Fancsali – Life in the Books

Sziasztok!

Fancsali vagyok, x éves nőnemű lény. Hobbim az olvasás és a kritizálás, na, jó, emellett igazi „művészlélek” vagyok. Festek, rajzolok…. Zenék terén rock, punk rock és metal. És, hogy mitől vagyok Én önmagam? Hát az olvasástól, egy­-egy könyv mindig ad valamit a személyiségemhez, ha nem olvashatok, akkor vége, megcsömörlök és elvesztem lényem egy igen fontos részét.

És miért is szeretek olvasni? Mert, ha olvasok, repülök. És, ha repülök, akkor szabad vagyok. És csakis, akkor lehetsz teljesen önmagad, ha szabad vagy. Ezért szeretek én olvasni, mert szabadságot nyújt. Elmenekülhetek a „külvilág zajától”. Mit szeretek olvasni? Bármit, ami elszórakoztat vagy gondolkodni valót ad nekem. Azért ez a bármi elég tág meghatározás, kicsit belemegyek a részletekbe. Fantasy. Ez tipikusan az a műfaj, amit nekem találtak ki. Nem mondok azzal sokat, hogy imádom, de ezt kell, hogy mondja, azaz írjam. Talán ez a kedvenc műfajom is. Ha a könyvben van valami fantáziaelem, akkor azt biztos, hogy előbb utóbb elolvasom, és, ha még középkori filéingű is, akkor azt Fancsalinak olvasnia kell. Ha még egy teljesen új világot is alkot a szerző, akkor általában elalélok a boldogságtól. Nem kevés munka mire az új fajokat, helyeket megalkotod, de ha gondolsz rám, akkor megteszed. Azért nem csak a fantasyt szeretem ám, lássuk a többit!

Young adult. Szerintem ez az a műfaj, amiből Mindenkinek van legalább egy a polcán. Young adult terén, ne a csöpögős „első látásra szerelem tini románc”­ra gondoljatok, jobb szeretem, ha van benne legalább egy kevés akció, pörögjön má’ az a történet, ha egyszer belekezdtek J. Azért nem vagyok teljesen a romantika ellen, de nekem csak kis mértékben szabad bevennem, elviselem, ha egy könyvben benne van, de amikor az egész történet arra épül… Kerüljön inkább el engem az a könyv.

Krimi. Ó, nagyon szeretem ám azt is, ha egy könyv megdolgoztatja az agytekervényeimet. Ebben segít a krimi, kikapcsol, de gondolkodtat is folyamatosan. Nem hiába szeretem a nyomozós filmeket is. Tehát, ha krimi, akkor legyen benne vér és izgalom, no meg jó karakterek.

Horror/Thriller. Nincs sok különbség a két műfaj között, szóval egybeveszem a kettőt. Itt is azt tudnám mondani, mint a kriminél, legyen vér és izgalom, féljek kicsit. Szerintem ez nem túl sok elvárás.

Az első „nagyobb” élményem könyvek terén az Eragon volt. Ennek hatására kezdtem el gyakrabban olvasni és szerettem meg a fantasykat ami később az egyik kedvenc műfajommá is vált.

Miért blogolok? Azért amiért mindenki más is, hogy megosszam a véleményem, hogy „kibeszélhessem” magamból egy könyvvel kapcsolatos élményeimet. Kell ennél nyomósabb érv? Azért blogolok, mert élvezem. Élvezem, hogy emberek olvassák azt, amit írok. Élvezem, hogy megismerhetek új embereket, hogy „tagja lehetek egy közösségnek”. Mit kéne még mondanom? A Miért… kezdetű kérdések olyan értelmetlenek. Miért kéne nekem megindokolnom azt, hogy mit miért teszek? Jó, most én is miértes kérdést tettem fel. De kicsit eltértem a témától, kanyarodjunk vissza.

A legjobban talán még is azt szeretem a blogolásban, hogy azt írok, amit akarok, nem szabják meg, hogy csak pozitív véleményem lehet, hogy erről írhatsz, de arról már nem. Ez nem így megy, ha a cyber világban írsz, akkor nincs megkötve a kezed. Anyukám egyszer megkérdezte: Nem akarsz újságíró lenni? Erre én azt feleltem, hogy nem. Ott már csak azt írhatom le amit megengednek és én hazudni vagy kényszerből írni nem akarok. Miben vagyok más, mint a többi blogger? Nem kell olyan nagy dologra gondolni, csupán a véleményem más, a stílusom. És szerintem, ha ez megvan valakiben, akkor az lehet sikeres, még ha minden 5. ember könyves blogger. És ezért jó ez a „szakma”, mert mindig tudsz újat mutatni, mindenkiben más érzelmeket kavart fel egy könyv, más gondolatokat ébresztett minden embernél. Ezért Minden blogger egyedi, hiába ír ugyanarról a könyvről, mint a másik, mert neki mást jelentett a könyv. De ismét elkalandoztam, az a kérdés, hogy Én miért is vagyok különleges.

Nagyjából, azért amiért mindenki más is ezen a bolygón, mert nincs még egy belőlem. Nincs még egy ilyen személyiség, nincs még egy olyan ember, akinek pont olyan véleménye lenne egy adott könyvről, mint nekem. Ezért vagyok különleges, mert egyedi vagyok, nem sorozatgyártmány.

Mi volt a legjobb, ami eddig történt velem blogger életem során? Egyértelműen az, hogy Prológus tag lehettem. Hihetetlen bekerülni egy ilyen szuper közösségbe. Nem is akarom ezt annyira ecsetelni, hisz nem is lehet. És befejezésül, mi is a célom ezzel az egésszel? Hogy népszerűsítsem az olvasást, a könyveket. Mert aki olvas, többet ismer meg a világból úgy, hogy csak a „foteljában ül”. Ha olvasol, bővíted a tudásodat és növeled a fantáziádat megkönnyítve ezzel a dolgodat az életben, mert ugye az olvasókból születnek a legjobb írók.

És végezetül, csakhogy a neves George R. R, Martint idézzem: Aki olvas, több száz életet leélhet, mielőtt meghal, aki nem, az csak egyetlen egyet.

Weblap: http://fancsali-olvas.blog.hu/