Extra tartalom · interjú · projekt · prológus

Interjú a Kossuth Kiadóval

Képtalálat a következőre: „kossuth kiadó logo”Néhány kérdés erejéig ezúttal a Kossuth Kiadói Csoportot kerestük fel, hogy megtudhassuk, hogyan vélekednek arról, ha egy könyvből film készül vagy időközben mégsem, melyik volt a legsikeresebb megfilmesített könyvük, és így tovább. Segítségünkre László Ágnes volt, a Kiadó kommunikációs vezetője, akinek ezúton is köszönjük a közreműködését!

Amikor egy, a kiadó által kiadott könyvet/ könyvsorozatot megfilmesítenek, az milyen hatással van könyvre? Többek kapnak kedvet a könyv elolvasásához?

Mire egy film, vagy filmsorozat elkészül, addigra a könyvnek, amely alapul szolgált, már volt egy előélete, többnyire sikeres, hiszen a forgatókönyvírók, producerek csak ütős és sikeresnek számító könyvekből készítenek filmeket. Az ritkán fordul elő, hogy egy könyv megjelenése és a belőle készülő film bemutatója közel azonos időpontra esik. Így, amikor a filmet bemutatják azok is kíváncsiak lesznek a könyvre, akik korábban nem olvasták.

Érdemes lehet egy már megjelentetett könyvet újra, filmes borítóval piacra dobni? Népszerű ez a vásárlók körében?

Szerintem érdemes, ez a megoldás is újabb vásárlókat ösztönözhet arra, hogy ne csak a filmet nézzék meg, de a könyvet is elolvassák.

Melyik a kiadó által kiadott könyv lett a legsikeresebb, amelyik megfilmesítésre is került?

A legsikeresebb Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvünk, amelyről már a kiadás pillanatában tudtuk, hogy Tim Burton fogja megfilmesíteni. A film kasszasiker lett és a könyv is a sikerlisták élére került. De van még két könyvünk, amiről szólnom kell. Az egyik, M. J. Carey Kiéhezettek című könyve, amelyből Colm McCarthy rendező készített filmet Glenn Close, Gemma Arterton, Paddy Considine főszereplésével, meg a gyerekek és a zombik közreműködésével. A másik, Szántó T. Gábor 1945 (Hazatérés) című novellája, amely az 1945 és mástörténetek című kötetben jelent meg az idei könyvfesztiválra (Noran Libro Kiado a Kossuth Kiadói Csoport tagja) és amely alapja volt a Török Ferenc filmrendező által készített, 1945 című és már többszörös fesztiváldíjjal kitüntetett filmjének.

gggg

Egy rosszul sikerült adaptáció a filmvásznon negatív hatással is lehet egy könyvre nézve?

Nem hiszem. Inkább az ellenkezője az általános. Ha egy film rosszul sikerül, akkor maga a könyv felértékelődik.

Sok rajongó csalódott lesz, ha azt látja, hogy egy mozivászonra került könyv nagyban eltér az eredeti sztoritól. Nektek mi az álláspontotok? Egy film legyen egyedi, hozzon újdonságot, vagy hitelesen adja vissza az eredeti művet?

Én magam is bosszankodtam már, amikor egy általam igen kedvelt könyvből egy kevésbé jól sikerült film készült. Ugyanakkor, ha a film önmagában jó, akkor megbocsátom a rendezőnek, hogy mást jelenített meg a filmvásznon, mint amilyen élményeket én őriztem a könyvről.

Gyakran hallunk híreket, mely szerint egyik-másik műnek elkel a megfilmesítési joga. Miért van az, hogy végül nagyon sokból mégsem készül el végül a film?

Erre a kérdésre a producerektől kéne választ kérni.

Egész estés mozi vagy inkább sorozat?

Ezt mindenkor a könyv tartalma, sztorija határozza meg. Példa erre Michael Dobbs Kártyavár című könyve, amelyből a legsikeresebb amerikai televíziós sorozat született, s amit mostanában láthatnak a magyar nézők a Duna TV-n. A könyv magyarul a Kossuth Kiadónál jelent meg Michael Dobbs másik két könyve, az Utolsó húzás  és a Kijátszani a királyt című könyveivel együtt.

Képtalálat a következőre: „anna pasternak kossuth kiadó”

Ha a kiadó kezében lenne a döntés, akkor melyik könyvből készítene filmet, és miért?

A döntés nem a mi kezünkben volt, de örülünk annak, hogy Anna Pasternak, angol írónő LARA – Zsivago doktor eltitkolt szerelme című és a Noran Libro Kiadónál (a Kossuth Kiadói Csoport tagja) megjelent könyvéből egy televíziós filmsorozat készül és a sorozatot Magyarországon forgatják majd.

László Ágnes
kommunikációs vezető
Kossuth Kiadói Csoport


cersei_bio

noemi_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s