Érdekességek · Extra tartalom · történelem

A fantasy evolúciója

Napjainkban, ha bemegyünk egy könyvesboltba vagy könyvtárba, nem lepődünk meg azon, hogy külön fantasy polcok is várnak ránk. Évtizedek óta címkézzük a könyveket ezzel a szóval, de vajon miből is alakult ki a műfaj? A következőkben kicsit közelebbről is megnézzük a fantasy útját születésétől egészen napjainkig!

Képzeljétek el, a mi szeretett modern fantasynk már több, mint kétszáz éves.  Ami amúgy egész fiatalnak számít, ha azt nézzük, hogy a műfaj gyökerei visszanyúlnak egészen a kora középkorig. A természetfeletti erők és a csodák – tudjátok, a fantasztikus lények meg a csodás tettek – mindig is jelen voltak az irodalomban. Sőt, egy idő után már tökéletesen meg lehetett különböztetni a népi hagyományokat és a fantasztikus műveket. A modern fantasy történeteihez biztosított alapot a kor számos fantasztikus elemet tartalmazó műve, például – és biztos, hogy nem mondok újat – Az Ezeregyéjszaka meséi.

 

Képtalálat a következőre: „tolkien lord of the rings first edition”

Az áttörést azonban nem más hozta meg, miiiint *dobpergés* Tolkien korszakalkotó műve, Aaa Gyűrűűk Uraa!!! A mű nem csupán az epic fantasy megteremtője, de ettől kezdve a fantasy egy széles körben elfogadott, elismert és rendkívül olvasott műfajjá vált.

De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk még egy kicsit a középkorban. Szóval, az olvasás képessége egyre csak terjedt Európában, így kevésnek bizonyultak a szájról szájra járó legendák és mítoszok. Megszülettek az első mesés történetek is, a szerelmes-kalandos regények, azaz a románcok. Számos történet született a legendás Artúr királyról, a Kerekasztal lovagjairól és a Szent Grál kereséséről. És hogy mi köze van ennek a fantasyhez? Hát az, hogy ezek a szerelmes művek is telis-tele voltak mesés teremtményekkel és csodákkal, elindítva ezzel a tündérmesék előfutárait.

faerie queeneA románcok a reneszánsz idejében is elég menőnek számítottak, és itt meg kell említenünk Edmund Spenser The Faerie Queene című alkotását. Ez a mű azért nagyon fontos, mert egyrészt bővelkedik a lovagi küzdelmekben, boszorkányokban, varázslókban és óriásokban, másrészt pedig ez az első olyan lovagrománc, aminek szereplői nem mind emberek, ugyanis elfekkel (tündérekkel) is találkozunk olvasása során. Izgi, nemde?

Szegény románcok felett azonban eljárt az idő, és a felvilágosodásban színre léptek a tündérmesék. A tündérmese kifejezést Madame d’Aulnoy vezette be, mert meg akarta különböztetni a saját műveit azoktól az alkotásoktól, amelyekben nem volt természetfeletti elem. Rendkívül ravasz.  Sajnálatos módon a felvilágosodásnak nem igazán tetszett a tündérmese, a fantasy ötlete, így nagyon kevés ilyen történet született akkoriban. A dolgok megmentője a romantika lett, ugyanis – a felvilágosodással ellentétben – a romantika imádta a természetfelettit és a középkort, így előszeretettel nyúlt vissza hozzá, hogy visszaidézze a románcok fantasztikus hangulatát. A mai modern fantasy és fikciós horror ősének is nevezik a romantika egyik kiemelkedő gótikus regényét, a The Castle of Otranto-t (Otranto kastélya) Horace Walpole tollából. A mű 1764-ben jelent meg, és elvezetett a gótikus regény kifejezés mai értelmezéséhez, miszerint a műfaj kihagyhatatlan elemei a rémület, a rejtélyek, a szellemek, az elhagyatott és minden félelmetes elem, ami csak eszetekbe jut.

Képtalálat a következőre: „a rózsa és a gyűrű william thackeray”

És el is érkeztünk a modern fantasy születéséhez! A műfaj valahol a 18. században kezdett kibontakozni, a kor hírhedt alkotói között érdemes megemlítenünk William Thackeray-t, aki A rózsa és a gyűrű történetéért felelős, valamint biztosan mindenki ismeri Andersent, aki kicsit visszanyúlt a népi eredetű történetekhez. Természetesen sokan próbálkoztak, azonban az áttörés még váratott magára. Aztán egyszer csak megjelent George MacDonald, és végre, a 19. század vége felé a modern fantasy irodalom alakot kezdett ölteni. Az időszak másik nagyon híres fantasy szerzője William Morris volt, aki rajongott a műfajért, rengeteg fantáziatörténetet írt, melyek közül A kút a világ végén a leghíresebb. Mindketten mérföldkövei voltak a fantasy fejlődésének, munkáik új lökést adtak a műfajnak.  Sokan mások is kivették ám a részüket a műfaj fejlesztéséből, csakúgy, mint Edgar Allan Poe, Oscar Wilde vagy Lord Dunsany.

weird tales magazin

1923-ban aztán megjelent a Weird Tales című magazin első száma, és ez gyökeresen megváltoztatott mindent. Ezek a magazinok lehetőséget kínáltak a fantasy műveknek, hogy széles körben elterjedhessenek, ami igazából meg is történt. 1950 körül már a heroikus fantasy is nagy olvasótáborral rendelkezett, amit elsősorban Robert E. Howard-nak és a Conan, a barbár-nak köszönhetett. Nagyon érdekes, hogy ezeknek a magazinoknak az árnyékában, szinte észrevétlenül született meg 1937-ben J. R. R. Tolkien A Hobbit című regénye, ami később – mint tudjuk – bazinépszerű lett, így a körülbelül 10 évvel fiatalabb A Gyűrűk Ura fogadtatása is meglehetősen jó volt. Nehéz megmondani, hogy Tolkien milyen hatással volt a fantasy műfajára, de sokan mondják, hogy egy időre beárnyékolt minden addig megjelent hasonló stílusú alkotást, ugyanakkor lökést is adott a kor íróinak. A Gyűrűk Ura, kiegészülve C. S. Lewis Narnia Krónikái című sorozatával, biztosította, hogy a fantasy műfaja gyökeret verjen, és még szélesebb olvasói körben terjedjen tovább. Hurrá!

Képtalálat a következőre: „a kard shannara”

A kiadók is a fantasy regényekben látták a jövőt. Bár sok regény bizonyult sikeresnek A Gyűrűk Ura utáni időszakban, a kiadók számára Terry Brooks 1977-es könyve a The Sword of Shannara hozta meg a várt sikert. A regény – a műfaj történetében először – felkerült a New York Times bestseller listájára, és ennek hatására a következő években rengeteg fantasy regényt adtak ki.  A nyilvánvaló sikerek ellenére azonban sokan még mindig kétkedtek fantasztikus történetekben, hiába, a valóságtól nehéz elrugaszkodni. Ez azonban nem akadályozta a fantasyt a fejlődésben: mind hagyományos irányban, mind pedig az alműfajaiban egyre népszerűbb és népszerűbb lett.

Ma pedig már fantasyk százaiból válogathatunk és bízzunk benne, hogy ez még sokáig így marad, hiszen vagyunk jó néhányan, akik imádják a varázslatos történeteket!


mancs_bio

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s