RavenS – Neverland is in your heart

Üdv kedves idetévedő!

RavenS vagyok, a Neverland is in your Heart című blog szerkesztője, gyógyíthatatlan mese-mániás, könyvmoly, egyetemista és éjjeli bagoly, aki képtelen magában tartani a lelkesedését, ha irodalomról van szó. Nem emlékszem, mikor kezdődött ez a szerelem a könyvekkel, csak azt tudom, hogy az egyik első meghatározó élményem Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógiájához fűződik, ami különleges helyet foglal el a szívemben mind a mai napig. Ennek a lenyűgöző történetnek hatalmas szerepe volt az ízlésem kialakulásában könyvek terén, hiszen innentől kezdve képtelen voltam elszakadni a fantasy és a mesék birodalmától, és őszintén, nem is nagyon próbálkoztam. Ez a műfaj vitán felül a kedvencem, még akkor is, ha hiszek abban, hogy ki kell lépni a komfortzónánkból, és minél többfélét olvasni, mindenféle műfajból, földrészről, kultúrából, korszakból. Olyannyira biztos vagyok ebben, hogy a szakomat is ennek fényében választottam, amikor Comparative Literature-re jelentkeztem az egyetemen. Nem akartam egyetlen kultúrára limitálni magamat azáltal, hogy angol vagy magyar irodalmat tanulok, így egy elég formabontó szak mellett kötöttem ki, és mondhatom, egyáltalán nem bántam meg: imádom minden percét (talán a vizsgákat kivéve).

A fantasy mellett így természetesen mindenféle a kezembe akad, nagyon szeretem például a szépirodalmat, az ifjúsági regényeket, krimiket, posztapokaliptikus és disztópikus regényeket, az űroperákat, illetve könnyedebb sci-fiket is, hogy a kevert műfajú könyvekről már ne is beszéljünk. Ez is azt mutatja, hogy nem a műfaj számít, hanem a történet. Példának okáért Gail Carriger steampunk viktoriánus Angliában játszódó, kalandos, paranormális, romantikus sorozata, a Napernyő Protektorátus egész egyszerűen fantasztikus! Szerintem képtelenség akárhova is értelmesen besorolni műfajilag, de teljesen egyedi és elképesztően szórakoztató.

Én pedig élvezem a merész kísérleteket, a szokatlan összeállításokat, és az izgalmas, ámde logikus világfelépítéseket. Ugyanakkor egy olyan időtlen szerelmi történet is teljesen le tud venni a lábamról, mint Jane Austen Büszkeség és balítélete. Ugyan melyik könyvmoly lánynak ne dobbanna meg a szíve Mr. Darcytól? Hiszen szeretem én a romantikát, csak azt a fajtát, ahol a történések és az egyéni karakterfejlődés hozza össze a szereplőket, és nem első látásra szerelem van.

Könyves blogot azon egyszerű okból indítottam, mert szeretek az olvasmányaimról diskurálni. Hiszen könyvekről beszélgetni hasznos, érdemes és szükséges is! Tapasztalatból tudom, hogy egy másik ember benyomása egy könyvről átformálhatja azt, ahogyan te magad vélekedsz róla. Nem azért, mert rád erőlteti a véleményét, hanem mert egy könyv sose csak egydimenziós, és senki nem tudja pontosan ugyanazt látni benne és mondani róla, amit te tudnál. Ezért nemcsak írni kell őket, hanem írni kell róluk is. Én is ezt teszem, és csak remélhetem, hogy néhány ember kedvet kapott az olvasáshoz a bejegyzéseimet böngészve.

Weblap: http://konyvessarok.blogspot.hu/http://konyvessarok.blogspot.hu/