alternatív borítók · Extra tartalom · illusztrációk

2 kreatív ajándékötlet könyvmolyoknak

KÖNYVET ADNI ÉS KAPNI IS JÓ

Mi lehetne egyszerűbb, mint könyvimádó barátainkat meglepni? Semmi, ha az első lépést teljesíteni tudjuk! Arra azonban nincs szabály, hogy ne tehetnénk az ajándékozást még emlékezetesebbé egy kis kreativitással. Vágjunk is bele!

 1. LÉPÉS:
  Ismerd jól a barátod / barátnőd. Tudd, mit szeret és mit utál. Ezzel a két érzelemmel fogunk dolgozni. Az átadáskor látott arcok megérnek minden befektetett munkát. 😉
EGYEDI KÖNYVBORÍTÓ:

Érdemes keményfedeles könyvet választani ajándéknak, hiszen a legtöbb rendelkezik védőborítóval, és újat tenni rá is egyszerűbb. Nem utolsó sorban jobban is néz ki. Zsebivel szövetkezve készítettük el ezt az ajándékot RavenS-nek.

 1. LÉPÉS:
  Válassz ki egy könyvet, aminek tudod, hogy örülni fog az ajándékozott. Lehetőleg keményfedeleset.letöltés
 1. LÉPÉS:
  Szedd le róla a védőborítót, ha van. Ha nincs. akkor próbálj meg egy nagyobb lapot ráhajtogatni, mintha védőborító lenne. Mérd le a következő értékeket a lapodon, vagy védőborítón.01.png
 • Magasság
 • Gerinc szélessége
 • Előlap vagy hátlap szélessége
 • Elülső fül szélessége
 • Hátsó fül szélessége
 1. LÉPÉS:
  Válaszd egy olyan könyv borítóját ki, amiről tudod, hogy az illető utálja. Keress róla egy képet az interneten, lehetőleg nagy felbontásban. Ha híresebb könyvet választasz, jobb esetben fent van szöveg mentesen. (Érdemes a könyv címe után a wallpaper szót beírni és úgy keresni.) Esetünkben ez A hercegnő c. könyv lett.
  02
 2. LÉPÉS:
  Nyisd meg a képet egy képszerkesztő programban, ami tud rétegeket kezelni. Hozz létre egy olyan képet, mint a fenti szürke, a saját borítód méreteinek megfelelően. Ez lesz az alsó réteged. Segít eligazodni a borító elhelyezésében. Egy felette lévő rétegbe szúrd be a borítónak szánt képet, majd az átlátszóságát csökkentsd kicsit le. Így átlátszanak a határok.03
 3. LÉPÉS:
  A hiányzó részeket próbáld meg a háttérhez hasonlóval pótolni. Itt például a hátlapból kimásolva egy részt, könnyű dolgunk van.
  04
 4. LÉPÉS:
  Elkészíted az általad kívánt feliratokat (cím, fülszöveg stb.), majd a kép átlátszatlanságát visszaállítod 100%-ra. Így a szöveges elemek jó helyen lesznek, mert a szerkesztés közben láttad a segédvonalakat, de később eltűnnek az átlátszatlanság megemelésével.
  Itt látható a végeredmény, amit mi kaptunk:
  Mesk
 5. LÉPÉS:
  IRÁNY A NYOMDA! Nem maradt más hátra, mint kinyomtatni a képet. Pesten lakóknak a Minicopyt javasoljuk, eddig minden nyomtatásnál elégedettek voltunk velük, segítőkészek és nincs aranyárban. Nyomtatásnál általában megkérdezik, mekkorában kéred. Jelen esetben a kép cm-ben mért szélességét és magasságát kell közölni velük. Ha megmondod, úgy csinálják meg. Továbbá választhatsz fényes és matt papír közül. A fényes drágább, de jobban mutat.
  mesi

EGYEDI FÜZET:

Ezúttal Zsebinek készítettünk ajándékot RavenS közreműködésével.  Zsebiről tudni érdemes, hogy oda meg vissza van Sarah J. Maas könyveitől és az ACOMAF-tól különösen, így az az eget rengető ötletünk támadt, hogy megkapja a saját könyvét egy keményfedeles füzet formájában. Ez a megoldás igényel némi rajztudást, főleg digitális téren.

 1. LÉPÉS:
  Ez a leghosszadalmasabb és legbonyolultabb rész: maga a borító megrajzolása. Én egy olyan pózt választottam, amiben Feyre háta látható, miközben hátratekint. Számtalan vázlat és próbálgatás előzte meg a kész kéztartást, ugyanis az volt a cél, hogy egy nyilat tartson a kezében, de könnyednek és természetesnek nézzen ki.

 

 1. LÉPÉS:
  Következett az árnyékolás, végül Feyre színezése, és a háttér meg színvilág kiválasztása. Végül azért döntöttünk a lila mellett, mert egy erős, mégis nőies szín, és a sötétlila jól mutat az első két kötet borítói mellett.
  kérdőjel
 1. LÉPÉS:
  Feliratozás, és a hátsó borító elkészítése. Ez már nem igényel rajztudást, relatíve gyorsan végrehajtható.
 2. LÉPÉS:
  Nyomtatás. Számtalan nyomdának írtunk az ügyben, de sok nem válaszolt, aki meg igen, az 17.000 Ft-ért készítette volna el ezt az egyetlen füzetet, így a Rossmann fotószolgálatnál kötöttünk ki. Abszolút megbízhatóak és nagyon jó minőségben elkészített, szép füzetet kaptunk eredményként kb. 1 hét leforgása alatt. Egyszerű a felhasználói felületük, amire figyelni kell, hogy az A4-es méretben elkészített képeket valamennyire összenyomja és egy fehér keretbe helyezi. Ennek az az értelme, hogy a képbe nem piszkálnak bele, a lehajtott szélek által nem veszik el egy pixel sem az ábrából.
  19047114_1458756000851861_111075239_o

És bár úgy tartja a mondás, hogy a külső nem minden, de azért be kell vallanunk egy jó vagy rossz külső elég hatásos tud lenni. Ezekkel az ötletekkel tudtam most nektek szolgálni, mind a kettő kipróbált és 100 %-osan működőképes (bőrgyógyászatilag sajnos nem tesztelt, de majd legközelebb).

Ui. : Zsebi és RavenS sem tétlenkedett, ami az én születésnapi ajándékomat illeti. Megérkezett a közbenjárásukkal a levelem Roxfortból. Sajnos még be sem tettem a lábam az iskola kapuin, de már megjelent egy cikk rólam a Reggeli Prófétában, a gyilkosság Roxfortban cím alatt díszelegve. Éljen a kreativitás. Ha jövőre sem jelentkezek újabb borítós cikkel, vagy a WC-ben kísértek, vagy az Azkabanba zártak.

szonja_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s