Extra tartalom · interjú · projekt · prológus

Cinda Williams Chima interjú

Cinda Williams Chima neve nem eléggé ismert Magyarországon. Eddig egyetlen könyve jelent meg magyarul, Lángvető címmel. Most egy kicsit jobban megismerhetitek mind az írónőt, mind pedig a regény világát egy interjú keretein belül. A hét elején pedig már olvashattatok Lorelei oldalán egy értékelést is a Lángvetőről.


Joyce: Kérlek, mesélj nekünk egy kicsit a Lángvetőről!

Cinda: A Lángvető a négy részből álló Megrendült királyságok sorozat első kötete, amely a The Seven Realms (Hét királyság) világában játszódik, 25 évvel később. Az új sorozatból néhány szereplő gyereke az eredeti történet karaktereinek, de a Megrendült királyságok önállóan is megállja a helyét. Ha össze kellene foglalnom, akkor képzeld el, ahogy harcos hercegnők, orgyilkosok, kalózok, sárkányok és varázslók csintalankodnak.

Joyce: Van olyan ötlet, amivel kapcsolatban azt kívánod, bárcsak te álltál volna vele elő?

Cinda: Több száz. Rengeteg író nagyon furfangos.

Joyce: Történt veled valami érdekes, mialatt kutatómunkát végeztél a könyvhöz?
Cinda: Sokan azt feltételezik, hogy a fantasy írók azért választják ezt a műfajt, mert nem kell kutatómunkával pepecselniük, hanem ők maguk gondolnak ki mindent. Ez nem így van. Amikor egy fantasy világ hátterét építed fel, elengedhetetlen, hogy ügyelj a részletekre, máskülönben nem vonzod az olvasót, nem leszel hiteles a szemükben. Azon kaptam magam, hogy olyan véletlenszerű dolgoknak nézek utána, mint, hogy milyen messzire tud eljutni egy ló egy nap alatt, hogyan készítik a kardokat, a robbanóanyagok történelme, 18.századi szénbányászati technikák, a lőfegyverek történelme és halálos mérgek minden mennyiségben. Ha valaki nyomon követné a böngészési előzményeimet, akkor már valószínűleg megfigyelnének. Nem is említve a felugró ablakos hirdetéseket, például „Vásárolj halálos mérget az ebay-en!”

Joyce: Mit teszel, ha elakadsz?
Cinda: Ami általában megakaszt, az a fejemben lévő szerkesztő. A hang, ami azt mondja „Ez sosem fog működni, ez olyan béna, miből gondolod, hogy író vagy? Ez sehová sem tart”. Senki nem tud ilyen zajban írni. Két dolog vált be eddig nálam. Rájöttem, hogy az én szerkesztőm későn kelő, így ha olyan korán felkelek, hogy kicsit még álomittas vagyok, akkor elég sokat tudok haladni, mielőtt közbeszólna. A másik, hogy kitűzök magamnak célul egy szószám mennyiséget, amit el kell érnem. Ha egy nap 1500 szót kell megírnom, azzal azt üzenem a belső kritikus hangnak, hogy fogja csak be.

Joyce: Van még olyan romantikus író, akit annyira csodálsz, hogy könnyedén zaklatójává válhatnál?

Mary Pearson (Az árulás csókja) ügyesen bánik a szenvedélyes jelenetekkel, valamint Robin LaFevers Gyilkos kegyelem trilógiáját emelném még ki. Mindkettő YA fantasy sorozat. Ha egy romantikus jelenettől verdes a szívem, akkor újra és újra el kell olvasnom. Persze, csakis kutatási célból.

Joyce: Hát persze!  Mi a számodra ideális hely ahol írhatsz?

Cinda: Bárhol, ahol vizet látok, ha kinézek az ablakon. Ha hallhatom a víz csobogását, folyását, hullámzását, úgy még jobb az egész.

Joyce: Írás közben hallgatsz zenét? Milyen számok vannak rajt a lejátszási listádon?

Cinda: A fiaim cikizik a zenéket, amiket hallgatok. Szeretem a balladákat, népdalokat és a korai blues stílust. Nagyon élveztem mikor a The Enchanter Heir-t és a The Sorcerer Heir-t írtam, mert a karakterek egyike egy blues gitáros volt és a fejezetek neveit egy-egy régi blues szám címei adták. Itt egy bejegyzés, amit ezzel kapcsolatban írtam. A Enchanter Heir blues zenelistámat pedig mindenki megtalálhatja a Spotify-on.

Joycecinda-williams-chima-12th-grade-winter-formal: Gondolom, nem akarsz képeket megosztani a 80-as/90-es évekből az akkori hajaddal. Esetleg egy kép a diákbálodról?

Cinda: Amit az ügy érdekében tudok tenni, az ez a kép karácsonyról, mikor elsős gimnazista voltam.

Joyce: Köszönjük, hogy megosztottad velünk! Mivel szereted tölteni a szabadidőd?

Cinda: Halott rokonok után kutatok, majd családfát készítek. Igazság szerint, nagyon sok név, amit a karaktereimnek adtam a saját családomtól ered. Vannak még a tarsolyomban nevek, amiket szeretnék felhasználni úgymint: Gideon, Zebulon és Garlinda Jane.

Az interjú eredeti nyelven ezen a linken található meg.


A Lángvetőről bővebben:

chima
Kiadó: Agave            Kiadás éve: 2017          Oldalszám: 410            Megrendelem  

Hán ​sarja Adrián, röviden Ád, Zordonföld uralkodóházának sarja, a Szürke Farkas vérvonalának őrzője. Gyógyításra képezték, nagy varázserővel rendelkezik és bosszúra szomjas. Sokáig bujkálnia kellett, mivel egy gyilkosságsorozat veszélybe sodorta az egész birodalmat, most azonban kevés választja el attól, hogy végezzen az öldöklések felelősével, Elán kegyetlen királyával. Hamarosan gyötrő kérdéssel kell szembenéznie: képes-e az erejét a gyógyítás mellett pusztításra is használni?

Lángszín Szonja egy delphi kocsmáros lánya, a tarkóján különös mágusjellel, amiért egyesek képesek tűvé tenni érte a Hét Királyságot, sőt talán az egész világot is. Amikor hajtóvadászat indul ellene, Szonja úgy véli, hogy a dolognak több köze van a szabotőr tevékenységéhez, semmint a születéskor kapott átkához. Szonja ugyanis robbantó a bányában, aki lelkében sárkányokkal társalog. Nem kaphatják el, ezért kénytelen menekülni.

Ád és Szonja útja a hatalmas birodalom különböző szegleteiből indul, de miután Elánban összetalálkoznak, minden megváltozik. Nem csak egymást menthetik meg oly módon, ahogy soha nem gondolták volna, de talán még a reményt is felébreszthetik a kietlen vidéken.

Lángvető nagy ívű és lélegzetelállító fantasy a többszörös New York Times Bestseller írónő, Cinda Williams Chima tollából, aki ezzel végre Magyarországon is bemutatkozik. Gonosz erők és bizonytalan próbálkozások ütköznek meg, sárkányok sziluettje hasítja az égboltot, barátok és váratlan szövetségesek fognak össze, titokzatos mágusok járják a vidéket, és még egy császárnő is készülődik valahol a távolban, minden tengereken túl.

Felkeltette az érdeklődéseteket, esetleg már olvastátok a Lángvetőt? Írjátok meg nekünk bármely social média oldalunkon vagy itt az oldalon hozzászólás formájában! 🙂

 


lorelei_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s