interjú · projekt · prológus

Róbert Katalin interjú

magyarhet

Magyar hetünkhöz kapcsolódva Róbert Katalinnal készített interjúnkat olvashatjátok, melyből kiderül, hogy új történetének, a Szelídíts meg!-nek melyik mondatát tartja a legkifejezőbbnek a regényre nézve. Tartsatok velünk!

1. Hogyan mutatnád be magad azoknak, akik esetleg még nem találkoztak a neveddel?

Budapesten élő író, szerkesztő vagyok, a Könyvmolyképző Kiadó szerzője és most már jó ideje munkatársa is. Valójában az egyetem elvégzése óta könyvkiadókban dolgozom, eleinte a marketing volt a fókuszban, mostanában a megjelenő szövegek.

Általában szívesen írok a minket körülvevő világról, a történeteim jelentős része itt és most (a mai Magyarországot értem ezalatt) játszódik, ugyanis nekem minden szempontból nagyon fontos a hitelesség – nemcsak a karakterek érzéseinek, döntéseinek hiteles bemutatása, hanem a környezetük, hátterük hitelessége is. Éppen ezért, ha mégis másfelé kalandozunk, én sokat kutatok.

Mostanában szívesen olvasok (pszicho)thrillereket, krimiket, élvezem az urban fantasyt, kalandos műveket, de írni legtöbbször az emberi kapcsolatokra fókuszáló történeteket szoktam. Visszatérő témám a felnőtté válás, önmagunk megismerése, elfogadása, múltbeli problémák, traumák feldolgozása.

2. Előző két Könyvmolyképzős könyved esetében a való élet hangsúlyosan szerepet kap a sorok között. Mennyire igaz ez az új regényedre, a Szelídíts meg!-re?

Teljesen. A Szelídíts meg! egy középiskolás történet, ami itt játszódik Magyarországon, járunk a Kopaszi gáton, a Feneketlen-tónál, a szereplők (kitalált) iskola tanulói a Móricz Zsigmond körtért környékén, tehát itt mozognak a figurák a városban. És, bár konkrét dátum nincs a könyvben, én meglehetősen konkrét időrenddel dolgoztam: 2017 tavaszán játszódik a történet.

A felmerülő problémák, kérdések is olyanok, amikkel az ember találkozhat a mindennapi életben. Továbbtanulás, otthoni viták, és itt is megjelenik még valami a múltban, amit kicsit meg kell kapargatni. Persze, azt hiszem, a legtöbb igazán jó könyv sorai között ott van a való élet, legfeljebb egy fantasy esetében különleges burkot kap. De éppen attól fogják meg ezek a történetek az olvasókat, hogy van mivel azonosulni, ráismernek a saját kérdéseikre, gondjaikra.

22496057_872574066235476_8792246086852330133_o

3. Honnan jött az ötlet, hogy főszereplőknek Rókát és Kisherceget válaszd?

Ennek a regénynek az alapja egy játékból született. Egy írós csoportban dobáltunk be ötleteket egymásnak, és valaki felvetette, hogy vajon hogyan lehetne A kis herceg figuráit egy középiskolai térbe áthelyezni. Ha már Saint-Exupéry könyvével dolgozunk, adja magát, hogy a kis herceg lesz a főhős, és amikor ezzel a kérdéssel foglalkozni kezdtem, nagyon hamar felbukkant (és mindent letarolt) a róka kamasz megfelelője. Lényegében az ő karaktere született vagy domborodott ki előbb.

Miközben sok szempontból érdekes lehet a rózsa és a kis herceg kapcsolata – ez meg is jelenik ebben a könyvben Rozi és Kisherceg viszonyával –, engem mégis a megszelídítés érdekelt a legjobban. A lassú közeledés, a főhősnő vadsága és elutasítása, a falak, amiket türelemmel kell lebontani. Mondhatni, Róka kikövetelte magának a főszerepet.

4. Ha választanod kellene a kötetből egyetlen mondatot, ami szerinted legjobban kifejezi azt, hogy miről is szól a történet egésze, akkor melyiket választanád, és miért?

Egyetlen mondatnyi részlet? Hú, de nehéz feladat! Lehet, hogy kicsit megpróbálom tágítani a kereteket 😀 Azt tudom, hogy melyik lett sok olvasó kedvenc részlete, és nagyon kifejező is bizonyos szempontból: „Ha valaki elmeséli, talán tök bénának tűnt volna ott ülni kettesben egy szobában, egyikük az ágyon, a másik meg egy széken, és csak fogni egymás kezét. Olyan ovisnak tűnt volna. De nem volt béna és nem volt ovis. Pont tökéletes volt.”

Másfelől szerintem ez részlet még rengeteget elmond arról, hogy mi van a történet fókuszában: „Róka megkerülte Kisherceget, és kisietett a teremből. Utálta, hogy olyan hülyén, összevissza ver a szíve a gondolatra, hogy ezt a barmot érdeklik a jegyei. Vagy érdekli bármi vele kapcsolatban. Hogy nem rohan el boldogan, amikor megteheti. Nem hagyja magára egyszerűen csak azért, mert lehet.”

Igen, ez persze egyáltalán nem egyetlen mondat, viszont segíthet megmutatni a viszonyukat és azt, hogy Rókának mennyire furcsa látni és nehéz elfogadni, hogy valaki most tényleg figyel rá. Önzetlenül.

5. Egy kis asszociáció sem árthat. Mit gondolsz, milyen zene illene Rókáék történetéhez?

Ez viszont könnyebb, mert a regénynek van két dala, amik fontos szerepet játszanak a történetben. Mindkettő Punnany Massif szám, az Élvezd és a Szabadon az. Igaz, hogy nem teljesen pozitív emlékek kapcsolódnak a dalokhoz Róka fejében, de hát ez a regény nemcsak szép és jó dolgokról szól, hanem fájdalmas emlékekről is.

6. Ha már Magyar írók hete, akkor adja magát a kérdés, hogy látod a saját írói helyzeted magyar tekintetben?

Jelenleg Magyarországon erősen elkülönül a szépirodalmi és a szórakoztató irodalmi éra. Három (négy, de abból egy mesekönyv, nagyon más célcsoport) kötettel a háta mögött szépírós vonalon valaki lehet már nagyon ismert is, ha éppen díjak és elismerő szakmai kritikák sora kiemeli.

De én zsánerirodalmi közegben mozgok, ahol nincsenek szakmai díjak, viszont van egy hangos olvasói réteg. Egy részük még (mindig) ódzkodik a magyar szerzőktől. Vannak, akik éppen az én könyvemnél döntenek úgy, hogy adnak egy esélyt egy magyar szerzőnek, és a végén nem bánják meg – ami szuper érzés. Tudom, hogy vannak, akik már megjegyzik a nevemet és érdekli őket, hogy mi lesz a következő könyvem.

Nagyon nehéz kitűnni, hiszen rengeteg könyv jelenik meg havonta, évente, de úgy érzem, azon a szinten, amit el lehet érni, én szépen haladok, hogy megismerjenek, megjegyezzenek.

IMG_7319

7. Ha egy magyar szerzőtől származó könyvet kellene választanod, akkor melyik lenne az, és miért éppen arra esett a választásod?

Mit kell tennem a kiválasztott kötettel? Kedvencnek vagy nagyon meghatározónak Szabó Magda könyvei közül választanék, nekem az ő tudása, írói készsége, gyönyörű nyelvezete mindig meghatározó volt.

Ha viszont azt kellene eldöntenem, mi legyen a legközelebbi magyar könyv, amit elolvasok, akkor Szécsi Noémi új regénye érdekel. Utána pedig Istók Anna hamarosan megjelenő kötete.

8. Hol találkozhatunk legközelebb a neveddel? Dolgozol esetleg valamilyen történeteken? Ha igen, akkor meg is osztanál velünk néhány információt róla?

Legközelebb a Könyvmolyképző Kiadó antológiájában, az Érints meg! című kötetben fogok felbukkanni, ugyanis tőlem is bekerült egy novella a kötetbe. Ráadásul abból a szempontból izgalmas, hogy egy picit kiléptem a megszokott közegemből, amikor írtam: ez a történet egy urban fantasy alapú világban játszódik. Jólesett próbálgatni ezt a vonalat, és a novellák éppen arra valók, hogy az ember új utakon bóklásszon. Remélem, tetszeni fog az olvasóknak.

9. Mit üzennél azoknak, akik esetleg szemeznek a Szelídíts meg! köteteddel? Kinek ajánlanád azt?

Ha éppen eleged van a suliból (vagy a szüleidből, esetleg a felnőttekből általában), ha zavar, hogy nem tudod, merre tanulj tovább, és idegesít, hogy életre szóló döntést kellene hoznod tizennyolc évesen, ha szeretnél egy finom szerelmi történetbe belemélyedni, ha érdekel, hogy milyen az, amikor a lány a vadóc és a fiú a szófogadó – akkor tégy egy próbát, és szórakozz jól Rókáék történetén!

Ja, igen, és ha egy felnőtt szeretné látni, mi minden miatt lehet feszült a gyereke, tanítványa, neki is ajánlom. 🙂

Köszönjük a válaszokat! 🙂

uszáma_bio.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s