Érdekességek · Extra tartalom · projekt · prológus · sci-fi

Ismertebb csillagképek

Az emberek többsége szereti az éjszakai eget kémlelni és megkeresni rajta a csillagképeket, de ez persze koránt sem olyan egyszerű, mint azt sokan elsőre gondolják. Viszont, ha már tudod, hogy hogyan néz ki a csillagkép, valamint azt, hogy nagyjából hol keresd, akkor már könnyebb dolgod. Szóval, amatőr csillagászok, érdekel titeket pár infó azokról a helyes csillagképekről?

Orion

Ezt a csillagképek a világ szinte bármely pontjáról könnyedén megfigyelhetjük, hiszen az Égi Egyenlítőn fekszik. Magyarországon télen figyelhető meg a legjobban. A körülötte található csillagképekhez szorosan kapcsolódik: Orion, a vadász a bika csillagképpel küzd, melynek jobb szemét Aldebaran jelképezi. Mellette látható a Kis és Nagy Kutya, kik a Nyúl és Egyszarvú csillagképeket üldözik. A magyar nyelvben Kaszáscsillagnak is nevezik.

22665600217_a485953047_o.jpg

Nagy Medve

Ennek a csillagképnek a hét legfényesebb csillaga alkotja a Göncölszekeret. Neve, mint a legtöbb csillagképé, a görög mitológiából ered. A görög mitológia szerint Kallisztó nimfa a Nagy, míg a Kis Medve az ő fia. Zeusz helyezte őket az égre felesége, Héra haragja elől. A történészek szerint ez az első csillagkép, melyet az emberek külön névvel és legendával illettek. Feltehetőleg 30000 éves.

big dipper

Bika

Ez a csillagkép egyike a 12 állatövi csillagképnek. A téli éjszakai égbolt legmeghatározóbb és talán legjobban látszódó csillagképe. Régóta ismerik, feltehetően a rézkor óta. A tudósok szerint a lascaux-i barlangban található barlangfestményen már ábrázolják a Taurus csillagképet. Több mélyég-objektum is megtalálható benne, mint például a Rák-köd, a Plejádok, vagy a Hyadok.

együtállás


fanni_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s