Értékelés · projekt

Charlie N. Holmberg – A papírmágus

papirmagus

Eredeti cím: The Paper Magician
Eredeti megjelenés éve: 2014
Magyar megjelenés éve: 2017
Kiadó: Gabo
Műfaj: ifjúsági, steampunk, viktoriánus, fantasy
Oldalszám: 232

Fülszöveg:
Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják – de hát mi haszna a papírnak egyáltalán?
Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét.
A papírmágus különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kaland, amelyet a Disney tervez megfilmesíteni.


Kezdjünk ismét a külsőségekkel, mert hát a csirkét sem belülről kezdik el fosztani, így ezt érzem logikusnak. Az eredeti borítók nekem nagyon tetszettek, egyediek, minimalisták és minden kellő utalás megvan rajtuk, ami kell. Reméltem, hogy megtartják, de nincs okunk panaszra, mert a magyar is szépségesre sikerült. Mondjuk, be kell vallanom, először nem értettem, miért tettek rá egy Elsa kezet hópehellyel, de végül ez is leesett, úgyhogy egy szavam se lehet. A hókristály meg papírból van, szóval minden a helyére került.  (Vállalkoztam arra az őrült küldetésre, hogy megpróbáltam ezt a hópelyhet megalkotni papírból, mert hát általánosban jól nyomtam ezeket a fecninyiszáló művészeti ágakat és hópehely kisiparosnak sem voltam utolsó. Sajnos fáj a valóság, de csúfosan elbuktam, és papír dobócsillagra jobban emlékeztetett a művem.)

Ceony Twill legjobbként végezte el a varázslóiskolát és bár mindenki maga választhatja ki milyen anyag mágusa szeretne lenni, neki a papírmágiát osztják. Választhat, vagy az vagy semmi.

  Ezzel volt egy csöppecske problémám, mégpedig egy hatalmas MIÉRT? Kapunk egy magyarázatot, hogy kevés a papírmágus és az egyensúlynak fenn kell maradnia, blablabla… Ceony háborog is rendesen, de ezen kívül semmit nem tesz. A fellebbezés talán ismeretlen fogalom volt akkoriban, vagy egy kis botrány kavarás megvalósíthatatlan lett volna? Ezt már sosem fogjuk megtudni.

Végül beadja a derekát és Emery Thane tanoncaként kezdi meg az évet. Mestere bár szigorú és nem kíméli Ceonyt, ha vastag könyvek anyagának megtanulásáról van szó, de egy kölcsönös bizalom és jó hangulat kialakul köztük. Ehhez nem kis mértékben járul hozzá a lány rozmaringos csirkéje és a napi háromszori meleg étel, amit az asztalra varázsol.

Pages of Adventure by Jynette Tigner. Oil paint.
Alkotó: Jynette Tigner

Emeryt nagyon megkedveltem. Apró dolgokkal próbálja megkönnyíteni a lány beszokását. Elég sokat követel, de soha nem lehetetlent, jól felméri Ceony képességeit. Ha ilyen tanárok tanítanának az egyetemen, nem gondolkoznék azon reggelente, hogy még egy fél órára vissza kellene aludni. Az egész karakterből sugárzik valami pozitivitás, élvezi amit csinál és a humora sem utolsó. Nem azon a visítva nevetünk olvasás közben módon, inkább elégedetten elmosolyodunk, vagy szusszanunk egyet a kijelentésein.

Ceonyra simán irigy vagyok. A fotografikus memóriát néha nagyon kölcsönvenném. Jó tanítvány, ég a tudásvágytól, precíz, de lobbanékony, némi minden lében kanál vérrel megáldva, de közel sem idegesítő mértékben. Nem keresi a bajt, az mégis megtalálja, de ha már ott van nem a tetszhalott stratégiát fogja követni, és megtesz mindent, hogy megoldja a problémát. Később odáig jut, hogy ő szalad a probléma elé, a támadás a legjobb védekezés elvet vallva. Ezek után mondjuk jó néhány hajszála megőszülhetett, amíg az elhamarkodott tettének következményein gondolkozott, de mindenesetre értékeltem, hogy nem kellett felmosót alkalmaznom, hogy felitassam Ceony könnytócsáit, mielőtt elcsúszok rajtuk.

Betoppan Lira, a volt feleség és Emeryt a falnak szegezve elveszi a szívét. Ha nem lehet az övé, hát másé se legyen. Ceony egy papírszívvel pótolja mestere elvesztett szervét, majd a helyszínre érkező mágusok tiltása ellenére üldözőbe veszi a metszőt. A szív visszaszerzéséért be kell járnia annak minden üregét, de a Lirát sem kerülheti ki olyan könnyen.

Újabb problémák logikai téren. Miért most állított be Lira? Az elmúlt években nem ért rá, vagy csak magányos volt és egy szív elmés társaságára vágyott? Ez nem lett eléggé kifejtve, csak jött, látott, legyőzetett és kész.  A szívben barangolós résznél én néha elvesztettem a fonalat. Minden üreg mást képviselt: Emery érzései, múltja, jelene stb. Mindhez tartoztak történetek, de teljesen változó számú, különböző helyszíneken játszódók, nem csak egy kamra, egy sztori, hanem 3, vagy 4, vagy 2, vagy akárhány. A történetekből viszont elég sok dolgot megtudtunk Emeryről, Ceonyról is néhányat és világbemutatásnak sem volt utolsó. Megismertük a metszőket és az ő gonosz mágiájukat, valamit azokat, akik ellenük küzdenek.

Watercolor marker by Fruzic
Alkotó: Fruzic

Igazán rövidke könyvről van szó. A hibái ellenére is rendkívül szórakoztató, és ezek sem konkrét hibák, inkább hiányok. Mintha az írónő minden második lapot kitépett volna és csak a főcselekmény maradt meg, a magyarázó részek meg mentek a kukába. Még 200 oldalt elbírt volna bőven a könyv. Szívesen megtudtam volna többet az iskoláról, a tanárról, a többi mágiáról, erről az egészről. Viktoriánusként volt hirdetve, de csak nagyon minimálisan van erre utalás. A ruhák, meg a lovaskocsi. No more háttérinfó.

Könnyed, szórakoztató, kreatív olvasmánynak tökéletes. Mondom mindezt úgy, hogy az első könyv után elolvastam a trilógia másik két részét és azok sem okoztak csalódást. Ritka az, amikor a második könyv a legjobb egy trilógiában, de itt véleményem szerint ez volt a helyzet.

Ajánlom:

-rohanós világunk elfoglalt embereinek, akiknek nincs ideje hosszabbra
-könnyed kikapcsolódásra vágyóknak
– az érdekes fantasy világok/mágiák kedvelőinek

Nem ajánlom:

-azoknak, akik egy Harry Potter féle kidolgozottságot várnak el
-a féltéglák kedvelőinek

A recenziós példányt nagyon szépen köszönjük a Gabo kiadónak!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s