport, nézet. Egyik izgi a Vitae Storage, ahova haláluk után feltölthetik az emberek a beszkennelt tudatukat, itt bárki kapcsolatba léphet velük és újra beszélgethet a már elhunyttal. Kérdés, hogy valóban mennyire kompatibilis ez a mesterséges tudat az eredetivel.

Maga a történet igazán egyszerű.

Van egy lány (Deira) egyike azoknak, akik természetes úton születtek, ami a csodával ér fel.
Van egy apa (Ardan), aki biztonságban akarja tudni lányát, de nem találkozott vele születése óta, ezért megalkotta őt virtuálisan és csakis ezen az „ál-gyermeken” keresztül ismeri őt.
Van egy nő (Zóra), aki öreg ám mégis csak tíz évet élt összesen, szíve összetörve, és csakis az mozgatja már, hogy újabb és újabb küldetések árán szerezzen elég pontot, amivel majd feltöltheti a tudatát a Vitae Storage- virtuális mennyországba- hogy megmaradjon a története az utókor számára.
Van egy férfi (Tarik), aki álarc mögé rejtőzve éli életét, hárem hölgyek keresik a kegyeit, ám neki mégiscsak az okos kolibrije és egy balzsamfa a legjobb barátai.

Ezeknek az embereknek a sorsuk keresztezi egymást az Alkonyőrzőkben. Mind mást akarnak, vagy igazából ugyanazt?

Aki neki lát ennek a történetnek, készüljön fel arra, hogy egyik meglepetésből a másikba fog zuhanni. Olvastatja magát a regény, olyan témákat és szemléleteket vet fel, amikről érdemes elgondolkodni.

Végül megosztanék pár beszólást, mondatot amik nagyon megnevetettek, megfogtak.

„A világ egy tágas hely volt, ahol elfértek az álmaim.”

„ -Mi a család?
-Néhány ember együtt lakik, mert az idiótaságuk kompatibilis.”

„Mindenki tudni véli, mi a jó Deirának, de senki sem áll szóba vele. Vajon a kislány mit választana? Egyáltalán van a gyerekeknek saját akaratuk?”

„Isten hozott benneteket Európa genetikai szemeteskukájában, Transilvaniában!”

„Bárcsak egészen korán megértette volna, hogy a szerelem nem egy telepíthető alkalmazás… Azon dolgok közé tartozik, amik még tervezetlenek. Jobb lenne, ha azt is dizájnolnák, hiszen az emberek csak egyféleképpen tudnak szeretni.”


sara_bio

Reklámok

Alkonyőrzők, ha igazán el akarod dobni az agyad…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s