Uszáma – Könyvspirációk

Mutier Uszáma vagyok, a Könyvspirációk – Inspiráció Olvasáshoz című blog vezetője. A blogomon Uszámaként publikálom értékeléseim, egyéb könyves tartalmaim. A blogom vezetése mellett, nem meglepő módon imádok olvasni, szabadidőmben fotózni. Jelenleg tanári pályára készülök, tanulmányaim mellett a Főnix Könyvműhely számára is segédkezem.

Egy éve vezetem rendszeresen könyvekkel foglalkozó blogomat, ahol az általam olvasott könyvek véleményezésén kívül is igyekszem minél több extra tartalmat is feltölteni, a nagyobb könyves rendezvényekről beszámolót írni. A blogom megalkotásával nem csak az a célom, hogy a többiekhez hasonlóan én is megosszam a véleményem, hanem igyekszem minden értékelést egy rendezett véleményrendszer használatával, sajátos hangnemben megírni, hiszen fontosnak tartom a rendezettség mellett, az olvasó által elvárható állandóságot, megszokott “színvonal” megtartását. A további céljaim között nem csak az szerepel, hogy felhívjam az olvasás fontosságára a lehető legtöbb területen a figyelmet, hanem további tévhiteket is el tudjak oszlatni a témával kapcsolatban. Elsősorban már azzal is a nagyon kevesek közé tartozom, akik fiúként vezetnek könyves blogot. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy az olvasás legfőképpen a lányok körében lehet elterjedt, így gyakran rácsodálkoznak olvasóim, hogy a fiúk is olvasnak, sőt akár még véleményüket is megosztják a témával kapcsolatban. Nem utolsó sorban érdekesség lehet az is, hogy egy fiú olvasó, hogyan vélekedik egy adott könyvről. A másik tévhit, amit nekem is időbe telt eloszlatnom, az a magyar írók felé irányuló automatikus negatív sztereotípia. Ahogy egyre több magyar könyvet vettem a kezembe, és egyre csak pozitív élményekben volt részem, rá kellett jönnöm, hogy hazai íróink is lehetnek legalább olyan tehetségesek, mint nemzetközi társaik, akár még tehetségesebbek is. Személy szerint nagy meglepetés volt Kemese Fanni, A. M. Aranth (Holló-Vaskó Péter), Benyák Zoltán és még sokan más magyar író története is, a legkiemelkedőbb viszont Moskát Anita Horgonyhely című könyve volt, amit azóta sem győzök hangsúlyozni, hogy nemzetközi szinten is milyen nagy sikereket elérhető könyvről beszélünk. Tehát a továbbiakban is fontosnak tartom a témákban, nemzetiségekben is szerteágazó könyvek közül fokozottan felhívni a figyelmet a magyar íróinkra.

Az általam olvasott könyvek témája igen változatos, szívesen olvasok gyerekkönyvektől kezdve, az ifjúsági/szórakoztató irodalmon át, akár szépirodalmat is, igyekszem a lehető legnagyobb körben véleményt alkotni a könyvek útvesztőjében, ezzel is minél nagyobb rálátást nyújtani olvasóimnak, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb könyvet. Mint ahogy minden könyvmolynak, nekem is vannak kedvenc műfajaim, ezek közé tartoznak a disztópiák, a steampunk regények, fantasyk, illetve thrillerek. Kedvenceim között található a korábban említett magyar írók könyvein kívül, James Dashner Útvesztő „trilógiája”, Josh Malerman: Madarak a dobozban, S. J. Watson: A másik én, David Leviathan: Nap nap után, Jodi Picoult: A nővérem húga…

Weblap: http://konyvspiraciok.blogspot.hu/