ajánló · projekt · prológus

High fantasy kívánságlista

highfantasyprojekt

High fantasy hetünk keretében arra gondoltam, ha már ennyire szeretünk mi is különleges utazásokat tenni ezeknek a könyveknek a világaiban, hogy összegyűjtöm azokat, amiket szívesen megszereznék, olvasnék a közeljövőben. Nézzétek el nekem, hogy közben borítómániás énem is elő-elő bukkan. 😀 Lássuk a listát:

Patrick Rothfuss: A királygyilkos krónikája

 

Fülszöveg: Rothfuss ​- vagyis Kvothe, aki csakhamar átveszi az elbeszélés fonalát – nagyon tud mesélni. Látszólag minden sora, minden története egyszerű, de az azokat átszövő apróbb utalások százai, a rövid fejezetek csattanóra kihegyezett befejezései, a sejtetésekből kibomló világ egykettőre magához láncol. Nem is lenne igazi fantasy, ha nem egy kocsmából indulna a történet, távolabbról egy városkából, ahol egyre több megmagyarázhatatlan jelenség történik. Feketén izzó szemek, kék lángok, gyilkos, ízeltlábú lények… Azonban nem kelnek útra fiatal kalandorok a világ megmentésére, a történet továbbra is négy fal között, a kocsmában „játszódik”. Itt mondja tollba életét Kvothe. Kvothe, a főhős gyermekkora varázslatosan telik vándorszínész szüleivel, egészen addig, amíg apja és anyja, valamint a társulat többi tagja áldozatul nem esik a földöntúli gonosz erőnek, mert olyan titkokat kutatott, amelyet nem kellett volna. A fiú csak véletlenül marad életben, és erdőkben rejtező vademberként lassan talál vissza a civilizált világba, ahol aztán végül sikerül felvételt nyernie a mágusképző egyetemre. Kivételes tehetséggel bír ugyan, de épp ezért irigyeket és ellenségeket szerez magának, igen sok nehézséggel kell megbirkóznia, miközben egyre azt a valamit vagy valakit keresi, aki vagy ami kioltotta szülei életét. Közben barátok, lányok, mesebeli lények sietnek a segítségére.

Annyira varázslatosak ezek a borítók, hogy már egyből felkelti az ember érdeklődését, szóljon bármiről is a történet. Persze aztán átfutva azt, konstatálhatjuk, hogy nem is olyan egyszerű, ízig vérig fantasy kötetről lehet szó Rothfuss jóvoltából. Tekintve, hogy a mágia is központ szerepet kap benne, így egyértelmű, hogy még jobban fellelkesültem az olvasására. Az eddigi visszajelzések alapján is ígéretes történetről lehet szó, a Prológus tagjai közül mindenesetre RavenS szerintem szívesen ajánlaná a műfaj rajongóinak. 🙂

Naomi Novik: Rengeteg

 

Fülszöveg: Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.

Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

Szerencsére erre a kötetre nem kell sokat várnom ahhoz, hogy elolvassam, ugyanis már a polcomon díszeleg, és az egyik közelgő projektre mindenképpen szeretném beilleszteni. Azt hiszem, hogy ki is nyírnának a Prológus tagjai, ha nem így lenne, ugyanis igazi nagy Rengeteg rajongók bujkálnak közöttünk. És most komolyan, mennyire gyönyörű lett a magyar kiadás borítója! A másik kettő, fentebb csatoltnak is megvan a hangulata, de szerintem a miénk a leglenyűgözőbb. Természetesen a varázslás itt sem maradhat el, úgy látszik, hogy ez egy ilyen felsorolás lesz.

Sara Raasch: Hó, mint hamu

 

Fülszöveg: Megtört ​szívű lány. Ádáz harcos. Leendő hős

Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?

TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat.

Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.

Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.

Mondom, varázslat mindenhol, egy kis disztópiával keverve. Természetesen főként ez volt számomra a legmeghatározóbb indok arra, hogy felkerüljön a kívánságlistámra. Ezekben a történetekben szeretek legjobban elmerülni, és talán kritikusabb szemmel is szemlélni azokat. Zsebi, bár szerette a könyvet, mégis kettős érzésekkel fejezte be azt, ugyanis már hamar kitalálta a könyv végén található “csavart”, így egyfajta hullámvasútként tekintett az olvasásra. Nagy részt hasonló véleményen szoktunk lenni, szóval kíváncsian várom, hogy rám milyen hatással is lesz mindez.

Marie Rutkoski: A nyertes trilógia

 

Fülszöveg: Megfizethetsz-e ​a szerelemért?

Amikor a 17 éves Kestrel egy rabszolgapiacon megvásárolja a herrani Arint, aligha sejti, hogy élete gyökeres fordulatot vesz. A valoriai birodalom ellen lázadást előkészítő Arin sem tervezi, hogy beleszeret a hazája leigázásáért felelős tábornok lányába. A herrani felkelés egy időre szerepcserére kényszeríti őket. Kestrel megmenti ugyan Arin életét, de cselekedete lehetetlenné teszi, hogy valaha is egymáséi lehessenek. Hűség, sötét titkok, párbajok, felborult értékrendek… Mi mindenért kell fizetni?

Bár kicsit megrémít ez a szerelemre kiélezett fülszöveg, azonban ha jól tájékozódtam, akkor ez nagyon elhanyagolható mértékben van jelen a kötetben, és nem megy át igénytelen nyáladzásba az egész. Így viszont már mindjárt jobban is hangzik, plusz lássuk be, hogy a különböző hatalmi játszmák mindig is jó mozgatórugói ezeknek a sztoriknak, amik aztán érdekesen kibontakoztatva mindent elsöpörhetnek. Az, hogy végül mennyire érvényesül mindez, a jövő zenéje számomra. Mindenesetre az érdeklődésem felkeltette.

Leigh Bardugo: Grisa trilógia

 

Fülszöveg:Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.

Rejtőző erő, háborúk, emberevő szörnyetegek? Ide vele! 😀 Plusz ezek a borítók. Talán az összes közül erre vagyok a legkíváncsibb, és egyszerűen fizikai fájdalommal tölt el, hogy nem található még meg a magánkönyvtáramban. De, mint tudjuk, ami késik, nem múlik. HAMAROSAN AZ ENYÉM LESZEL! 😀

Ha nektek is van olyan high fantasy könyv, amit olvasnátok, de nem szerepel a listámon, akkor írjátok meg nekünk kommentben! 🙂

uszáma_bio.png

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s