Értékelés · projekt · szerelem · történelem

Jacqueline Carey – Kushiel dárdája

Cím: Kushiel dárdája
Író: Jacqueline Carey
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2015

Terre D’Ange a példátlan szépség földje. 
Lakói az angyalokkal keveredő halandók leszármazottai, akik egyetlen legfontosabb törvényük szerint élnek: Szeress saját örömöd szerint!
Phèdre nó Delaunay hibásnak született. Mivel így már nem tökéletes szépség, gyermekkorában eladják, és egész életére tartó szolgálat vár rá.
Phèdre-t egyformán megtanítják arra, hogyan viselkedjen a királyi udvarban, és arra is, hogyan használja tehetségét a hálószobában. Ami azonban a legfontosabb: elsajátítja azt is, hogyan figyeljen meg dolgokat, emlékezzen rájuk, és elemezze őket, míg a végére majdnem olyan tehetséges kém, mint kurtizán válik belőle.
 A végzete, hogy a kín egyszerre jelentsen számára gyönyört, a gyönyör pedig kínt…

A könyvért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!


Készítette: Angela Sasser
Néhány technikai információ azoknak, akik gondolkodnak az olvasáson

Leszögezném, hogy nem elrettentő szándékkal kezdek ezzel. Inkább azért, hogy olyan emberek kezdjék el a könyvet, akik valóban képesek értékelni és kiszakadni a komfortosra felépített saját kis világnézetük várából.

A Kushiel dárdája egy mintapéldánya a féltégla könyveknek, a maga 966 oldalával. Ennél fogva pedig türelem és idő kell hozzá. A könyv nagyjából két részre tagolható: az első fél egy leíróbb, hosszabb, főleg a világ bemutatására koncentráló rész kevesebb akcióval. Ez tartalmazza Phédre gyermekkorának és érett nővé válásának történetét is. A második fél, természetesen fokozatos átvezetéssel az akciódúsabb jelen idejű problémákkal és megoldásukkal foglalkozik. Phédre itt már bekerül a dolgok közepébe, aktív résztvevőjévé válik a történetnek.

A szépséges borító alatt ezúttal egy hasonlóan gyönyörű szöveg lapul.  Anno angolul kezdtem bele az olvasásba és igencsak közel kerültem ahhoz, hogy beletörjön a bicskám a szókincsébe. Már az angol szövegből kiderült, hogy rendkívül választékosan, szépen megírt regény, amit egy tapasztalatlan fordító csak elrontana. Nem kellett félnem, ugyanis a fordítás maximálisan visszaadta a hangulatot, és az egyik legjobb, amivel valaha találkoztam.

Röviden a világfelépítésről

Terre d’Ange, azaz „Angyalok földjén” játszódik az első kötet, ahol a társadalom gyakorlatilag a testi örömökre épül. Az örömlányok ebben az országban műveltek, 13 házba csoportosulnak melyeknek saját vezetőik és jellemzőik vannak. A házak az Éjjel nyíló virágok udvarába tartoznak, vezetőik befolyásosak és a királyi udvarba is bejáratosak. Egyszóval a kurtizánokra épül a gazdaság, hiszen a földi javakért nem kell megküzdeniük az embereknek, termékeny, mindennel ellátott az országuk. Embereik pedig híresek a szépségükről.

Olvasás közben az az érzése támad az embernek, hogy valamikor a kora középkor idején játszódhat a történet, viszont egy teljesen alternatív világban. Nagyon szépen vegyíti az írónő az ismert történelmet a fikcióval. Például, Terre d’Ange földjén a vallás a kereszténységgel azonos módon alakul ki: ugyanonnan indul a kettő, csak ide Áldott Élua és 8 angyala jut el és terjeszti a hitet. Az emberek különböző angyalokat követnek, hozzájuk imádkoznak. Ismerős, nem? Nagyon hasonló minden az európai kultúrához, és mégsem egyezik meg.

Képtalálat a következőre: „joscelin kushiel”
Készítette: daiwhatmay
A történetről

Phédre gyermekkorával veszi kezdetét, majd bekerül a Cereus házba. Innen veszi meg Delaunay, akinek a házában megtanulja a mesterség csínját-bínját.  Egyedisége folytán az udvarban egyre magasabb rangú személyek veszik igénybe szolgáltatásait, ezáltal fontosabb titkok tudójává is válik, amik érintik a királyi családot. Phédre akadályt jelent, ezért eltávolítják, de mivel értékes és ritka, nem megölik, hanem a szomszédos barbár ország egyik klánjához adják el rabszolgának.

Nos, innentől kezdve nem lövök le semmit. Ahhoz, hogy megtudjátok mi lesz az ország és szereplők sorsa, bizony kézbe kell vennetek a könyvet és elolvasni.

A szereplőkről

Főszereplőnk Phédre félig nemesi sarj, azonban nem váltja be a hozzá fűzött reményeket egy kezdetben szépséghibának hitt pötty miatt. A bal szemében megjelenő vörös foltot később a sátán jelének tartják, a lányt ezért megvetik, majd végül felismerik mi is az valójában. Nem más, mint Kushiel, Élua egyik angyalának jele, aki kiválasztotta a  gyermeket. Phédre tehát egy igen ritka anguisette. A szó egy olyan kurtizánt takar, aki élvezi a fizikai fájdalmat és gyorsabban gyógyul. Később nagy ritkaságszámba menő képességét kamatoztatja is, amikor kémkedésre, céljai elérésére kerül a sor.

Szerettem benne, hogy egy erős, határozott karakter, aki azért rendelkezik gyenge pontokkal. Nem kesereg és sír fölöslegesen, igyekszik megoldani a problémákat, kikerülni a szorult helyzetekből. Péhdre mindezt nőiesen viszi véghez. Nem ő az, aki karddal hadonászik és közelharcba bocsátkozik. Az ő fegyvere a teste és az esze. Sokan az olvasók közül ezen vannak leginkább megbotránkozva, a kurtizánokra épülő államon túl. Phédre mazochizmusát nem képesek átérezni, és megérteni még csak meg sem próbálják. Így könnyen elkönyvelik a történetet valami idióta beteg elméjű írónő  fióknak írt munkájának, aminek semmi értelme. Pedig Phédre ezen akaratlanul szerzett tulajdonságára épül az ő jelleme, és mindaz, ahogyan a későbbi konfliktusokat kezeli. Ha a lány nem ilyen lenne, nem lenne történet sem, mert ez az egyik alappillére az egésznek.  A jövőbeli olvasóknak hoznék egy enyhe példát, hogy egy kicsit segítsen megérteni ezt az egészet. Mindenki szerzett már gondolom kék foltokat, és hiába fájt ha megnyomták, azért vígan nyomkodta maga is. Phédre valami hasonlót érezhet át százszorosan.

A lány mellé rendelik ki Joscelin Verreuilt, a Cassiliánus testvériség egy fiatal tagját. A testvériség harcra képzi tagjait, akik főként a királyi családot védelmezik. Az, hogy Phédre Joscelint maga mellé kapja, kiemelt személlyé teszi, akit érdemes komolyan venni. A férfi kezdetben merev, és rengeteg szituációban a saját helyzetét nehezíti meg feltétlen szabálykövetésével, becsületességével. Tipikus mesebeli lovag alkat lehetne, vagy egy igazán jó rendőr, aki szolgál és véd, de ő is csak ember. A karakterfejlődés a könyv második felében nála a leglátványosabb. Az írónő rendkívül mélyről kezdi a karakter felépítését, nem csak egy külső mázat kapunk róla elmondásokból, hogy ilyen és kész. Van múltja, jelene, cselekedetei, gondolatai, amik manapság sok könyv szereplőiből hiányzik.

Anafiel Delaunay de Montrève lesz a lány gyámja és úgymond tulajdonosa, miután megveszi őt az egyik háztól fiatalon. Ha létezik férfi intrikus, hát ő egészen biztosan az. Olyan okosan kavarja a székletet, és szerez információkat, majd használja fel őket a megfelelő pillanatban, hogy öröm olvasni. Egy igazán kedvelhető karakter.

Készítette: Janka Lateckova
Összességében

Elmondhatom a könyvről, hogy egy kedvencet avattam!  Furcsa és szokatlan mixe volt műfajoknak, témáknak, látásmódoknak, történelemnek, szerelemnek, háborúnak, fantasztikumnak, de pont ez adta a szépségét. Az első fele lassabb, bemutató jellegű, úgyhogy olyankor érdemes elkezdeni, amikor épp nem rohanunk sehova. Sokakat valószínűleg untat, de én élveztem felfedezni ezt az új világot. Anélkül, hogy az ott leírtakon végig ne mennénk, nem értenénk a második feléből egy kukkot sem. Szóval a türelem rózsát terem és egy fantasztikusan felépített könyvet.

Hogyan is kapcsolódik ez a könyv a projekthét témájához, ha nincsenek benne varázspálcákból röpködő szikrák?

Phédre sokszor látja megjelenni maga előtt Kushielt, aki átsegíti őt pár kibírhatatlannak tűnő helyzetben. Magán viseli az angyal jelét, és különleges képességekkel rendelkezik. Varázslatosnak elég varázslatos, na de hol marad a parázs? Kapunk itt háborút, forró szenvedélyt, haragot, olyan intrikát, ami rendesen alágyújtana az aktuális rendszernek.  Ha mindezek után sem érzed elégnek, akkor ideje kézbe venni a könyvet. Majd az bebizonyítja, hogy megéri elolvasni, ha nekem nem sikerült.

Ajánlom azoknak, akik:
  • nem félnek levenni a szemellenzőt
  • kedvelik a történelmi regényeket, némi nem csöpögős romantikával, viszont parázsló szenvedéllyel
  • szeretik a high fantasyk hangulatát
  • rajonganak az erős nő és férfi karakterekért
  • nem hagynának ki egy kalandot sem
Nem ajánlom azoknak, akik:
  • megelégszenek a felületes new adult könyvek kapcsolatrendszerével
  • finnyásak
  • nem akarnak kilépni a komfortzónájukból
  • a szexualitást eredendő bűnnek tartják

Ha csillagoznék ez a könyv sok-sok csillagot érdemelne és nem csak ötöt. 😉

szonja_bio

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s