Extra tartalom

7 ok, hogy miért olvass sci-fit

chloeprojekt-wp

Mivel ezen a héten Riley E. Raines új könyvsorozatáról, a Trizanton pilótái első részéről olvashattok könyvajánlót többünktől, ezért úgy gondoltuk, tiszteletünket tesszük a műfaj előtt.  Ebben a bejegyzésben érveket gyűjtöttünk össze arra nézve, miért lehet szeretni a sci-fi műfaját. A Chloe, a titokzatos az ifjúsági sci-fik apró táborát gyarapítja. Napjainkban szerintem többen tapasztaltátok azt a jelenséget, hogy a műfaj komoly hangsúlyt kap a filmek világában, szinte nincs olyan hét, hogy ne kerülne a vászonra egy újabb sci-fi, irodalom terén én még sem látom azt, hogy a műfaj az élen járna. Ez a fantasyval rokon kategória ugyan azokat a hátrányokat szenvedi el, mint a vele hasonló műfaj, mint például azt, hogy sokkal inkább sorolják a ponyva, mint a szépirodalom kategóriájába, ugyanakkor rendelkezik számos olyan előnnyel is, mint a rokona, melyeket alább össze is gyűjtöttünk.

A sci-fi egy fantasztikus ihletforrás

1

Az ifjúsági korosztályból kerülnek ki a jövő tudósai, kutatói. Honnan nyerhetnének ezek az ambíciókkal teli fiatalok jobb ötleteket, felfedezésre váró kihívásokat, ha nem egy elképzelt jövőből?

Jó érzés tanultnak, műveltnek lenni

2

Minden szuper könyvnek van valamilyen mondanivalója, tanulsága, de kevés olyan műfaj akad, ami olyan sok információt képes közvetíteni, esetleg új fogalmakkal megismertetni, mint a sci-fi.

Kikapcsolódni a földtől való elrugaszkodás nélkül

3

Ezek az olvasmányok nem csupán hitelesek, tehát mindenre képesek reális magyarázattal szolgálni, de ugyanakkor szórakoztatóak is.

Tudományos mennyország

4

A tudomány kedvelői számára egy izgalmas elmélyülést hoz a sci-fi irodalomban gyakran megjelenő tudományos nyelvezet, és tudományos felfedezések olvasása. A téma laikusai számára sokszor unalmas vagy érthetetlen egy ilyen írás, ugyanakkor a rajongók számára igazi mennyország.

Egy kis elmélyülés, borongósság a sötét hangulatban

5

Ha kifejezetten valami baljós, komoly hangvételű írásra vágyunk a sci-fi gyakran nyújt erre megoldást, hiszen a legtöbb író által lefestett jövő nem túl rózsás. A Föld valós problémáit elnézve, ez egyáltalán nem meglepő.

Valamit olvasni a hobbinkról, érdekeltségi körünkről

5

Érdekel a csillagászat, az űrjárművek, más, alternatív dimenziók gondolata, esetleg valamilyen idegen lény megjelenése? Ebben a műfajban garantáltan megtalálod ezeket a témaköröket.

Kiszakadni a mindennapokból egy elképzelt világ segítségével

6

Ahogy a fantasy rajongói sokszor egy elképzelt világban vagy történelmi korban keresnek nyugalmat, feltöltődést, úgy mások, a sci-fi rajongói a egy elképzelt világ segítségével tudnak megfeletkezni a midnennapi gondokról.

 

 

Remélem, ezzel a kis műfaji ajánlóval sikerült meghoznom a kedveteket az ilyen témájú könyvek olvasásához.  Bár hozzám közelebb állnak a történelmi regények, mint a jövőben játszódó írások, ugyanakkor az előnyeit nekem is el kell ismernem, és azt is, ha egy igazán jó regényt talátok a témában. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a legtöbb sci-fi rajongó fantasztikus kis közösséget alkot, aminek jó érzés a részese lenni.


noemi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s