Extra tartalom · projekt · prológus · ruha · ruhamustra · történelem

Ruhamustra I.

Ha már történelmi hét, akkor semmiképpen sem hagyhatjuk ki belőle a RUHÁKAT! Hiszen persze, rengeteg véres csata, izgi love storyk, ármánykodások, cselszövések és még folytathatnám, hogy mik fordultak elő történelmünk során, de azokban a időkben is a ruha tette az embert!

Ha belekezdünk egy „kosztümös” – na, még ennek a nevében is benne van – filmbe, könyvbe fő eleme, hogy leírják milyen ruhát visel épp a hős/hősnő. A filmekben pedig rengeteget adnak a korhű megjelenítésre, az egész látványra. Hiszen, ha más nem is, de ez mindenképpen megdobja az adott jelenetet, s képes feljavítani az összképet.

Tehát mi is úgy döntöttünk adunk egy kis ízelítőt a letűnt korok divatjaiból, kisebb érdekességeket. Szóval, kössétek fel a gatyátokat, mert ettől beájultok! Először is bocsássatok meg nekem, de egy hatalmas időszakot ölel fel a cikk, amiből dolgozom, így szemezgetek majd innen onnan. Kiemelve a főbb érdekességeket, amik bennem megmaradtak az évek során, miközben az előbb említett cikket olvastam.

  1. A sötét középkor

Képtalálat a következőre: „dark medieval castle”

Ebben az időben, az embereknek nem volt sok pénzük ruhára, még a királyoknak sem (sőt volt hogy a király csak a nemesurak kegyétől függött), így nem csoda hogy a ruhák nagy kincsek voltak, hiszen több generáción át is viselhették ugyan azt a öltözetet.  Ilyen volt például az esküvői ruha is, szóval ha kissé elhíztál muszáj volt összemenned akkorára, mint a nagymamád volt,mert különben nem volt miben férjhez menned. Ez főleg az alsóbb sorokban élőkre volt jellemző, ám a nemesi körökben is inkább örökölték a ruhákat (10 ruha már nagy gazdagságra vallott) maximum annyi történt, hogy ők átszabatták, kidíszítették, hogy az akkori kornak megfelelő legyen. Na de ez hogyan is nézett ki?

A ruhák, ujját és alját úgy erősítették hozzá az inghez, szoknyarészhez, bizonyos kötözők segítségével. Így ha elhasználódott akkor könnyedén ki tudták cserélni újra.

Ám ne higgyük, hogy azért ebben a korban sem éltek különböző hóbortoknak, találtam egy igazán vicces részt a nadrág viseletről, méghozzá a férfiaknál!

Képtalálat a következőre: „dark medieval dress men”

1367, mainzi krónikás írta:

„A dőreség nem ismer határt. Az ifjak olyan kurtára szabják a zubbonyaikat, hogy elől férfitagjuk hátul az alfelük kilátszik. Ha lehajolnak, csupasz hátsó részüket mutogatják. Micsoda gyalázat!”

Csaknem 100 év elteltével sikerült is valamit elérni-e gyalázat ellen, 1475-ben ruhatörvény jött ki: „Azok a lovagok, akik nem viselik a lord, esquire vagy legalább a gentleman rangját, illetőleg címét, olyan hosszúra tartoznak varratni zubbonyukat, hogy álló helyzetben férfitagjukat és alfelüket eltakarja, különben 20 shilling bírságot fizetnek.”

Ergo, ha gazdag vagy, mutogathatod magad, az alantasabb emberek meg férjenek csak be a nadrágjukba.

A XVI. század

Na de ugorjunk egy kicsit előrébb, időben a 16.századba, ide a szomszédba, Velencébe. Egyik kedvenc filmem A velencei kurtizánban, láttam először egy remek kínzóeszközt. A velencei emeletes cipőt. Ez a borzalom ami 80 cm-t is elérhette, a dámák között és kéjhölgyek körében dívott. A cipők parafából készültek, (így igen súlyos parafa hiány volt) amik nem épp kényelmükről híresek. A hölgyek ilyenkor csak szolgálójuk segítségével tudtak menni, ezért is terjedt el a szokás, hogy a férfiak a karukat nyújtják a hölgyeknek…na lám máig megmaradt, szerencsére a cipellő nélkül.

Ám a velencei hölgyek nemcsak cipőjükről voltak híresek, a szépségápolásra is sokat adtak, púder, ruhák, hajfestés (szőkék voltak, ezt azzal lehetett elérni, hogy nagy vaskalapokban ültek a napon, amire rárakták a hajukat így szívta szőkére). Ám azért ez a kép kellően csalóka. Fent maradt Cardamus feljegyzése: „Férfiakon is, nőkön is nyüzsög a bolha, tetű. Egyiknek a hónalja bűzlik, másiknak a lába, de legtöbbnek a szája.” Na igen nem túl sikkes, és közel sem tökéletes, hiába látszik annak. A felszín ápol és eltakar, a valóság meg…

Ezért különböző praktikákat eszeltek ki a helyzet megoldására:

  • bolhaprém: vállukon hordát, ez szedte magába a férgeket
  • farkasbőrrel bélelt köpönyeg: lefekvés előtt járkálj benne, hogy kevesebb bolhát vigyél az ágyba
  • alsóruha: ez védte a drága felsőruhájukat a mocskos testüktől
  • festékréteg: a bőrükön lévő piszok eltakarásához
  • parfüm: a szag elnyomásához

Felmerül a kérdés, miért nem fürödtek? Nos épp akkor fedezték fel Amerikát és rengeteg nemi betegség terjedt a fürdőkben, ám ez sokszor függött épp a papok elvakultságától is( bűnös cselekedet) vagy épp a remek doktorok javaslatától (a pórusok tágulnak, azaz a kórokozók könnyebben bejutnak).

Csoda, hogy még nem haltunk ki.


sara_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s