Értékelés · Manó könyvek · projekt · prológus

Bella Swift: A láma, aki koszorúslány lett

covers_600832Fülszöveg: Esküvői örömök és láma-dráma! Koszorúslány kerestetik? Nem prob-láma! Itt van Lulu, a láma, szolgálatára! Az Almafa tanya bajban van! De Jakab gazda még megmentheti egy igazi tanyasi lagzival. Csakhogy az ifjú pár egyedül nem boldogul. Így Lulu, a láma intézi a tortát. Meg a virágokat. Sőt, koszorúslánynak is örömmel felcsap! Legjobb barátja, a kis Avani segítségével munkához lát, de képes lesz-e megmenteni a menyegzőt – és az Almafa tanyát?
-Mókás és szívmelengető történet egy lelkes kis lámáról;
-Arról, hogy miért jó másokon segíteni;
-Holly Webb és Dick King-Smith rajongóinak;
-Megható mese telis-tele egyszerű, ám nagyszerű igazságokkal;
-Magával ragadó szöveg, rövid fejezetekkel és rajzokkal

Bella Swift korábbi regényét is imádtam már, ami A kiskutya, aki unikornis akart lenni címet viseli (az értékelésemet itt tudjátok elolvasni), így természetesen nem is volt kérdés, hogy a lámás könyvet is mindenképpen el szeretném olvasni. Nem csalódtam, ez is egy hasonlóan szerethető történet, ami tökéletes délutáni olvasmány lehet a maga rövidségével.

A borító, hasonlóan a kiskutyás történethez, hamar belopta magát a szívembe. Imádom a rózsaszín (majdnem) minden árnyalatát, a grafikája pedig eszméletlenül aranyosra sikeredett, nagyon cuki a borító elején Lulu, a láma az óriási szempilláival és a fátylával. Ha valaki ránéz, szerintem rögtön arra gondol, hogy ez egy bájos történet, aminek nem lehet rossz és szomorú befejezése. Annyit elárulok, hogy nem fognak csalódni. Nem szeretném elárulni a könyv végkifejletét, azzal azonban szerintem senkinek nem okozok meglepetést, ha azt mondom, hogy a történet vége a maga módján egy nagy happy end.

Lulu, a láma az Almafa-tanyán él Jakab gazdával és a többi állattal. Sajnos azonban az életük nem tökéletes, számos problémával meg kell küzdeniük a lakóknak. Miután a szomszédba költözik Avani az édesanyjával, az életük teljesen felfordul, ugyanis segítségükkel szeretnék megmenteni a tanyát. Az az ötletük támad, hogy szervezzenek esküvőket annak érdekében, hogy megnöveljék a forgalmukat. Ez azonban nem megy zökkenőmentesen, rengeteg akadályba ütköznek. De vajon sikerül megmenteniük a tanyát vagy kénytelen Jakab gazda eladni, hogy új életet kezdjen teljesen máshol?

Lulu, a láma egy nagyon szerethető szereplő. Már a könyv elolvasása előtt is imádtam a lámákat, a történet azonban ezt még fokozta. Lulu igazán jólelkű, mindenkihez odamegy azzal a szándékkal, hogy segítsen nekik, amiben csak tud, habár ez nem mindig úgy végződik, ahogy szeretné, sokszor okoz kisebb-nagyobb problémákat. Avanival, a szomszédban lakó kislánnyal is azonnal összebarátkoznak, sok időt töltenek együtt. A lány megosztja vele a titkait, még azokat is, amiket az anyukájának sem mer elmondani. Lulu megpróbál segíteni neki a maga módján, illetve mindent megtesz azért, hogy Avanit felvidítsa.

„- Most le fog köpni? – kérdezte katica bizonytalanul.

– Nem- nyugtatta meg Avani. – Megnéztem a neten. A lámák csak akkor köpnek, ha dühösek, vagy fenyegetve érzik magukat.”

A történetet 6 éves kortól ajánlják, így természetesen az ő nyelvezetükön íródott. Nincsenek benne barokk körmondatok, sem túlságosan bonyolult mondatok. Teljesen hétköznapi a szóhasználat, a szöveg többnyire egyszerű mondatokból áll. Leíró részeket nem igazán találunk benne, illetve a cselekmények is folyamatosan követik egymást, mindig történik valami. A könyvben rejtett tanulságok, üzenetek is megjelennek. A gyerekeket megtanítja arra, hogy nem szép dolog csúfolni, bántani a másikat, illetve azt is, hogy kitartónak kell maradni. Habár a tanyát sokan elutasítják, mint esküvői helyszín, hiszen sokan nem vágynak arra, hogy állatok között, nem feltétlen elegáns környezetben mondják ki a boldogító igent, a gazda mégsem adja fel, és bízik benne, hogy lesz rá érdeklődő, és megmentik a tanyát.

Bátran ajánlom a könyvet felnőtteknek is, ha rajonganak az állatokért, szerintem senki nem fog benne csalódni. Tökéletes bekuckózós, délutáni/esti program lehet, ha valaki egy aranyos, kedves történetre vágyik, amiben azért néhány tanulság is megjelenik. Megtanítja a gyerekeket arra, hogy ne csúfolják egymást, ne bánjanak erőszakosan egymással, ne viselkedjenek felszínesen.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Manó Könyveknek!


fanni_fischer_bio2019

Hozzászólás