Extra tartalom · projekt · prológus · személyek · történelem

Furcsa esetek, kegyetlen “igazságok”

Bizony, bizony, a történelem során történtek furcsaságok is, és akadnak olyanok, amelyek igaznak bizonyultak, más csupán mese. Rovatunkban olyan eseteket gyűjtöttünk össze, amelyek biztosan okot adnak meghökkenésre, kacagásra, szemforgatásra, esetleges rosszullétre. Hiszen ki ne szeretné közelebbről is megismerni, esetleg megérteni, hogy mégis miért, vagy egyáltalán hogyan vetemedhettek erre elődeink.

mári

Megértem, hogy presztízs szempontjából közel sem mindegy, hogyan hal meg az ember, de itt azért többről van szó, mint egyszerű városi legendáról. Mindenkinek megvan az emléke arról, mikor először szembesült a következővel: Mária Terézia azért halt meg, mert közösült egy lóval, ami után gátszakadást szenvedett, ezt meg nem élte túl. Azért ha a másik oldalról nézzük: Uralma megdöntését és trónfosztását egy lónak köszönheti. És szimpla megdöntését is… Ki akarna ezek után bekerülni az Éjjel-Nappal Budapestbe? Ide nekem a koronát, meg a lovat!
Bizonyos emberek a vízkórra, mások himlőből visszamaradt fekélyes betegségre, megint mások pedig szívrohamra hivatkoznak. Ki-ki döntse el, hogy neki melyik a legmegfelelőbb. Nekem mindenesetre a lovas a legfurcsább. Most Mária Terézia vagy a sztori kitalálója volt fehérmájúbb?

frati

Fráter György valakinek nagyon szúrta a szemét, erre utal a két puskalövés, a 75 késszúrás, valamint a füllevágás. Az esztergomi püspököt, aki igencsak érdekelt volt Jagelló Izabella királyné köreiben, és a törökkel vívott csatákban, egy bizonyos Castaldo császári biztos bérencei ölték meg. Maga Ferdinánd vádolta árulással, Castaldóval karöltve, és ebbe a kis játékba még magát a pápát is bevonták.
Hogy miért vágták le a fülét? Mert azt tartották, hogy születése óta szőrös volt. Hogy mit mondott, mikor meglátta, hogy kik támadnak rá? “Jézus Mária!” Stílusos, annyi szent.

a vadkan

Zrínyi Miklóst egy, a bécsi kamara által feltüzelt, ólmozott, chipezett vadkan ölte meg. Ha az ólomról, a chipről és a bécsi kamara általi feltüzelésről nem is, de a vadkanról már mindenki hallott, amelyik megölte Zrínyit. Az azonban már vitatott, hogy Ő volt-e az elkövető vagy pont kapóra jött, hogy ott sétálgatott szerencsétlen? Felsőbb körökben ezt úgy mondják, hogy szerencsétlen malacka a körülmények áldozata lett (rosszkor volt rossz helyen), Miklós meg valószínűsíthető, hogy a Habsburgoké.
Feltűnik az ellenség a láthatáron? Épp a közelben van egy erdő? Sima ügy lezsírozni egy vadászbalesetet? Ide nekem a malacot!

kaszt

Más néven II. Johanna vagy Őrült Johanna. Szenvedélyesen szerette a férjét Szép Fülöpöt, de a férje ivott, kártyázott, megcsalta őt, meghalt. Csakhogy szegény Johanna ennek ellenére is szerette. Olyan pletykák keringtek róla, hogy Fülöp testét bebalzsamozta, mindenhová magával cipelte, és a vacsoránál maga mellé ültette (A Borgiák kitömött hullái megvannak?). Hogy ezen kívül milyen közös ülésre került még sor, azt nem tudom, de terjedt, hogy nekrofil a kicsike. Hogy az volt-e vagy sem, ki-ki döntse el, nekem nem tisztem megszólni érte.
Mindenesetre (mint általában) politikai cselszövések áldozata lett, Őrültnek bélyegezték és elzáratták. 75 éves korában hunyt el.

ági

Csókolom, Ági van? Ági mindig van, most épp a körmenetben, szül, és ha ez még nem lenne elég, akkor Ő a pápa. IV. Leó és III. Benedek között elvileg hatalomra jutott egy nő, legalább is ezt tudjuk meg egy ismeretlen francia szerzőtől. Először csak tanítgatott Rómában, majd megválasztották pápának. Bizonyára cikinek érezte volna az uralkodást Ágnes néven, ezért kitalálta, hogy Ő bizony Jánossá lesz, s ez így is ment egy darabig, pontosan két évig és hét hónapig.
Ekkor történt ugyanis, hogy egy Lateránban tartott körmeneten egyszer csak kipottyant belőle a gyermek. Juj, és mindenki csodálkozott. Hogyan eshetett meg ilyesmi, kérdem én? Smafu?

bátó

Tegyünk meg egy szívességet magunknak, és higgyük el az alábbi történetet. Vagy ne, de akkor nagyon ne! A csejtei rém, vagyis Báthory Erzsébet ugyanis arról lett híres, hogy szűzlányok vérében fürdött. Történt egyszer ugyanis, hogy szolgálólánya elég durván megsimogatta a fésűvel, ami Erzsébetnek annyira nem tetszett, hepciás rohama kíséretében pedig felpofozta szerencsétlen teremtést, akinek vére serkent, rátelepedett az Úrnő bőrére, s láss csodát, megfiatalodott. Erzsébet ettől vérszemet kapva megkezdte a szüzek begyűjtését, fellógatta, kivéreztette őket, közben esetleg kiélte leszbikus-nekrofil hajlamait, ha voltak ilyen vágyai, és fürdött. A fiatalságáért. Elkapták, befalazták, meghalt. Nekem már csak annyi kérdésem lenne, hogy adományt még ma is elfogad?
Na, hogy ennek is utánanézzünk kissé, a dolog annyiban merült ki, hogy Thurzó Györgyék foga valószínűleg a birtokaira fájt, a kiszínezett középkori vámpírsztori meg épp kapóra jött.


cersei_bio

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s