Értékelés · projekt

George R.R. Martin – Fekete lapok

covers_431263

Cím: Fekete Lapok (Wild Cards 1.)
Szerző:  George R.R. Martin (teljes listát lásd. alul)
Kiadó: Libri
Megjelenés éve: 2017

A II. világháború után közvetlenül, mikor az emberiség még alig ocsúdott fel a borzalmakból, idegen eredetű vírus támadja meg a Földet… és különleges tulajdonságokkal ruházza fel a túlélők egy részét. Az ászok emberfeletti mentális és fizikai képességekre tesznek szert. Másoknak csupán bizarr lelki és testi torzulások jutnak – belőlük lesznek a jokerek. A túlélők között vannak olyanok, akik az emberiség szolgálatába állítják képességeiket, mások inkább a gonosz csábításának engednek. A Wild Cards az ászok és a jokerek története, a sorozat első része – ennek a torzult világnak a „bibliája” – pedig 1946-tól a 80-as évekig kalauzolja el az olvasót.

George R. R. Martin és írótársainak fantasztikus világából az Universal Cable Production készít tv-sorozatot.

martin


 

George RR Martin's Wild Cards SleeperEgészen érdekesen érzem magam ezzel a könyvvel kapcsolatban, de kezdjük először a technikai részletekkel, aztán jöhet a személyes vélemény.

Egy kellemes kis 680 oldal körüli féltéglát kell tartania a bátor olvasónak, ami szerencsére nem nehéz és nem szánt csatorna méretű árkot az ember hasába, ugyanis puhatáblás. A puhatáblának viszont megvan az a hátránya, különösen a széleinél, hogy sérülékeny. Szerencsére a ragasztás szuperül bírja és a gerinc sem törik meg olvasáskor a legkisebb hatásra.

A történethez illő és ízléses borítót sikerült választania a Librinek, ami nem mást, mint a Rakétakölyköt ábrázolja. (Ha meg akarod tudni kicsoda ő, olvasd el a könyvet, muhaha.) A fehér dombornyomott betűkkel sem lőttek mellé, csak az a piros plecsni ne lenne a könyvön.

George RR Martin's Wild Cards TurtleKövetkezzen a belső: azt már most szeretném megemlíteni annak, aki esetleg még nem nézett utána a könyvnek elég részletesen, hogy több szerző munkája az egész sorozat. George R. R. Martin írt pár fejezetet és ő szerkesztette a kötetet. Pont a több szerzősség miatt gondolom úgy, hogy jót tett a könyvnek a magyar fordítás, bár nem olvastam az angol verziót. Így, hogy 2 ember fordította a kötetet szerintem kicsit egységesebb lett a stílus, szóhasználat stb. ami növelte az egyéni történetszálak, közötti kohéziót. Nem tudom ez mennyire volt így érthető, de összefoglalva a fordítás jól sikerült, és a szövegnek is jót tett. Egy-két elgépelés benn maradt, de egy 680 oldalas monstrumnak ezt megbocsájtom. Található a könyv végén egy függelék a fekete lap vírusról, amit laikusok feltehetőleg kevésbé fognak érteni, de a google jó barát. Orvosok, állatorvosok, biológusok, gyógyszerészek előnyben, de szigorúan csak a függeléknél. A könyv többi része törekszik az esélyegyenlőségre, már ami az olvasókat illeti.

A történet nagyon gyorsan és röviden: megjelenik egy űrből jött idegen, aki erős ízlésficamán kívül teljesen emberinek néz ki és a faja által tesztelésre küldött Fekete Lap vírus gömbjét keresi a Földön. Abban reménykedik, hogy meg tudja állítani a vírus kitörését, ami vagy megöli az embereket, vagy megfertőzi és fura mutánsokká (Jokerek), esetleg hasznos képességekkel rendelkezőkké (Ászok) alakítja őket. Persze a hordozó és vírus által érintetlen szerepkör is fennáll, de ezek kevésbé izgalmasak. Mint már sejthetitek, a vírus elszabadul, különben nem lenne történet. 😉

George R.R. Martin's Wild Cards Golden BoyAz elgondolás szuper, nem a legegyedibb dolog, amit valaha hallottam, de egy érdekes kezdetnek tökéletesen megteszi. Utána már az írókon múlik, hogy átmegy-e sablonos szuperhősös történetbe vagy sem. Átmenni nem ment át, viszont konkrét, erősen összefüggő történet sem lett belőle, vagy csak az én agyam nem működött épp hálózatépítő / kapcsolatkereső üzemmódban.

1946-tól 1980-ig kapunk egy alternatív világképet arról, hogy mi is történt volna, ha a második világháború után elszabadul ez a bizonyos vírus. Ez azért egy elég bő időintervallum, amit nem egyszerű követni és muszáj figyelnünk a fejezetcímeket, hogy képben legyünk. Ha ez nem lenne elég, a fejezetek nem követik az időrendiséget, szóval mindenki készítse a nagy rendőrös sorozatokban látott táblát, filcet és firkantsa fel az idővonalat, hogy tudja éppen, hol járunk. Amennyiben az íróknak az volt a ki nem mondott szándéka, hogy az olvasó fordítson extra figyelmet a mindeddig elhanyagolt fejezetcímekre, hát a mozgalom sikerrel járt és hatásosnak bizonyult.

Nevezhetjük szakmai ártalomnak is, de olvasás közben az volt az érzésem, hogy mivel a fejezetek majdnem mindig új szereplőket mutatnak be, ezért a vírus kifejeződését tanulmányozzuk eseti szinten. Voltak rendszeresen előforduló karakterek, mint pl. Dr. Tachion az idegen, Croyd, de az ő történetszálaik nem voltak elegek ahhoz, hogy egyben tartsák a történetet. Gyakorlatilag egy-egy fejezet novellaként is megállta volna a helyét, kerek egész lezárt kicsi történetként a nagy egészben.  Sokszor sajnáltam, hogy az adott fejezetnek és ezáltal szálnak vége van. Mire megkedveltem valakit, már el is játszotta a kis szerepét és soha többé nem jelent meg. (Croyd pedig igazán szerepelhetett volna még jóval többet).

Amit megfigyeltem, hogy a fejezetek főszereplői Dr. Tachion és Croyd kivételével csak Ászok voltak. Jokerek is és normális emberek is jutottak fontos szerephez, de valahogy mindig az Ászoknál kötöttünk ki. A Jokerek között voltak jók és rosszak is, de az ászok közül csak a Bábjátékos nem volt hőstípus, bár ő is az ilyesfajta hatalmat hajkurászta, csak sunyi módon.

Mindenképp pozitívumként értékelem, hogy változatos volt a történet. Sok személyiség, sok társadalmi réteg, életút, karrier, gondolkodásmód. Ha sikerül egyben néznünk a képet, a rengeteg apró történetből egy részletes képet kapunk erről az alternatív, most már múltról. A további 20 kötet során úgy tudom lesz ebből még alternatív jelen és jövő is.

Összességében élveztem a sok történetet és a részletességet, változatosságot. Az írókra technikailag egy szavam nem lehet, mind kitettek magukért, ami a saját részüket illeti. Az összkép volt nekem nehezen emészthető és hasonlított egy történelemkönyv és orvosi esetek egyvelegére. Annak, aki mindennek tudatában úgy áll hozzá a könyvhöz, hogy inkább összefüggést mutató novellák, mint regény, azt nem hiszem, hogy csalódás érné.

Akinek ajánlom:

 • fantasy és alternatív történelem kedvelőknek
 • szuperhősös képregények / könyvek / sorozatok kedvelőinek
 • hosszú és részletes könyvek kedvelőinek
 • kalandvágyó személyiséggel bíróknak
 • az emberi elme és szupererők iránt érdeklődőknek

Akiknek nem ajánlom:

 • iskolás regények kedvelőinek (itt ugyanis az egyetlen megjelenő iskolából is ellógnak)
 • a fenti felsorolás elemeit nem szeretőknek
 • lágyszívűeknek
 • limonádé könyvek kedvelőinek (ezen a könyvön sajnos vagy nem sajnos gondolkodni kell, ezért több energiát igényel)
 • mindenképp Happy End kell aktivistáknak

AZ ÍRÓKRÓL

 • Walter Jon Williams:

Húsz regényt és rövid történetet adott ki eddig külföldön. Főleg fantasy és sci-fi műfajú könyveket ír. A magyar olvasók a Fekete lapon kívül találkozhattak még a nevével a Galaktika magazin pár számában és a szintén George R.R. Martin által szerkesztett Zsiványokban.

 • Melinda M. Snodgrass:

Amerikában született, de a bécsi konzervatóriumban tanult operát, történelm szakon és jogon is szerzett diplomát. Három évig dolgozott a szakmában, de abbahagyta, mert míg a jogot imádta, az ügyvédeket gyűlölte.  Így vette kezdetét írói karrierje. A Magyarországon megjelent könyvek közül csak a Fekete lap kötetben találkozhatunk írásaival.

 • Lewis Shiner:

Sci-fi íróként kezdte pályafutását, majd a cyberpunk irányvonalon indult el. Később a mágikus realizmus és fantasy műfajokban írt. Számos regényében megjelenik a rockzene, akár központi elemként is. A Galaktika magazinban és a Fekete lapban olvashatunk tőle.

 • Victor Milán:

Amerikai író aki  számos könyv megszületésében közreműködött saját munkáin kívül, többek között a Star Trekben is. Magyarul a Dinoszauruszurak jelent még meg tőle, ami itthon nem aratott túl nagy sikert.

 • Stephen Leigh:

Középiskolás kora óta ír történeteket. Első története 1975-ben jelent meg és azóta is aktív író. Egyetemen is tanít írói karrierje mellett kreatív írást.

 • John J. Miller:

Sci-fi író, legismertebb munkája a Wild Cards sorozat, melynek első kötete a Fekete lap.

 • Edward Bryant:

A 2017-ben elhunyt író nem csak könyveket, de forgatókönyveket is írt többek között a Disneynek, a CBSnek és Lifetimenak. Filmekben is játszott kisebb szerepeket fiatalabb korában. A horror és Sci-fi műfajában tevékenykedett.

 • Brian Bolland:

Főleg a képregények területén találkozhatunk igen gyakran munkásságával. Fotósként is tevékenykedett és mindezeken túl, a könyviparban a borítótervező illetve plakáttervező munkakörben is elhelyezkedett.

 • Mike Zeck:

Neve ismerős lehet szintén a képregények világából, ahol dolgozott a DC-nek is, de főbb munkái a Marvelnél születtek. Többek között részt vett a Pókember, Batman, Captain American megalkotásában is.

 • Howard Waldrop:

Sci-fi író, akinek a rövid történetek a specialitása. Otthonosan mozog az alternatív történelem, amerikai popkultúra, mitológia, rock ’n’ roll területén.

 • Roger Zelazny:

Ő is a novellák területén ért el nagyobb sikereket. Gyakran használt karakterei a szélhámosok, akik istenné válnak. Háromszor nyerte el a Nebula díjat és hatszor a Hugo díjat. Magyarul az Amber krónikái sorozatban, az Agave 100 kötetben, és a Galaktika magazinokban olvashatjuk írásait.

 • Leanne C. Harper:

Amerikai Sci-fi író. Legismertebb munkái a Wild Cards sorozat kötetei.


A képek származási helye: http://www.wildcardsonline.com/index.html
(Itt elég sok egyéb érdekes információt is találhatnak az érdeklődők, sajnos csak angolul.)

szonja_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s