Extra tartalom · projekt · prológus

Fidget Spinner a középkorban?

Nem új keletű ez a játék, de nem ám. Még ha most megdöbbentek is, akkor is el kell mesélnem, hogy a játék működési elvét már elődeink is felfedezték, sőt, még trükköztek is vele. Valójában a közelmúltból is ismerünk hasonló szerkentyűket, amelyek arra voltak hivatottak, hogy a fizika törvényeivel lenyűgözzenek néhányunkat. Kellett? Naná, hiszen mindenkinek olyan volt, s nem kellett ahhoz nagyvárosban élni, hogy még este tízkor is pörögjön a BeyBlade, suhanjon a Shuriken vagy éppen elkínlódjunk a Yoyóval.

Ám ha bárki azt hinné, hogy őseinknek nem voltak ilyen csodaszerei, akkor nagyon tévednek. Bizony-bizony, elég ha csak a középkorra tekintünk vissza, amiről bevallhatjuk, hogy nagyon nem most volt. De említhettem volna az ókort is, ha a kerék feltalálása ötlik eszünkbe. Hiszen az is nagyon hasonló elven működik.

THM_0001237692
Már csak egy csapágy kell és lehet is pörgetni!

De ugorjunk is gyorsan a középkorba, és lássuk, miként trükköztek elődeink. A Spinnert ekkor még nagyobb méretekkel képzelték el, mertek nagyban gondolkodni. Leginkább a látványra fektettek hangsúlyt, hogy szenvedélyük remekül megfigyelhető legyen akár a távolabbi helyek valamelyikéről is. Ennek a Spinnernek akkoriban különleges ereje volt, képes volt kisajtolni az igazságot az emberekből. Sokan pont ezért szerették vagy nem szerették. Mások megtapasztalták hogyan működik, egyesek képesek volt irányítani is.

kétemberes

Kezdjük is rögtön a kétemberes változattal, ebből remekül leszűrhetjük, hogy ennek a játéknak mekkora közösségformáló ereje van, és hogy már akkor barátokat lehetett vele szerezni. Leginkább persze akkor, ha nem azon személyek közé tartozott az ember, akik az áldozat szerepét töltötték be. Jól látható, hogy ekkor a csapágy szerepét még a forgatókar vette át, az élvezeteket pedig némi tűz segítségével fokozták.

ef939b53edbe6e6fe2cc98eada580277--demon-slayer-demons

De kedveztek itt az áldozatoknak is, már ha hihetünk a korabeli kódexnek – mondjuk az ördög megjelenítése nem éppen a valóságot hívatott megeleveníteni -, hiszen legalább nem voltak egyedül, mikor a következő vallatási/kivégzési módszerre sor került. Valójában nem tudom, hogyha tényleg ilyen magaslatokra volt emelve a kerék, akkor hogy fordult át, de el tudom képzelni, hogyha létezett ezen módja a kínzásnak, akkor bizonyára jobban megemelték. Óriáskerék és vidámparki látványosság? Hoppá, hoppá.

Kapcsolódó kép

Emlékeztek arra a trükkre, amikor a Spinnert le kell tenni az asztalra, hogy ott pörögjön? A legegyszerűbb, ez még az én képességeimet sem haladta meg. Ez annak a hardcore verziója, szintén közösség és egyben közönségteremtő funkcióval ellátva. A Kerékbe törésként elhíresült kivégzési módszer a kora egyik legbrutálisabb Spinnerének tudható be.

3fec4a0ffe0a1c792fe7ae53f1874672

Ó, igen, könnyebb vizekre evezünk, szó szerint is ideértve. Kalózhajókon csodálhattunk ilyen gyönyörűséges függőleges működésű Spinnereket. Ezek neve pedig nem más, mint a hajókormány. Bár a kormánykerékkel vallatni, kínozni nem volt a legjellemzőbb szokás, de ezeken a hajókon azért történtek nem szép dolgok is.

FREE_Old_Well_Vue_71_0_img

Kicsit kevesebb víz felé kalandozunk. A kiadványban (amelyet ide kattintva meg is rendelhetsz) létezik egy trükk, amelyet akkor tudunk megvalósítani, ha szegény Spinnerünket megfosztjuk csapágyától, és a keletkező lyukba behelyezünk egy ceruzát. Ezután rá kell tekerni némi fonalat, és úgy pörgetni. Hasonló elven működik a régi kút is, amit a Holle anyó című meséből már ismerhettek, csak meg van spékelve a kínzóeszközökről ismert hajtókarral. Hát nem szuper a Kút-Spinner? Még szomjunkat is olthatjuk. Természetesen csak akkor, ha a kút nincs kiszáradva.

leonardo-da-vinci-codex-atlanticus-c-26v

Úgy ám, nem csalás, nem ámítás, Da Vinci szerkezeteit is az a fránya körmozgás és centripetális gyorsulás majd lassulás rázta. Ezen a működési elven alapul amúgy a Trónok harca-opening is. Nahát, nem is olyan egyszerű újat kitalálni, nem igaz?

Szerintetek mi hajaz még igazán a Spinner nevezetű 2017-es őrületre? (A félreértések elkerülése végett a középkort 1789-ig számítjuk. Sok időpont jelzi az újkor kezdetét, de talán ez a legkésőbbi.)


cersei_bio

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s