ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus

Horgonyhely, avagy a földevés kultusza

parázsvarázs

Ha már varázslat, akkor nem telhet el úgy a hetünk, hogy ne emeljem ki Moskát Anita Horgonyhelyét, és az azt körülvevő mágikus légkört. Ezért arra gondoltam, hogy körbejárom a föld mágiájának témakörét, és egy kicsit mélyebben is beleásom magam fantasztikumába. Gondolnátok, hogy maga a földevés nem csupán fikció, hanem a való életben is többféle tekintetben találkozhatunk vele? Vajon van ennek valami különös magyarázata, és tényleg rendelkezik földünk valamiféle kimagasló varázserővel? Hol válik szét a képzeletünk szülte világ és a valóság? A továbbiakban erre próbálok majd választ keresni.

A Horgonyhely világát egyértelműen a földhöz való kötöttség irányítja. Onnantól kezdve, hogy megszületik egy személy, láthatatlan erő köti béklyóba, ennek következtében csak a születési helyének bizonyos környezetében képes élni. Amennyiben ezt megpróbálja elhagyni súlyos testi tünetek jelentkeznek rajta, így egyre jobban távolodva már túlélni sem képes. Ez alól kivételt képeznek a várandós nők a terhesség ideje alatt, így az uralkodó osztályt az egész világon immáron ők jelentik. A férfiak hányattatott sorba kerülnek, teljesen átalakul az egész társadalmi rendszerünk. A történet folyamán ennek megváltoztatásán dolgozik néhány személy, köztük lázadni kívánó férfiak is. Köztük Lars, aki felfedezi a föld különleges erejét, mellyel szigorúan tiltott operálni.

Itt már képbe is kerül a földevés, hiszen Lars ezt alapul véve képes olyan dolgokra, melyet az irányító női személyek nem teljesen tolerálnak. Hogy van-e megoldás és hogy honnan is származhat ez az erő, melyet a föld éltet, a történet előrehaladtával fokozatosan tárul elénk ez a rejtélyes világ, így konkrétumokat nem szeretnék elárulni ezzel kapcsolatban. Egyet viszont garantálni tudok. A föld éltető ereje, a körülvevő légkör, a papírokról áradó szagok mindegyike az élet egy olyan formáját vetíti ki számunkra, mely minket is körülvesz. Javaslom tehát mindenki számára, hogy Moskát Anita történetével lassítson le egy kicsit, és lásson a dolgok mélyére.

horgonyhely (1)

Ha már földevés, akkor lássuk, hogy a mi világunkban hogyan is vélekedtek erről a régmúlt időkben, és van-e olyan személy, aki akár még napjainkban is ilyen módon próbálja kinyerni Földünk erejét. Elborult elmére vall, esetleg valamiféle ősi szokás, vagy az éhezés váltotta cselekmény? Nehéz lenne megállapítani, hogy honnan is ered ez, ellenben a téma összetettségéből adódóan talán többféle formával is egyaránt találkozhatunk. Az orvostudomány már régóta egyes betegségek tüneteként emlegette a földevést, majd a vele járó különböző problémák megjelentét. Nagyon sok feljegyzés van szinte minden korunkból a földevéssel kapcsolatos szokások megjelenésével kapcsolatban.

Leginkább az éhínség idejével kapcsolhatóak össze ezek, tehát egyfajta ételpótlóként használták az emberek. Azonban ennek nem sok haszna lehet, hiszen a földben lévő hasznosítható tápanyag mértéke igen alacsony. Itt egy kicsit hozzákapcsolódhat a fikció a valósághoz, hiszen törzsekben élő várandós nők ezzel próbálják meg pótolni az ilyenkor szükséges ásványi anyagokat. Hozzákapcsolva további hiedelmeket, régen úgy tartották, amennyiben egy várandós nőben feltörik a földevés utáni vágy, annyiban az utódnak is hasonló hajlamai lesznek majd. Ilyesfajta módon “gyógymódként” is használatosnak tekinthető, melyet valószínűleg az állatvilágtól lesett el az emberiség szelete, amely nem újdonság a civilizáció felé való haladás folyamán.

Hová alakult ez mára? Elég ritkán találkozunk már olyan személlyel, aki földevésre adná nyilvánosan a fejét, ellenben nemrégiben egy tokiói étterem séfje a földet is bevette repertoárjába, ugyanis leveseket, salátákat, desszerteket ízesít földdel. A gasztronómia kedvelői kérdés, hogy milyen módon fogadták mindezt, ellenben kétségtelen, hogy többen is kipróbálták eme lehetőséget.

Érdekes tehát látni, hogy milyen módon jelenik meg egy fiktív történetben felvázolt helyzet, jelen esetben a földmágia és azzal együtt a földevés, a való életben. Aki szeretne még jobban belelátni ebbe a világba, nem kevés társadalmi kérdéssel megfűszerezve, megtapasztalhatja Moskát Anita sötét mágiával felvértezett történetében. Eddig még csapatunkon belül nem tapasztaltuk a földevésre való késztetést olvasása után, azonban fokozott odafigyelést javaslok mindenkinek! Én szóltam!

uszc3a1ma_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s