Érdekességek · projekt · ruha · ruhamustra · történelem

A középkori férfi divat furcsaságai

A divat jön és megy, minden korszaknak megvannak a maga sajátosságai, amikre az utókor gyanakodva tekint vissza. Így van ez a középkor letűnt divatjával is, ahol a férfiak szűk nadrágot, nevetséges cipőket és rettentően csiri-csáré ruhákat viseltek. Mai szemmel nézve ezek olyan lehetetlen ruhadarabok, amiket mi magunk fel nem vennénk. Viszont van pár nagyon extra dolog, amin tényleg megakad az ember szeme, mert annyira elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaki anno tényleg komolyan gondolta, hogy ilyet hordjon. Talán majd ránk is így tekintenek vissza, de mivel most miénk a jelen, értelemszerűen miénk a kritizálás joga is. 😀

1, A középkori “csőnadrág”

14thcentury-clothing-germany

Bizonyára mindenki láttam már legalább a történelem könyvben azokat a jó kis középkorból származó festményeket, ahol a fiatalurak olyan szűk nadrágban pózolnak, hogy szinte elszorítja a vérkeringésüket. Ezt a testhezálló “nadrágot” sokáig hosszú, köntösszerű felsőruházat fedte, hiszen évszázadokig ez a nadrágszerűség három részből állt. Az európai divatban általánosan a 12. században terjedt el a “nadrág” viselése, egészen addig csak az északi barbár és a lovas népek viselték. Ekkor kezdték el férfiak e úgynevezett gatyát viselni, amely nagyjából combközépig ért. Ennek a szárait tűrték bele azokba a harisnyaszerű, különálló szárakba, amik kivillantak a ruhák alól. Ezen szárak felső részét pedig zsinórral rögzítették a gatyamadzaghoz. Egy bonyolult és cefet megoldás. Még szerencse, hogy mára már egy jóval kényelmesebb és dizájnosabb változatát kapjuk a nadrágnak.

2, Minél hosszabb, annál jobb

A hosszú orrú, csúcsos cipők szintén ismerősek lehetnek, hiszen a 12. századtól kezdve sok éven át fénykorukat élték. Minden volt ez a cipő, csak kényelmes és praktikus nem, mégis emberek ezrei hordták. Egy francia uralkodó, V. Károly még be is tiltatta, hogy véget vessen ennek az ostoba hóbortnak, de törekvéseit sajnos nem koronázta siker, bár szerintem az összes férfi jobban örült volna, ha összejön Károlykának a divathullám átalakítása. A divat kirobbantója II. Richárd, angol király feleségének lengyel kísérete volt, akik a beszámolók szerint 45 cm-es orrú cipellőkben parádézva kísérték úrnőjüket. A lengyel vonatkozás miatt krakow shoesnak is nevezik.

1grande_3131

3, Gatyapőc, hogy a kicsi nagy legyen

A korábban már említett “nadrág” váltotta ki azt a csodát, amit gatyapőcnek neveznek. A korabeli nadrágra buggyos, díszes, csicsás rövidnadrágot húztak, vagy pedig a másik megoldás, egy feltűnő gatyapőcöt kaptak magukra az urak és már indulhattak is a piacra. Eleinte ez egy háromszög alakú zsák volt, amit madzaggal erősítettek a csípőhöz. A férfi nem tagjai bizony már akkor is hiúk voltak és többet akartak annál, mint amennyit az anyatermészet adott, így felfedezték, hogy ez a gatyapőc arra is jó, hogy többet mutasson a látszatnál. Az 1590-es évekre már parafával, vagy halcsonttal merevítették, bár egyes történések szerint ennek praktikai oka is volt, hiszen ebben az időben indult útjára a szifilisz járvány. A gatyapőc helyet biztosított azoknak az gyógyfüvekkel átitatott rongyoknak, amik csökkentették a kellemetlen tüneteket. Ez a hullám az egybeszabott nadrágok megjelenésével azonnal el is tűnt az udvari divatból… hála az égnek.

befunky_collage_8.jpg

4, Azok a formás alfelek!

A szoknyákhoz hasonlóan a tunikák is különféle méretvariációkban jelentek meg az évek során, így az egészen hosszútól, a nagyon rövidkéig bármilyen méretben megtalálhatóak voltak. A késő középkorban már olyan rövidek voltak ezek a tunikák, hogy viselőjük tompora kis is villant alóluk. A nemesek körében terjedt el először, majd szépen lassan a parasztság is kezdte átvenni a divatot. Ezt már a nemesek sem hagyhatták annyiban, Angliában a parasztság körében be is tiltották ezt a viseletet és innentől kezdve csak a felsőbb rétegek kiváltsága volt, hogy alfelével villogjon és csábítson.

l.PNG


fanni_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s