interjú · projekt · prológus

Interjú a GABO Kiadóval

Néhány kérdés erejéig ezúttal a Gabo Kiadót kerestük fel, hogy megtudhassuk, hogyan vélekednek arról, ha egy könyvből film készül vagy időközben mégsem, melyik volt a legsikeresebb megfilmesített könyvük, és így tovább. Segítségünkre Roboz Gábor volt, a Kiadó egyik szerkesztője és fordítója, akinek ezúton is köszönjük a közreműködését!

1. Mikor egy, a kiadó által kiadott könyvet/ könyvsorozatot megfilmesítenek, az milyen hatással van könyvre? Többek kapnak kedvet a könyv elolvasásához?

Jellemzően igen, bár attól is függ, hogy az adott film/sorozat egyáltalán eljut-e a magyar közönséghez. Vannak olyan adaptációk, amelyekről csak azok a nézők/olvasók tudnak, akik az átlagosnál naprakészebbek filmes témában.

2. Érdemes lehet egy már megjelentetett könyvet újra, filmes borítóval piacra dobni? Népszerű ez a vásárlók körében?

A tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes. Persze a visszajelzések alapján messze nem mindenki szereti, ha egy hollywoodi plakát köszön vissza egy kötet borítóján, de az magától értetődő, hogy így lényegesen több olvasóhoz juthat el egy könyv.Képtalálat a következőre: „da vinci kód dan brown”

3. Melyik a kiadó által kiadott könyv lett a legsikeresebb, amelyik megfilmesítésre is került?

Minden bizonnyal A Da Vinci-kód Dan Browntól.

4. Egy rosszul sikerült adaptáció a filmvásznon negatív hatással is lehet egy könyvre nézve?

Előfordul, bár ahhoz azért híresen rossznak kell lennie egy adaptációnak, hogy számottevő hatást gyakoroljon egy könyv sorsára.

5. Sok rajongó csalódott lesz, ha azt látja, hogy egy mozivászonra került könyv nagyban eltér az eredeti sztoritól. Nektek mi az álláspontotok? Egy film legyen egyedi, hozzon újdonságot, vagy hitelesen adja vissza az eredeti művet?

A kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Eleve többféle adaptációs hozzáállásról beszélhetünk: vannak, akik igyekeznek hűen visszaadni az adott könyv tartalmát, de vannak, akik csak kiindulópontként tekintenek rá, és szabadon kezelik az alapanyagot.

6. Gyakran hallunk híreket, mely szerint egyik-másik műnek elkel a megfilmesítési joga. Miért van az, hogy végül nagyon sokból mégsem készül el végül a film?

Egy megfilmesítési folyamat sok ponton elakadhat. Az esetek jelentős részében persze vélhetően inkább anyagi problémák merülnek fel, és úgynevezett kreatív nézeteltérésekről is lehet néha hallani. Ráadásul nem is mindig publikus, hogy egy adott filmterv miért esett kútba.

7. Egész estés mozi vagy inkább sorozat?

Mindkettő, a sokszínűséget szeretjük.


noemi_bio

cersei_bio

uszama_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s