ajánló · Extra tartalom · projekt

10 könyv, amiből sorozat készült

A Prológus háza táján jó néhányunk sorozatfüggő is, nemcsak könyvmoly, így mi sem okoz nagyobb izgalmat annál, mintha a mozifilm helyett a producerek sorozat formájában viszik vászonra szeretett történeteinket. So-So és RavenS ezúttal a jelenleg futó, viszonylag új, könyvön alapuló sorozatokból válogatva állított össze egy érdekességekkel teletűzdelt ajánlót, nehogy néznivaló nélkül maradjon a moly két könyv között.

White Princess

Könyv írója, címe kiadója: Philippa Gregory: A fehér hercegnő (Rózsák háborúja 5.) / Libri
Sorozat címe / Csatorna: White Princess / Starz
Műfaj: történelmi, dráma
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2013 / 2017
Évadszám: 1 (várhatóan 8 részes minisorozat)
Dióhéjban:
A rózsák háborúját lezáró Bosworth-i csatából a Lancaster ház kerül ki győztesen, és a trónra kerülő VII. Henrik megalapítja a Tudor házat a felemelkedésével. Politikai megfontolásból kénytelen feleségül venni az ellenséges York ház hercegnőjét, Elizabeth-et, hogy egyesítsék a viaskodó két házat, ami polgárháborúba taszította az országot. Azonban a fehér hercegnő még mindig Richardba, a vesztes yorki hercegbe szerelmes, és az ország még mindig forrong, a Yorkok lázadásáról suttognak. Elizabethnek választania kell: új férje és születendő gyermeke mellé állva feladja a York házhoz és halott kedveséhez való hűségét, vagy Henrik ellen fordul és az anyjával karöltve megkísérli letaszítani a trónról.

Könyvhöz való hűség: kapott hideget-meleget a történelmi hiteltelenségek, illetve a könyvtől való eltérések miatt, sok rajongó zúgolódott.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: 3 színésznő a Trónok harcából lehet ismerős: Michelle Fairley (GoT: Catelyn Stark, TWP: Margaret Beaufort), Essie Davis (GoT: Lady Crane, TWP: Dowager Queen Elizabeth), és Rebecca Benson (GoT: Talla Tarly, TWP: Margaret Plantagenet)

Egyéb érdekességek:

 • női szemszögből mutatja be a történelmi korszakot
 • A BBC 2013-ban, hasonlóan minisorozat formátumban megfilmesítette a Fehér királynét (Rózsák háborúja 2.), a sorozatbeli Lizzie anyjával, Elizabeth Woodwille-lel a főszerepben, amit 3 Golden Globe-ra jelöltek
 • Az egyetlen karakter, akit nem castingoltak újra, az Lizzie nagyanyja, akit Caroline Goodall alakít

Személyes vélemény: A könyvhöz még nem volt szerencsém, de a történelmi hiteltelenségeken nem okozott gondot számomra felülemelkedni. Itt-ott látszik, hogy szűk a költségvetése a sorozatnak, de ettől függetlenül egy szórakoztató, érdekes dráma, tele politikai cselszövéssel, némi melodrámával (a lehető legpozitívabb értelemben), és remek színészi alakításokkal.

Amerikai Istenek

Könyv írója / címe / kiadó: Neil Gaiman: Amerikai istenek (Agave)
Sorozat címe / Csatorna: American Gods / Starz
Műfaj: mágikus realizmus
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2001 / 2017
Évadszám: 2 (jelenlegi szerződés szerint)
Dióhéjban:
Börtönből szabadulása után, Árnyéknak azzal kell szembenéznie, hogy szeretett felesége halálos autóbalesetet szenvedett. A véletlen összehozza egy rejtélyes idegennel, Szerdával, akiről kiderül, hogy egy régi isten, aki az új istenek ellen készülő háborúra toboroz szövetségeseket.

Könyvhöz való hűség: eddig úgy néz ki, hogy a sorozat nagyrészt hű marad a könyvhöz. Egyetlen komoly változtatásnak Technical Boy (a technológia modern istene) tekinthető, aki szemüveges dagi gyerekből egy playboy geek pénzeszsákká változott. Gaiman saját bevallása szerint, a tartalom még mindig ugyanaz, csak manapság jobban néznek ki és nagyobb a limójuk.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Ian McShane – Szerda (Karib tenger kalózai: Feketeszakáll, Amerikai Horror Story: Leigh Emerson), Emily Browning – Laura Moon (Álomháború – Babydoll), Ricky Whittle – Árnyék (The 100 – Lincoln)

Egyéb érdekességek:

 • az első évad 8 részes, várhatóan a könyv egyharmadáig dolgozza fel a történetet, ami azt jelenti, hogy legalább 3 évadosra tervezik
 • még csak az első évad második része jelent meg, de már biztos a második évad, és 2018 közepe tájékán várható
 • Neil Gaiman maga is részt vett a sorozat készítésében producerként

A varázslók

Könyv írója /  címe /kiadó: Lev Grossman: A varázslók (Agave)
Sorozat címe / Csatorna: The Magicians / SyFy
Műfaj: fantasy
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2009 / 2015
Évadszám: 2
Dióhéjban:
A ​többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.

Könyvhöz való hűség: a sorozat nagyon lazán követi a könyveket, sok a változtatás

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Keegan Connor Tracy – Lipson professzor (Egyszer volt, hol nem volt… – Blue Fairy), Christopher Gorham (Az élet csajos oldala – Bobby, Egyszer volt, hol nem volt… – Walsh)Quentin története az első könyvet dolgozza fel, míg Juliáé a másodikat

Egyéb érdekességek:

 • Margo karakterét eredetileg Janetnek hívták a könyvben. A készítők nem akartak még egy Janetet Jane és Julia mellé, így átnevezték, és egy jelenet erejéig meg is emlékeznek erről a váltásról. Amikor Hollandiában a könyvtárba csöppennek, a könyvtáros először Janetnek nevezi Margot.
 • Marina és Pete nem léteznek a könyvekben

Tizenhárom okom volt…

Könyv  írója / címe /kiadó: Jay Asher: Tizenhárom okom volt… (Könyvmolyképző)
Sorozat címe / Csatorna: 13 Reasons Why / Netflix
Műfaj: Young Adult, dráma
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2007 / 2017
Évadszám: 1
Dióhéjban: A történet Clay Jensent követi, aki Hannah öngyilkosságát követően felfedezi a lány hátrahagyott kazettáit, és azokat hallgatva rakja össze Hannah történetét és azt, hogy mi vezette idáig az osztálytársát.

Könyvhöz való hűség: a részek követik a könyvbeli felosztást: a kazetták számozása és A és B oldala alapján vannak felosztva, de a sorozat nemcsak a múltbeli, kazettákra felmondott történeteket dolgozza fel, hanem a karakterek jelenjét is, amiben Hannah öngyilkosságának következményeivel birkóznak meg

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Alisha Boe, Ross Butler és Henry Zaga mind szerepeltek egy rövid cameo erejéig a Teen Wolfban

Egyéb érdekességek:

 • Több színész is találkozott pszichológusokkal és egyéb szakemberekkel, hogy jobban megértsék a karaktereket, akiket játszanak.
 • Jay Asher egy családtag öngyilkossági kísérlete után érzett késztetést a könyv megírására. Néhány esemény, ami Hannah-val megtörtént igaz történeteken alapul.
 • A könyv olvasása után, Selena Gomez és édesanyja vitték az alapanyagot egy producerhez, hogy forgatókönyv készülhessen belőle.
 • Miután befejezték a forgatást, Selena Gomez, Alisha Boe, és Tommy Dorfman mind ugyanazt a diszkrét tetoválást varratták magukra: egy pontosvesszőt az alkarjukra, ami a mentális betegségekkel kapcsolatos tudatosságot jelképezi.

Fekete Vitorlák

Könyv írója /  címe /kiadó: Robert Louis Stevenson: A kincses sziget (Holnap kiadó)
Sorozat címe / Csatorna: Black Sails / Starz
Műfaj: dráma, kaland
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 1883 / 2014
Évadszám: 4
Dióhéjban: A Fekete Vitorlák húsz évvel Stevenson klasszikusa előtt játszódik, és Flint kapitány és kalózai kalandjait követi, de valós történelmi alakok is feltűnnek: Anne Bonny, Jack Rackham és Charles Vane kapitány igazi kalózok voltak, akik a Karib-térségében tevékenykedtek.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: David Wilmot (Israel Hands a Fekete Vitorlákban) William O’Brient alakította a 2012-es filmes feldolgozásában A kincses szigetnek.

Egyéb érdekességek:

 • bár A kincses sziget gyerekeknek íródott, a Fekete Vitorlák határozottan felnőtt közönségnek lett szánva
 • Bear McCreary nem csak a Fekete Vitorlákhoz komponál zenét, hanem a Walking Deadhez is
 • sok a lord és lady a történetben, de a színészek között is akad egy: Clara Paget, aki Anne Bonny-t alakítja igazából is nemesi származású. Az apja, Charles Paget Anglesey nyolcadik márkija.

The Night Manager

Író / könyv címe / kiadó:  John le Carré – Éjszakai szolgálat – Agave
Sorozat címe / Csatorna: The night manager (Éjszakai szolgálat) – BBC
Műfaj: Dráma, kém, krimi
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2016
Évadszám: 1 (6 részes mini sorozat)
Dióhéjban:
Jonathan Pine jelenleg éjszaki portásként dolgozik egy svájci hotelben, ahol felbukkan az az ember, aki korábbi szerelmét meggyilkoltatta Egyiptomban. Angela Burr ajánlata vissza nem térő alkalmat biztosít Pine-nak, hogy a törvény nevében, de saját érdektől is vezérelve visszavágjon Richard Ropernek. A fegyverekreskedő baráti körébe is sikerül bekerülnie.

Könyvhöz való hűség: A technikai fejlettség alapján (okostelefonok, terepjárók, stb.) a sorozat napjainkban játszódik, ám a regény a hidegháború utáni évek idejében. Helyszínek és szereplők is alakításokon estek át, de a történet megmaradt.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Tom Hiddleston Loki szerepe után nagyszerűen alakítja Pine-t is és Hugh Laurie is mindent megtesz, hogy ne Dr. House köszönjön vissza Roper szerepéből Be kell vallanom, nagyon furcsa volt, hogy Roper nem sántított az elején.  

Személyes vélemény: Nagyon sajnálom, hogy csak 6 részes, annyira izgalmas volt minden rész, szívesen néztem volna még. Egy pillanatra sem volt megállás, néha a magánéleti szálra és az emberek konfliktusaira érzelmeire fókuszált a sorozat két perc múlva már egy fegyverszállítmány tesztelésének helyszínén voltunk.

Egyéb érdekességek:

 • 3 Golden Globe-ot és számos más díjat is bezsebelt.
 • A BBC egyik legköltségesebb sorozata és mindössze 6 részes.
 • A forgatás hat országban zajlott: Egyiptom, Marokkó, Anglia, Spanyolország, Svájc, Törökország
 • Jonathan Pine a főszereplő Svájcban T.E. Lawrence A bölcsesség hét pillére c. könyvet olvassa.
 • A Pine-t támogató karakter Angela Burr a könyvben eredetileg férfi, míg a sorozatban egy terhes nő. A terhesség nem volt eredetileg a forgatókönyvben, de az Angelát alakító színésznő várandós lett a forgatás kezdetekor.
 • John le Carré maga is megjelenik az egyik epizód étteremben játszódó jelenetében.

The Expanse

Író/ könyv címe / kiadó: James S. A. Corey – A térség sorozat – Fumax kiadó
Sorozat címe / Csatorna: The Expanse – SyFy
Műfaj: Űropera, Dráma, Sci-Fi
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2015
Évadszám: 2 ( a 3. előreláthatólag 2018-ban érkezik)
Dióhéjban:
A The expanse a 200 évvel későbbi jövőbe repít el bennünket, ahol egy hatalmas összeesküvés van készülőben. Számos szálon és helyszínen fut az űropera, de mind egy közös végkifejlet felé közelítenek. Főhősökből sincs hiány, egy űrhajó kapitánya és legénysége, egy eltűnt lány után nyomozó rendőr, a földi politika egyik irányító személyisége  is a játszma részese lesz.

Könyvhöz való hűség: A sorozat és a könyv sok dologban különbözik, de egyben biztos nem. Méghozzá az akciók és történések végeredményében.  A készítők szerint ennek oka abban keresendő, hogy míg a könyvben van idő részletesen elmagyarázni mindent, a sorozatnak nincs. Ezen felül sok elem nem mutat jól a képernyőn, de a történet fő vonalát a változtatások ellenére is tartják.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Nem igazán találni a színészek között ismertebbet. Bár egyiküknek sem első szerepe ez, de ismertebb főszerepük sem volt még. Ennek ellenére szerintem hitelesen és jól játsszák a karaktereiket.

Személyes véleméy: A sorozat kicsit sötétebb hangulatú, néhol megül, de az űrhajókon játszódó részek izgalmai kárpótolnak mindenért.

Egyéb érdekességek:

 • Az első évad utolsó epizódjának címe megegyezik az első könyv címével.  A leviatán ébredése című kötet mindössze felét dolgozza fel az első évad.
 • James Holden és legénységének birtokába kerül egy űrhajó melyet Rocinante névre keresztelnek. Rocinante nem volt más, mint Don Quijote lova.
 • Az egyik teherszállító űrhajót Jefferson Maynek hívják. Jefferson May egy valós személy, mégpedig számos kötetet a Térség sorozatból ő olvasott fel hangoskönyvre.
 • Az első évadban, amikor Alex hipoxiában (oxigén hiány) szenved, az Ó te drága Klementinát énekli.

Good Behavior

 

Író/ könyv címe/ kiadó:  Blake Crouch – Letty Dobesh Chronicles – Thomas & Mercer
Sorozat címe / Csatorna: Good behavior / TNT
Műfaj: Dráma, Rejtély, Krimi, Romantikus
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2011 – 2016
Évadszám: 1 ( a 2. évad 2017 végére várható)
Dióhéjban: Letty éppen csak kiszabadult a börtönből és friss munkahelyéről is rögtön kirúgják, minden ok nélkül. A kleptomániával, alkohol- és drogproblémával küzdő nő hamar újra egy hotelben találja magát, besurranó tolvajként. Számításaiba hiba csúszik, amikor az egyik vendég hamarabb tér vissza, ezért a szekrénybe bújva kénytelen végighallgatni egy bérgyilkos (Javier) megbízásának részleteit. Javier és Letty útja hamar keresztezik egymást., amikor Letty beleavatkozik a férfi “üzleti ügyeibe.” Mindeközben a nő kétségbeesetten próbálja visszaszerezni fiát, akit a gyámhatóság elvett tőle és anyjánál helyezett el.

Könyvhöz való hűség: A történet három kisregény alapján készült. Írójuk, Blake Crouch a sorozat munkálataiban is részt vett, ezért feltehetőleg elég hűen követi az eredeti szöveget, a megvalósíthatóság határain belül.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Michelle Dockery Letty szerepében kicsit sem hasonlít a Downton Abbeyben megismert Lady Mary Crawleyre. Juan Diego Bottot nem hiszem, hogy sokan felismernék a Zorroban játszott mellékszerepéből, angol nyelvű TV szerepben sem láthattuk mostanság.

Személyes vélemény: Nálam nagy kedvenccé vált a sorozat, hiszen nemcsak erős női, de erős férfi karaktert is kapunk, akik ráadásul mind a ketten elég messze esnek a normálistól. Együtt mégis valahogy ösztönzően hatnak egymásra. Nagyon jó technikai megoldások és zenék  segítik, hogy a sorozat ott legyen szexi, komoly, izgalmas, elgondolkodtató, elszomorító, ahol kell.

Egyéb érdekességek:

 • Letty parókáinak mind külön neve van: Brittany (hosszú, szőke), Annie (vörös), Veronica (rövid, szőke), Katja (rövid, fekete bob)
 • Javier és Ava a könyvben és sorozatban testvérek, de így van ez a valóságban is.
 • Javier argentin háttere akkor lett a forgatókönyvhöz adva, amikor a castingon Juan Diego Botto kapta meg a szerepet, ugyanis ő argentin származású.
 • Michelle a sorozatban bebizonyítja, hogy hangja sem az utolsó. Ella Fitzgeraldtól énekli el a Blue Birds című dalt, amit később az ABC Popcorn című műsorában is előad.

The Handmaid’s Tale

Könyv címe / írója / kiadó: Margaret Atwood – A szolgálólány meséje – Jelenkor Kiadó
Sorozat címe / Csatorna: The handmaid’s tale (A szolgálólány meséje) – HULU
Műfaj: disztópia
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2006 (2017) – 2017
Évadszám: 1
Dióhéjban:
Egy disztópikus államban játszódó történet. Az USA darabjaira esett, diktatúra uralkodik, a nők nagy része terméketlen. Akik fogamzóképesek, azokat kiszakítják megszokott életükből, átnevelő táborokba szállítják. Innen parancsnokok és terméketlen feleségeik udvarába kerülnek, ahol ők válnak az emberi nem tenyészkancáivá.

Könyvhöz való hűség: A regényben nem szerepelnek négerek, ugyanis a könyvbeli állam berendezkedése a Bibliára hivatkozva Közép-Nyugat Amerikába kényszeríti őket. A sorozat készítője úgy gondolta, hogy ő Offred történetét akarja elmesélni és nem egy rasszista történetet. Sokkal nehezebb és unalmasabb lenne a sorozatban a fenti Bibliai okokat elmagyarázni, mint könyvben, így nem éri meg megtartani a csupa fehérekből álló rendszert. A regényben a zsidók sem  szerepelnek az állampolgárok között. Őket visszaköltöztetik Izraelbe, ám a hajók sosem érik el a partot, mert előtte elsüllyesztik mindet.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Szinte minden színész és színésznő büszkélkedhet több sikeres sorozat szereppel. Elizabeth Moss (Mad Men), Alexis Blendel (Szívek szállodája), Yvonne Strahovski (Dexter), Samira Wiley (Orange is the new black) csak a legismertebbek, de napestig sorolhatnák még. Hatásos szereplőgárda.

Személyes vélemény: Elizabeth Moss játéka zseniális, ezt a szerepet neki találták ki. A sorozat viszont kissé vontatott az ízlésemnek. Az 50 perces epizódok valódi cselekménye 40 percben is bőven elfért volna és akkor talán pörgősebb lenne. A történet viszont beszippantós fajta. Hiába mesél szörnyűségekről, mégis nézzük, olvassuk, mert kíváncsiak vagyunk a végére.

Egyéb érdekességek:

 • Amikor Offred és a parancsnok először játszanak Scrabble-t az első két felfordított betű M és A. Pont mint Margaret Atwood monogramja.
 • A regényben mind a parancsnok, mind Serena Joy sokkal idősebb, mint a sorozatban. A leírásokban ősz hajjal és ráncosan szerepelnek.
 • Az írónő maga is felbukkan egy epizódban és fel is pofozza Offredet egy engedetlenségéért.
 • Offred eredeti neve June, de így a regényben egyszer sem lett megnevezve. Az Offred név egy szóösszetételből származik “of Fred,” azaz Fred tulajdona. A regény és sorozatbeli parancsnok neve Fred.

Outlander:

Író / könyv címe / kiadó:  Diana Gabaldon – Outlander (Az idegen) – Könyvmolyképző
Sorozat címe / Csatorna: Outlander – Starz
Műfaj: Dráma, történelmi, romantikus, időutazás
Könyv / sorozat megjelenésének éve: 2016
Évadszám: 2 (4. évadig berendelve)
Dióhéjban:
Claire és férje Frank a második világháború befejezését követően elutaznak egy skóciai kisvárosba második nászútjukra. Egy furcsa esemény következtében, az őszi napfordulókor Claire 200 évet visszautazik az időben, egyenesen a háborúra készülő skót klánok közé. Találkozik Frank korabeli másával a szadista Jack Randall kapitánnyal és a szerelem is rátalál egy skót nemes képében, miközben kétségbeesetten próbál visszajutni saját idejébe.

Könyvhöz való hűség: Bátran kijelenthetjük, hogy könyvhűségi  és korhűségi versenyt is ez a sorozat nyerte.

Színészek, avagy honnan ismerhetjük őket: Emberfeletti színészi munka, főleg Tobias Menzies részéről, aki egyszerre formálja meg Claire férjét, Franket és korai felmenőjét Jacket alakítja, de Sam és Caitriona is tökéletes választásnak bizonyult a szerepre, ahogy a mellékszereplők is egytől egyig.  A legtöbb korábbi szereppel Tobias büszkélkedhet. Frank Randall, akit Tobias alakít, a második világháború alatt az MI6 brit hírszerzés ügynöke volt. A BBC The night manager (éjszakai szolgálat) Tobias Menzies egy 21. századi MI6 ügynököt játszik.

Személyes vélemény: Amik a sorozatot a nagyszerű színészeken kívül igazán különlegessé teszik,  azok a jelmezek, helyszínek, díszlet és egy csomó részlet aprólékos kidolgozása.

Egyéb érdekességek:

 • Diana Gabaldon maga is megjelenik egy rövidke jelenet erejéig, mint Fiona McTavish. Sőt, magának a producernek Ronald D. Moorenak is van egy cameoja ugyan ebben az epizódban.
 • A jelmeztervező, Terry Dresbach és a show producere házasok. Terry javasolta férjének, hogy csináljon az Outlanderből sorozatot, mert annyira tetszett neki a könyv. Milyen jó ötlet volt, ugye?
 • Az első jelenetek a könyvben a tavaszi Beltane ünnepkor játszódnak, ám a forgatási időrend miatt a sorozatban az őszi Samhaim ünnepét láthatjuk a skót kisvárosban.
 • Hugh Munro esküvői ajándékként ad egy borostyánban lévő szitakötőt Claire-nek. A második könyv címe a sorozatban Szitakötő borostyánban.

Mi ezen adaptációkat nézzük/néztük mostanság. Nektek melyik ragadta meg az érdeklődéseteket? Esetleg nézitek is valamelyiket? Ha igen, hogy tetszik?

 

bizbasz_bio

szonja_bio

Források: Kiadók és TV csatornák weblhelyein található információk, imdb.com, moly.hu, goodreads.com
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s