Extra tartalom · interjú

Middle Grade korosztály és az olvasás

mgprojekt

A Middle Grade korosztályról és olvasással való kapcsolatukról szinte mindenkinek van egy kialakult véleménye. Ki derűsebben, ki borúsabban látja a fiatalok olvasáshoz való viszonyát. Egy viszont biztos: azok az írók, akik ennek az olvasói csoportnak is írnak történeteket, fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Így arra gondoltunk, megkérdezünk három fantasztikus írót arról, hogyan is viszonyulnak ehhez a kérdéshez, miként látják szerepüket ebben a folyamatban.

Riley E. Raines

17121366_1388022437914529_1070518810_o

A middle grade korosztályt tartom a legfogékonyabbnak. Mindenféle felületen próbálják felfedezni maguknak a világot, és elkezdik levonni a saját következtetéseiket. Lassan rájönnek, hogy mi az, ami érdekli őket. Az egyik legizgalmasabb életszakaszban vannak, és egyre többet tudnak az életről, a környezetükről és saját magukról. Ők azok, akik már önállóan is vesznek a kezükbe könyveket, és néha telefon fénye mellett, lopva olvasnak a takaró rejtekében.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a kötelező olvasmányokon felül szórakoztató, pörgős, az ő nyelvükön íródott könyvekkel szerettessük meg velük az olvasást, és így gondolkodó embereket neveljünk. Ezt pedig nem szabad feltétlenül a régmúlt klasszikusaira, vagy anya gyerekkori kedvenceire hagyni, hiszen ezek az ifjoncok már egy egészen másik világban nőnek fel, mint akár a tíz-tizenöt évvel előttük járó generáció. Ezért igyekszem a saját írásaimban is olyan értékeket megvilágítani, amelyek később is könnyebbé tehetik majd az életüket: a tudásvágy, a kitartás és legfőképpen a barátság fontosságát.

Holden Rose

IMG_3524

Az MG, tehát a 8-12 éves korosztály az, akiket meg lehet győzni, hogy olvassanak. Nekik könnyű felkelteni az érdeklődésüket, percek alatt képesek rajongóvá válni. Az idén legalább 3000 gyereket keresek fel országszerte ebből a korosztályból, és azt látom, hogy érdekli őket minden, ha megfelelően van csomagolva. A legfontosabb tény, amit nem hangsúlyoznak nekik eléggé, hogy mindegy mit olvasnak. Nem csak az iskolai olvasmányok számítanak olvasásnak, hanem bármi ami csak eléjük kerül és megtetszik. Amint ez kiderül, máris sokkal több olvasónk lesz, mint volt.

Milyen szerepet látok íróként abban, hogy a lehető legtöbb gyermek felfedezze magának az olvasást? Nyilván, leginkább a kortárs szövegek megalkotásában. Azt szeretném, hogy mindinkább azok kerüljenek a gyerekek elé. Meg kell tanulniuk biztonsággal, értőn olvasni. Amint ez megvan, jöhetnek a klasszikusok is. Emellett természetesen folytatom a missziómat, és annyi helyre látogatok el az olvasás fontosságának üzenetével, amennyire csak tudok.

Bessenyei Gábor

18489804_832291596926539_2298962998043626933_o

Általános frázis, hogy a mai fiatalok nem olvasnak, és jaj, mi lesz így velünk, mi lesz az ifjúsággal. Én viszont egyáltalán nem tartom ilyen borúsnak a helyzetet. Persze könnyen lehet, hogy én torz képet látok, hiszen íróként könyvbemutatókon, dedikálásokon, vagy csak szöveges megkeresésekben irodalomfogyasztó fiatalokkal találkozom. És az is biztos, hogy néhány évtizeddel ezelőtt, amikor sokkal kevesebb otthoni szabadidős tevékenységből lehetett válogatni, akkor sem volt minden gyerek olvasó, hiába próbálják ezt elhitetni velünk a „régen minden jobb volt” hívei. És ahhoz képest, hogy manapság mennyi könnyen fogyasztható tartalomból válogathat már a middle grade korosztály is, legyen szó tévéről, internetről, youtuberól, videojátékról, szerintem igenis szép számmal választják az olvasást is otthoni szórakozásnak. A fiatal olvasók nagy számát bizonyítja a middle grade könyvek sikeressége világszerte, elég ha például a Magyarországon is népszerű Percy Jackson sorozatra gondolok (még akkor is, ha ezeket nemcsak a megcélzott korosztály olvassa). Úgy gondolom, hogy a middle grade korosztály is elérhető az olvasásnak, csak olyan történeteket, kalandokat kell eléjük tenni, amiről úgy érzik, hogy nekik szól.

Köszönjük szépen a válaszokat! Ha úgy gondoljátok, hogy ti is hozzá tudnátok szólni a témához, írjátok meg véleményeiteket kommentben! 🙂

uszáma_bio.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s