Extra tartalom · projekt · prológus

DisztóPIA-KAJA, avagy utolsó vacsora, mielőtt megváltanád a világot

diszti

Gondolkodtál valaha azon, mit is esznek kedvenc szereplőid a könyvekben? Nem? Jó, mert mi sem, egészen mostanáig. Úgy gondoltuk, mivel a disztópiák körül forog e héten a világ, most mégis foglalkoznánk ezzel a kérdéssel. Rengeteg disztópia, ha nem is egyértelműen és fő problémaként, de használja az éhséget, a termőföldek csökkenését, esetleg hiányát a világfelépítésében. És persze sok olyan is akad, amelyik nem, különböző okokból kifolyólag. Példának okáért, egész egyszerűen elfeledkezik róla, hogy a humanoid lények számára fontos élettevékenység a hastömés.

10.ÉHEZŐK VIADALA

Talán a legnyilvánvalóbb szereplő a listán ez, hiszen itt központi szerepe van a tápláléknak. A viadal győztesének körzete ugyanis egy évig tetemes mennyiségű gabona ellátásban részesül. Az ikonikus lenyilazott mókusokat, Peeta által röppályára állított kenyeret és éjfürt bogyót senkinek nem kell bemutatnunk. A Kapitólium dúskál a perifériákról kiszipolyozott javakban, és hogy minél többet tudjanak enni (vagy inkább az ízeket élvezni?) külön hánytató folyadékuk van. Kiadod az előző adagot és folytathatod is a kóstolgatást. Milyen kreatív márkaneveket tudnátok ennek elképzelni? Nekem sajnos csak a Folyékony bulimia és a Fürge róka jut eszembe, de hátha ti jobbat tudtok. Addig is nézzük mi van egy fővárosi díszvacsorán felszolgálva:

 • Egészben sült malacok, tehenek, kecskék
 • Gyümölcsökkel, gesztenyével töltött szárnyasok
 • Krémes tökfőzet mogyoróforgáccsal
 • Áttetsző zöld, tavasz ízű leves
 • Borszökőkút

Sem az arénában, sem Katniss falujában nem ilyen jó a helyzet. Friss házasoknál sajnos nem mindig van pénz süteményre, ezért kialakult egy olyan szokás, hogy első megrakott tüzükben kenyeret pirítanak, melyet közösen fogyasztanak el.

A második viadalon Katniss ismét mogyorót eszik, meg valami szőrös állatot, amit fapatkánynak keresztel el. (Ugyebár drága főhősnőnk ellógta az idei oktatást a viadal előtt, így biológia tudása a fapatkány valódi megnevezésének kiderítésére nem elég).

Gale sokat emlegetett ügyes ujjai viszont sokszor etették Katnisst. Később kicsit beleharapott ebbe a kézbe, amikor inkább a fehér lisztet és Peetát választotta az egészséges alma, gesztenye és kecskesajt helyett.

maxresdefault

9.PÁRVÁLASZTÓ

America Singer, aki egész véletlenül a zeneiparban dolgozik és az igen alacsony ötödik kasztba tartozik. Éhezni mindenesetre nem éheznek, de a minőségi alapanyagot hírből sem ismerik, érthető okokból. Ennek ellenére édesszájú gyerek akad bőven, mégis America első fizetéséből aktuális barátjának, Aspennek süt-főz egy vacsorát. Szegény srácot ezzel kiheréli, hiszen ő alacsonyabb kasztba tartozik és a saját családjának alig tud ételre valót biztosítani. Kínosnak érzi hát, hogy barátnője látja el mindenféle jóval, mikor fordítva kellene lennie.
Hercegnő jelöltünk később a palotába kerülvén olyannyira élvezi az ízeket, hogy halkan nyögdös az ízek élvezetébe merülve. Ezt Maxon herceg éles fülével meghallván, fogadást ajánl a lánynak. Nézzük mit is kínál az abrosz, ami Americát ily hangok kiadására készteti:

 • Vajpuha steak
 • Vaníliafagyi
 • Epres tortácska (leveles tésztából)
 • Palacsinta
 • Tojás és bacon

divasdiningblog-com

8.A MENEDÉK

Rat-for-dinnerSajnos a könyvvel nem jutottam túl sokra, és valószínűleg az étrenddel sem jutnék. Annak, aki nem ismerné a könyvet gyors összefoglalásként elmondom, hogy főszereplőink a metróhálózatban élnek, soha nem voltak fönt és a lent található dolgokat eszik.  Egy kis patkány, egy kis egér, stb. Később felmerészkednek, ahol normális étkekkel is találkoznak. Összességében ezeket eszik (alagúttól a felszínig):

 • Szőrös állatkák
 • Hal
 • Konzervek („Kiderült, hogy a löncshús attól löncs, hogy nyálkába áztatták.”)
 • Nyúl

 

7.GYÖKÉRTELEN

Vannak olyan disztópikus felállások, ahol annyira sem szerencsések, hogy csatornapatkányok feltűnjenek a táplálékpiramisban. Így történt itt is, hiszen hőseink nem esznek mást, mint (figyelem, mindenki most menjen el wc-re, ha nem bírja ki pisilés nélkül a hosszú dolgokat):

 • GMO pattogatott kukorica
 • GMO popcorn

 

6.ÚTVESZTŐ

ca0ac222-c638-41e4-8d6d-3921054cb850Nem jártak olyan rosszul a fiúk az Útvesztőben, sok más regénnyel összehasonlítva. Minden héten kapnak ellátmányt, van konyhájuk, van szakácsuk. Néha egy-egy embert megkerget kint a Sirató, de otthon meleg vacsora várja őket.  Ezért tehát érdemes futni.

 • Szendvics (majonéz, sonka, sajt)
 • Friss zsemle, zöldbab, krumplipüré, marhaszelet
 • Alma

Thomasnak nem lehet túl erős a gyomra, vagy kevés benne a magyar vér.

„Végig kellett néznie, ahogy Winston levág egy disznót, és lassan előkészíti az állat étkezésre szánt részeit. Thomas két dolgot fogadott meg az ebédszünet elején. Először is, hogy nem fog az állatokkal dolgozni. Másodszor pedig azt, hogy soha nem fog disznóból készült ételeket enni.”

5.RÉSZLEGESEK

b52dec766b55431eed6055f59e7213aeA történet világában főleg farmokon folyik a termelés, és bár nem az élelmiszerhiány a súlyponti elem, azért a mai világban és az ottaniban fogyasztott élelmiszerek között érzékelünk különbséget. A sok feldolgozást igénylő termékek szinte teljesen kivesztek, a csokoládé ritkaság és a korábbról megmaradt konzerveket sem hagyják kárba veszni.

 • szusi
 • sült csirke, fűszeres kéregben
 • serpenyőben sült krumpli
 • csokoládéval leöntött fánkok -> szigorúan csak ünnepkor

A csökkenő népesség miatti kötelező terhesség szokás szerint válogatóssá teszi a nőket.

„Hetek óta rosszul vagyok, néha annyira, hogy még enni sem bírok, aztán félóra múlva ellenállhatatlan étvágyat érzek valami totálisan furcsa iránt. Képzeld, Kira, kerti földre vágytam. Hát nem őrület?”

4.SZÉP ÚJ VILÁG

Habár az ételekben semmi különös nincs ebben a regényben, egy érdekes dolgot mégis találunk. Méghozzá a „szómát”. Ez tulajdonképpen egy alkoholpótlék és idegnyugtató, ezeknek az összes káros hatását mellőzve.

3.CSONTSZÜRET

585c759c1686372fa95ad5001e4d1170A hétköznapi táplálkozásról nem nagyon van információnk, de feltehetőleg nem lehet olyan rossz. Gépesített termelés és társai gondoskodnak Scion London ellátásáról. Más a helyzet Oxfordban, ahol a látók alapszükségleteivel nem különösebben foglalkoznak a rephek. Ők vígan táplálkoznak az aurákból, de hogy azok gazdáit etessék is? Még mit nem! Így hát szegény raboskodók nem jutnak normális tápanyaghoz, csak különleges alkalmakkor.

 • Lakomákból visszamaradt ételek
 • Híg löttyök, húsléből főzött leves
 • Főtt tojás (ez ott már luxus)

Londonban fontos élvezeti cikk az oxigén névre hallgat. Bárokban alkohol helyett ezt kapni. Továbbá drogként szedik a lila astert, fehér astert és salepet isznak gyakrabban, míg a kávé ritkább termék, de relatíve könnyen kapható.

2.INCARCERON

Az Incarceron sötéten varázslatos világában sem fogunk elhízni az is biztos. Aki oda akar látogatni mindenképp jó nagy batyuval vesse bele magát a kalandba, mert mi nem sok táplálót találtunk a regény lapjai és a börtön falai között.

 • Szárított hús
 • Gyümölcs
 • Sör
 • Alma

 

1.A NYERTES ÁTKA

Rabszolgáknak tilos a narancs! Néhányan mégis elcsábulnak és a szállás-műhely közti úton titokban felfalnak egy-egy lédús gyümölcsöt (nem csak a szemükkel). Természetesen nem a narancs az egyetlen táplálék, főleg mivel tiltott a rabszolgáknak.

 • Ragu
 • Kenyér

Előfordul, hogy borozgatásra kerül a sor. Sőt az sem példátlan, hogy galád módon almaborba rejtenek mérget, ugyanis az édes íz elnyomja a méreg aromáját. (Biztos somersby volt az az édes almabor, ha képes volt elrejteni valami gusztustalan kesernyés lötty ízét. )

Slow Cooker Beef Stew_Recipes_1007x545

Ennyit tudtunk összegyűjteni egy bejegyzésre, reméljük megjött az étvágyatok. (Nekem speciel néhánytól inkább elment, mint megjött, de lehet valaki popcorn helyett pl. patkányt eszik a moziban.) Enni kell, enni jó, enni érdemes! 😀


szonja_bio

Reklámok

DisztóPIA-KAJA, avagy utolsó vacsora, mielőtt megváltanád a világot” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s