ajánló · Extra tartalom · prológus

Belső béke, boldogság, kamasz agy – inspirálódjunk könyvekből

libri bookline

Bár legtöbbet regényekkel foglalkozunk, közülünk többen is lelkesen érdeklődnek inspiráló, mindennapi életünket segítő könyvek irányába. Ezért úgy gondoltam, hogy összegyűjtöm a Libri 1+1/2-es akciójából azokat a köteteket, melyek engem leginkább érdekelnek, hátha másnak is jó ötletekkel szolgálhatok a kialakult 5-ös listámra tekintve. Vágjunk is bele! 🙂

Első választásom a csendhez kapcsolódik. Gyakran érzem azt, hogy a rohanó mindennapjaim mellett nehéz megtalálni azt az állapotot, amikor egy kicsit ki tudnék teljesen kapcsolni, semmire sem koncentrálva szimplán csak feltöltődni. Érdekes, ugyanis éppenséggel olvasás közben szokott ilyen nyugodt érzés elfogni, miközben körülöttem is adottak erre a lehetőségek. Nem véletlenül szeretek hajnalok hajnalán, mikor már mindenki nyugovóra tért, elmerülni a saját csendemben. Erling Kagge könyvében főként ezt a kérdést feszegeti, és talán olvasása közben mi is átértékelhetjük a erről alkotott eddigi tapasztalatainkat magunkkal kapcsolatban.


Erling Kagge: Csend a zaj korában – A világ kizárásának öröme

3892815_5Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 128
Eredeti ár: 2450 Ft
Fülszöveg: Erling Kagge norvég felfedező, hegymászó, esszéista, könyvkiadó, műgyűjtő. Elsőként vágott neki egyedül a Déli-sarknak. Ő az egyetlen kortárs felfedező, aki megjárta a Föld mindhárom pólusát: járt az Északi-sarkon, a Déli-sarkon és az Everesten.

Csendről szóló, személyes hangvételű könyvének megírására a kamasz lányaival folytatott beszélgetés és egy ennek hatására tartott egyetemi előadás inspirálta. Három kérdésre kereste a választ: Mi a csend? Hol van? Miért fontosabb, mint valaha? A kivételes tapasztalatokkal rendelkező szerző, aki utazásai során számtalanszor megélte az elhagyatottságérzés és magány jó néhány pillanatát, 33-féle módon közelíti meg a csend fogalmát.

IDE KATTINTVA RENDELHETED MEG


Csend után veszünk egy kis kanyart és a boldogság megértése felé vesszük az irányt. Ami miatt felkeltette az érdeklődésem Oliver Burkeman kötete az az, hogy nem egy konkrét recepttel próbál segítséget nyújtani a téma iránt érdeklődőknek, hanem több szempontból is körbejárva mutatja be a témát. Szeretem az ilyesféle könyveket, ugyanis ezekkel csak az olvasó látókörét szélesíthetik. És hogy van-e értelme bármit is ennyire hajszolni? Legyen az akár a boldogság, párkeresés, vagy bármilyen másik ehhez hasonló kérdéskör. Személy szerint nem hiszem, hogy eredményre vezető lenne. Ti, hogy látjátok? Úgy látszik, eljött az “önfejlesztő könyvek” egy felfejlesztett változatának ideje.


Oliver Burkeman: Túladagolt boldogság – A pozitív gondolkodás mellékhatásai

3399342_5Kiadó: Libri Könyvkiadó
Oldalszám: 242
Eredeti ár: 3499 Ft
Fülszöveg: A sikerhez a kudarcon, a nyugalomhoz a szorongás elfogadásán keresztül vezet az út avagy hogyan segíthetünk magunkon radikálisan új módszerekkel?

Az önsegítő könyvek nem működnek. A gazdagság már ha egyáltalán sikerül elérnünk nem feltétlenül jár együtt a boldogsággal. A szerelem, a családi élet és a munka gyakran éppen annyi nehézséget okoz, mint örömöt. Még abban sincs közöttünk egyetértés, hogy mit jelent a boldogság. Hiábavalóan hajszoljuk hát? Vagy csak rosszul közelítünk hozzá?

Oliver Burkeman Keleten és Nyugaton, régi szövegekben és távoli tájakon kutakodott, hogy könyvében olyan különleges embereket mutathasson be, akik egyedien és meglepő módon gondolkodnak az életről. Legyenek bár kísérleti pszichológusok, a terrorizmus szakértői, buddhisták, gyakorlatias üzletemberek, görög filozófusok vagy modern guruk, abban valamennyien egyetértenek, hogy mind egyéni, mind társadalmi szinten a boldogság szüntelen hajszolása tesz minket boldogtalanná. Pedig máshogyan is eljuthatunk a boldogsághoz és a sikerhez. Méghozzá a kudarc, a pesszimizmus, a kockázat és a bizonytalanság elfogadásával még ha általában épp ezeket igyekszünk is elkerülni.
A gondolatébresztő, meghökkentő, ugyanakkor humoros mű az intelligens ember kalauza a boldogság sokszor félreértett fogalmának megértéséhez.

,,Méregtelenítő kúra az önfejlesztő könyvek áldozatainak”
The Guardian

IDE KATTINTVA RENDELHETED MEG


Kérdezhetnétek, hogy huszonévesen miért választok be egy gyereknevelésről szóló könyvet. Erre nagyon egyszerű a válasz, hiszen mindig is úgy gondoltam, ha “nagy leszek”, akkor majd mindenképpen gyerekekkel szeretnék foglalkozni, így nem is olyan meglepő, hogy tanulmányaimat éppenséggel tanári szakokon végzem. A gyereknevelés akár ebben a formában, akár leendő szülőként, vagy szimplán csak a környezetemben lévő példák megfigyeléseként is érdekel. Mindenki a tökéletességre törekszik, vagy legalábbis annak látszatát próbálják kelteni, azonban ez is annyira változik, hogy nincs min meglepődni, nagyon átalakult ez a kérdéskör is az idők folyásával. Szerintetek létezik tökéletes?


Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő – Könyv a gyereknevelésről

2752858_5Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 512
Eredeti ár: 4900 Ft
Fülszöveg: Az elég jó szülő évtizedek óta a gyereknevelés megkerülhetetlen klasszikusa. Bettelheim azt vallja, ha valaki jól akarja fölnevelni a gyermekét, nem kell feltétlenül tökéletes szülőnek lennie: a tökéletesség halandó ember számára nem elérhető. Az viszont lehetséges, hogy elég jó szülők legyünk vagyis olyan szülők, akik jól nevelik gyermekeiket. Ha erre törekszünk, nevelési hibáinkat melyeket legtöbbször épp azért követünk el, mert gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmeink túlságosan erősek bőségesen ellensúlyozni fogják azok a helyzetek, melyekben helyesen cselekszünk. Bruno Bettelheim (19031990) szülővárosában, Bécsben szerzett filozófiából diplomát, és a harmincas években ott járt Richard Sterba analízisébe. 1938-ban sok más osztrák zsidóval együtt Dachauba internálták, ám a következő évben, Hitler születésnapján amnesztiát kapott. Szabadulása után az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol a Chicagói Egyetem professzora és egy gyermekotthon vezetője lett. Harminc éven át foglalkozott súlyosan lelki sérült, többek között autista gyerekekkel. Két legfontosabb könyve, a magyarul is megjelent Az elég jó szülő és A mese bűvölete.

IDE KATTINTVA RENDELHETED MEG


A végére hagytam két olyan kötetet, amik a legjobban érdekelnek, és már elég régóta szemezek velük. Az első A kamasz agy, melyben kicsit tudományosan, mégis közérthetően tárják elénk írói a serdülőkor velejáróinak “magyarázatait”. Az egyik legérdekesebb, legaktívabb időszak a diákok életében a serdülés, így ehhez a témakörhöz is elengedhetetlen valamilyen szintű hozzáértésem, de szimplán magánemberként is érdekesnek bizonyul ez a téma. Gondolom nem csak én vagyok vele így amellett, hogy szülőknek és gyerekeiknek is érdemes felfigyelni erre a kötetre.


Jensen E. Frances – Amy Ellis Nutt: A kamasz agy – Útikalauz a serdülőkorhoz

3027630_5Kiadó: Libri Könyvkiadó
Oldalszám: 326
Eredeti ár: 3499 Ft
Fülszöveg: Miért olyan idegesítőek a tizenévesek? Miért gyűrnek fontos iskolai üzeneteket a táskájuk aljába, miért képtelenek rendet tartani maguk körül, miért állítanak haza egyszer csak kékre festett hajjal? Frances E. Jensen, a nemzetközi hírű neurológus (nem mellesleg két fiú édesanyja) ilyen és hasonló kérdéseket tesz fel és válaszol meg, szülői tapasztalatai mellett a kamaszaggyal kapcsolatos legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodva, olvasmányos, közérthető, nem egyszer humoros stílusban. A szerző saját kutatási eredményei és klinikai tapasztalatai alapján, forradalmian új szemszögből közelíti meg a témát, egyszersmind gyakorlati tanácsokkal is szolgál a tinédzsereknek és szüleiknek a viharos évek túléléséhez.

IDE KATTINTVA RENDELHETED MEG


Már lehet, hogy elegetek van a tanársághoz is kapcsolódó megjegyzéseimből, de ígérem ebben a bejegyzésben ez lesz az utolsó. A könyv alapján nem lesz nehéz kitalálni, mi is az egyik szakom. Korrepetálások alkalmával gyakran hallom, hogy “minek matematikát tanulni, az életben úgysem lesz rá szükségem”. Pedig de! Amennyiben csak egy oldalról közelítjük meg a témát, nyilván nem tűnik olyan hasznosnak minden, amit a matematikától kaphatunk. Közben pedig érdemes egészében, kicsit elvontan megközelíteni azt. Nagyon sok helyen találkozhatunk az életben olyan helyzetekkel, amikor igenis szükség van logikus gondolkodásmódra, arra amit csak a matematika tanulásával, gyakorlásával sajátíthatunk el. Jordan Ellenberg ezekre próbál példát mutatni könyvében.


Jordan Ellenberg: Hogy ne tévedjünk – A mindennapi élet rejtett matematikája

3571246_5Kiadó: Park Könyvkiadó
Oldalszám: 583
Eredeti ár: 4490 Ft
Fülszöveg: Az iskolában tanított matematika, vélik sokan, unalmas szabálygyűjtemény. Jordan Ellenberg könyvében rámutat, mennyire helytelen ez a felfogás: mert csináljunk bármit, ahhoz a matematikának köze van, sőt a matematika azt is megláttatja velünk, milyen struktúrák húzódnak meg a mindennapi élet rendetlen, zűrzavaros felszíne alatt.

Mennyivel korábban célszerű kimenni indulás előtt a repülőtérre? Valójában mit árul el a közvélemény-kutatás? Milyen lottózási módszer vezet a legbiztosabban a meggazdagodáshoz? A Hogy ne tévedjünk megdöbbentő felfedezésekre világít rá egyes-egyedül a matematikus módszerével, de nem a matematikusok által használt szaknyelven. Ellenberg könnyedén vezeti végig gondolatain a laikus olvasót a választási eredményektől a nyálkagombán át az általános iskolai aritmetikáig. A Hogy ne tévedjünk ragyogó utazás a matematika világában, egyszersmind hozzásegíti az olvasót, hogy jobb gondolkodóvá váljék.

,,A Hogy ne tévedjünk valójában arról szól, milyen nagy szerepet játszik mindennapi életünkben a matematika, anélkül hogy tudnánk róla. Stílusa gördülékeny, könnyed és közérthető egy matematikáról szóló könyvnél ez meglepő.”
Bill Gates

,,Ellenberg képességét, hogy olyan mindennapi élethelyzeteket találjon, melyekben matematikai elvek érvényesülnek, bármelyik matematikatanár megirigyelhetné.”
The Washington Post

IDE KATTINTVA RENDELHETED MEG


Titeket mennyire érdekelnek ezek a témák? Szeretnétek, hogy írjunk máskor is hasonló könyvekről? Írjátok meg nekünk! 🙂

uszc3a1ma_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s