Extra tartalom · Könyvmoly problémák · projekt

Könyvmoly problémák egy író szemével – Bessenyei Gábor

A hét elején már olvashattátok Rácz-Stefán Tibor könyvmolyként megélt problémáit, ma pedig Bessenyei Gábor válaszait olvashatjátok. Ha kíváncsiak vagytok olvassatok tovább 🙂

  1. Szembejön a „nagy ötlet”

Íróként az egyik nagy félelmem, hogy olyan könyvbe botlok, ami beelőz, vagyis az írója korábban írta meg az én teljesen egyedinek gondolt ötletem. Erre lényegében már volt is példa. Éveken át dédelgettem az egyik időutazós ötletemet, amiben az időutazás a mágia és a technika összefonódásával valósul meg, egyfajta technomágia használattal, és az arra fogékony fiatalokat iskolai keretek között oktatják az időutazásra és annak fortélyaira.

Időutazós iskola? Szerintem tök jól hangzik.

Éveken át jegyzetelgettem ehhez az ötlethez, kidolgoztam a világát, gyűjtöttem az időutazásos tartalmakat, filmeket, könyveket, akármit, amikor belefutottam Karen Akins Időhurok című regényébe, amiben, láss csodát, az időutazást iskolai keretek közt oktatják. És ettől kezdve az én ötletem már nem is tűnt egyedinek, nagyjából kukáztam is. A legjobban azt sajnálom, hogy annak ellenére, hogy az Időhurokban vannak jó elképzelések, érdekes tantárgyak, mégis nagyon középszerűre sikeredett, így lényegében egy középszerű regény pazarolta el az én egyedinek hitt ötletem.

  1. Kényszerolvasás

De ezt meg is lehet fordítani is.

Nemcsak az ötleted jöhet szembe, hanem van, hogy te mész szándékosan utána, nehogy utánzással vádoljanak. Íróként nagyon sok könyvet csak azért olvasok el, mert azokat abban a témában írták, amiről én is épp írni akarok, és szeretném elkerülni, hogy a témán belül ugyanazokat az ötleteket használjam fel, amit más, mondjuk egy neves külföldi szerző már felhasznált. Ilyenkor előfordul, hogy olyan regényekkel bajlódom, amik egyáltalán nem érdekelnek, más, szerencsésebb esetben viszont sikerül jó történetekbe belefutni, így ismerkedtem meg például a Percy Jackson sorozattal, amit csak azért olvastam, hogy lássam, Rick Riordan hogyan dolgozza fel a görög mitológia világát.

  1. Végtelenbe nyúló olvasási lista

Az előzőből következik az is, hogy sokszor nem szórakozásból, hanem hátsó szándéktól vezérelve olvasok el egy-egy könyvet. Az olvasmányélmény miatti olvasás gyakran luxusnak számít nálam. Amúgy is rengeteg jó könyv van, amit az ember el szeretne olvasni, minden könyvmoly nagyon hosszú saját listát tudna mutatna, de ha ehhez hozzá kell csapni a „muszáj a munkához” könyveket, akkor ez a lista lassan tényleg a végtelenbe nyúlik.


zsebi_bio

Könyvmoly problémák egy író szemével – Bessenyei Gábor” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s