Értékelés · projekt

Öld meg Jana Robinst, de hogy miért…? Azt senki se tudja.

covers_370502
Kiadó: Könyvmolyképző, Kiadás éve: 2015, Oldalszám: 416, Megrendelem/megrendelés: moly.hu

Fülszöveg: 

Jana Robins tizenöt éves, Lipcsében él, és számára az élet az iskolát, a legjobb barátját, vak házvezetőnőjüket és állandóan dolgozó, elérhetetlen apját jelenti.

De egy nap minden megváltozik. Kiderül, hogy mindez csak látszat. Megpróbálják elrejteni előle a világ valódi arcát. Egy olyan világét, ahol az emberek mellett különleges lények őrködnek.
Mindenkinek van egy előre elrendelt sorskulcsa, aminek be kell teljesednie az élete során. De vajon mi az élet értelme? Föl lehet lázadni az előre megírt jövő ellen?
Mi történik, ha a szerelmed talán az ellenséged?
Jana útra kel, hogy megfejtse a világ rejtélyeit, és múltja ádáz titkát. De megpróbál rájönni arra is, mit érez a két fiú iránt, akikre a lelkét is rábízná. Lehet-e barátságból szerelem? Vagy épp az ellenségből lesz a kedvesed?
A regény az Ellopott élet sorozat első kötete, az Aranymosás pályázat egyik nyertes műve.


Demi Krischner jött, elgázolt és hátrahagyott.

Pár éve, mikor a könyv kijött, részt vettem egy író-olvasó találkozón ahol Demi mesélt az akkor újonnan megjelenő regényéről, és hogy honnan is jött az ötlet. Szóval, a pálmalevelek. Hogy mi? Igen-igen, Indiában találhatóak ezek a pálmalevelek, ahova elvileg mindenkinek fel van vésve a sorsa. Tényleg érdekes, hogy vajon van elrendelt végzetünk? Ez megváltoztatható, vagy pont azzal történik meg az, ami meg van írva, hogy meg akarod azt akadályozni? Az írónő ebből indul ki, és teremt nekünk egy izgalmas világot.

Ebben a szörnyek által benépesített világban létezik a Rend, amelynek egyik fontos feladata, hogy rejtve maradjanak az emberek elől. Itt minden faj képviselteti magát és úgymond ők a világuk vezetői. Találkozunk itt olyanokkal, akik több méteresek és polip karjaik vannak, vagy akik képesek falakon át közlekedni. Viszont mégsem ez a fő feladatuk, hanem hogy minden embernek/szörnynek beteljesüljön a sorsa, ami az úgynevezett sorskulcsokban rejlik, és amit minden élőlény magában hordoz. Néhány faj az uralkodójától tudhatja meg a tartalmát, az emberek (a rend tagjai) pedig ha betöltötték a 14-ik életévüket: az övékét egy teremben őrzik. Amint kihirdettetett a sorskulcsod, a rend hivatalos tagjává válsz és felesküszöl a többi sorskulcs védelmére. Hiszen vannak olyanok, akik a sorsot előre tudva meg szeretnének akadályozni dolgokat, vagy átírni a jövőt. Ez így mind szép és jó, igaz?

Na igen, de mégse ilyen egyszerű minden. Létrejött egy másik rend, akik pont hogy azt szeretnék, hogy a sorsot előre tudva megakadályozzák a gyilkosokat, és egyéb gonosztevőket. Hiszen kérdik ők, azért kapták ezt a hatalmat, hogy csak tétlenül álljanak és ne tegyenek semmit? Nem, nem bizony! Nyilván azért, hogy éljenek a lehetőséggel és istent játsszanak.

A két fél harca egyre inkább elharapódzik, és ebbe a helyzetbe csöppen bele két főhősünk: Jana, aki mit sem sejt semmiről és áldott tudatlanságban éli a tinik mindennapjait, illetve Oliver, aki már gyerekkorában megbélyegzett lett, és az egyik legmegkérdőjelezhetőbb család tagja a rendben. Ők ketten még nem is találkoztak, ám a sorsuk már kijelölte nekik az utat, amit együtt kell végig járniuk. Az elején azt hinnénk, csak két fiatalról van szó, de ahogy haladunk a regénnyel egyre több dologra derül fény és főhőseinkről is kiderül, hogy sokkal több minden van bennük mint azt feltételeznénk.

Ezenkívül szót kell ejtenem még pár igen fontos szereplőről: ott van például Griffin, a harmadik hoppon maradt fél. Az örök jóbarát, aki szerelmes Janába és mindenáron meg akarja védeni, mert valamiért mindenki erre a lányra vadászik. Ám ezzel csak bajok lavináját indítja be, így szegény hősnőnk rögtön egy emberrablás áldozata lesz, és megtudja, hogy a világ amit ismert nem épp olyan, mint azt hitte. Hogy miért nem világosították fel erről?

Hiszen az apja, a legjobb barátja (Griffin), illetve még a házvezetőnője is ehhez az ismeretlen világhoz köthető. Hát azt csak a végén tudjuk meg! Addig is kihullik a hajunk, mert nem értünk semmit. Jana drága apukáját sokszor meg akartam fojtani a hitvány, gyenge, jellemtelen személye miatt.
Na, de elkalandoztam, szóval Griffin…nos, ha Jana apját meg akartam fojtani, akkor Griffint addig rugdostam volna, míg apró cafatok maradnak csak utána. Rettenetesen idegesített végig, több okból kifolyólag is:
1. Utálom az olyan karaktereket, akik azt hiszik, hogy egy csaj képtelen levegőt venni önállóan, ezért önjelölt testőrnek kiáltják ki magukat. Griffin ennek a tökéletes példája.

2. Nem képes semmit se mondani. Mikor üldözik és majdnem kinyírják őket, akkor is csak mellébeszél, hogy mi ez az egész és hogy csak nyugi Jana, bízz bennem. Argh… na, ott majdnem kitéptem a lapot az ilyenektől falra tudok mászni. Gyűlölöm, ha nem képesek valamit normálisan felvázolni.

letöltés

Fel is idegesítettem magam, úgyhogy ugorjuk a következő szereplőre.

Clifford, ő Jana hát… vigyázója? Ő egy zerkan, félig ember, félig állat lény. Kicsit olyan, mint az Arany iránytűben lévő daimónok, de itt nem a lelkük kivetülése jelenik meg, hanem egy szörny, amit születéskor választanak ki a rendbéli szülők a gyermekük számára. Ők a gyerekek 14 éves koráig láthatatlanok, de igazából együtt nőnek fel velük és vigyáznak rájuk, ismerik a legféltettebb titkukat és egy életen át hűséges társaik. Clifford egy nyuszi, kicsit félénk, kicsit gyáva ,de alapvetően aranyos. Eddig nem sok szerep jutott neki.

A másik zerkan Oliveré, őt kifejezetten bírtam. Axon egy krokodil zerkan és igen karakteres véleménye van minden történésről és személyről. Kifejezetten üdítő volt, mikor lecsapta azokat a szereplőket, akiket gondolatban már nyárson forgattam (igen, többek között Griffinre gondolok).

Tam tam taam..! Akkor jöjjön számomra a legizgibb szereplő: Oliver anyukája, Virgin, aki a lelki szemeim előtt úgy néz ki mint az Into the bad lands sorozatból ismert özvegy.
Ő totálisan őrült és pszichopata, egy lelketlen gyilkos. Imádom, ahogy folyamatosan keveri a szart; ő az egyik legérdekesebb tényező a képletben. Nem igazán illik rá az a tipikus anya szerep… pláne, ha a kedves nevelési módszereit tekintjük. Főleg miatta borul minden, kezdve azzal, hogy a fiát már 8 évesen elvitte megismertetni a sorsával, és ennek köszönhetően Olivér megbélyegzett lett. Hiszen a sorsa szerint ő egy gyilkos, ő az, aki Janát is levadássza majd.
Nagyon örülnék egy novellának, amiben a fiatal Virginről olvashatok. Miért lett ilyen?  Mi késztette arra, hogy összefeküdjön bizonyos emberekkel, hogy megteremtse gyerekeit? Hogyan vált teljesen lelketlenné? Ki tette ilyenné?

into-the-badlands-episode-102-the-widow-beecham-1200
Into the Badlands, Widow

Végül ejtenék még pár szót Janáról és Oliverről.

Jana az elején teljesen hidegen hagyott, semmi extra. Csak egy kiscsaj, aki sodródik az árral és semmit se tud. Viszont amint rájöttünk, ki is ő valójában végre beindulnak a dolgok! Nagyon remélem, hogy a második kötetben már sokkal jobban tudja majd irányitani a sorsát és jobban befolyásolja a dolgok alakulását, mert látok benne potenciált.

Oliver a hősszerelmes. Vörös! Na igen ez egy fontos tény, mivel imádom a vörös hajú srácokat…
Hopp, hogy ezt már említettem párszor? Nem baj, még nem elégszer. Ő egy sokat szenvedett srác, akit az anyja terrorizált, apja ismeretlen. Tengődik a világban, míg megjelenik Axon, és akkor végre kezd helyre rázódni az élete. El tud szabadulni őrült anyukájától, kezd öntudatra ébredni. Még fiatal, csak 16 éves, de sejtésem szerint jó karakterfejlődésen megy át – amúgy már ebben a regényben is – és egyre izgalmasabb lesz. Mindig is csíptem a titokzatos múlttal rendelkező, ám nagy erővel bíró srácokat.

Alapvetően nekem tetszett a regény, kíváncsi vagyok a második részre. Negatívum, hogy néha túl gyorsan zajlottak az események, úgyhogy azt sem tudtam hol vagyok, ez eléggé zavart.  Viszont a világ érdekes, a szereplők jók és nagyon úgy fest, hogy a második regény izgalmasabb és talán összeszedettebb lesz, mint az első volt. Így elég jó esélyt látok rá, hogy hamarosan meglátogatom valamelyik könyvesboltot a folytatásért. 😉

Borító: 5/5, nagyon szép és passzol a sztorihoz.
Szereplők: 3/5, Griffin miatt…ölje már meg valaki!
Történet: 4/5, van még mit kibontani, remélem nem csalódom a folytatásban!

Ui.: Ide csatolom a pálmafaleveles sorsos nyalánkásgot. Érdemes rákukkantani, érdekes.
https://www.sorslevelek.hu/

sara_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s