Érdekességek · Extra tartalom · projekt · személyek · történelem · történelmi vonatkozás

High fantasy hősök a valóságban

A high fantasy történetek alapja sokszor egy nagy utazás, amiben a szereplők vándorolnak, keresnek valamit és közben nagy utat tesznek meg. Hihetetlen tetteket azonban a könyveken kívül, a valóságban is végrehajtottak már a történelem során. Magellán, Columbus csupán néhány a számos alak közül, akiknek életútja elbírta volna egy-egy fantasy elem, sárkány, manó jelenlétét is. Íme, összegyűjtöttünk nektek példákat high fantasy kalandozásokra a való életben.

1.Edmund Hillary és a Mount Everest meghódítása

1953 májusában Edmund Hillary, az új-zélandi méhész, karriert változtatva a hegymászás felé orientálódott. Ennek eredményeképpen ő lett az első olyan ember, aki felért a világ legm45f3168703550d7607f5d002169935d7agasabb hegyének csúcsára. Hillary és serpa mászó társa Tenzing Norgay, egy másik párost megelőzve vitték véghez ezt a hihetetlen tettet. Megküzdve a vad szelekkel, fagyokkal, életveszélyes jéggel, feljutottak a 8 848 méteres tenger feletti pontra.  Ezt végiggondolva, egy moly fantáziája egyből szárnyra kaphat és elképzelheti, hogy a célért való küzdelem során Edmund és társa nemcsak az időjárás viszontagságaival, hanem szárnyas lényekkel, agyaras tigrisekkel, hópárducokkal is felvették a harcot. Utóbbi egyébként tényleg lehetséges is, hiszen a hópárducok Közép-Ázsia hegységeinek vadállományát erősítik.

2.Charles Darwin és a Beagle utazás

Charles Darwin nevét leggyakrabban az általa kidolgozott evolúcióelmélettel 326a0930e13b678fa824356b7e125b06asszociáljuk. Talán kevésbé ismert róla, hogy egy ötéves Föld körüli kutatóútra indult hajóval, a Beagle fedélzetén. Mindez megváltoztatta a modern tudomány emberi létezésről alkotott képét. Több megállót is tettek Dél-Amerika partjainál, valamint felfedezték a Galápagos-szigeteket is. Darwin itt vette észre, hogy a sziget több hasonló pintyfajnak is otthont adott, amik csupán csőr méretben és szerkezetben különböztek. Ebből a megfigyelésből következtetett a természetes kiválasztódás elméletére. Ha kicsit el akarunk vonatkoztatni a valóságtól, akkor egy könyvmoly belegondolhat abba, hogy vajon milyen lényekkel is találkozhatott ott Darwin. Mi van, ha egyes fajok létezését eltitkolta? Ha nem óriásteknősökre, hanem tüskés páncélú, tüzet okádó, veszedelmes állatokra talált. Mi van, ha eredetileg nem is tudományos kutatás céljával indult útnak, hanem egy rejtett tudást rejtő könyvet akart megkeresni?

3.Magellán

A portugál felfedező 1519-ben indult útnak Spanyolországból az öt hajóból álló flottával annak érdekében, hogy felfedezzenek egy nyugati tengeri útvonalat a Maluku-szigetekhez. Az utazás nagyon hosszú volt és mindössze egyetlen hajó tért haza, 18 utassal a 270-ből. Magellán maga is életét vesztette, ám expedíciója bebizonyította, hogy a Földet körbe lehet hajózni a tengeren és a világ sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták volna. Halálát egy törzsi összetűzés okozta. Korábban találkozott egy törzsfőnökkel, aki megkeresztelkedését követően meggyőzte az európaiakat, hogy segítsenek egy rivális törzs meghódításában. Magellánt egy mérgező nyíl találta el, akit magára hagytak visszavonuló bajtársai. Mi van, ha valójában egy gonosz törzsfőnök megigézte Magellánt, hogy támadja meg a másik törzset, akikhez eredetileg segítségért indult a világ megmentésére? A mérgezett nyíl arra utalna, hogy a portugál valójában egy hatalmas és nehezen legyőzhető személy hírében állt, volna, akit egyszerű fegyver nem lett volna képes megölni. Mi van, ha halála előtt még a gonosz törzsfőnököt is magával rántotta?

Nektek a történelem nagyjai közül ki gyanús? Kit tudnátok elképzelni egy high fantasy hősként

Források: http://content.time.com/time/specials/packages/0,28757,1932261,00.html; http://www.history.com/this-day-in-history/magellan-killed-in-the-philippineslorelei_bio

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s