Zsebi – Maybe I’m a Bookworm…

Hello, szia mindenkinek!
Fruzsi vagyok a Maybe I’m a Bookworm… bloggerinája, főállású könyvmoly és egyetemista. A blogomon Zsebi néven posztolok, és minden más közösségi oldalon is ezen a néven vagyok megtalálható.
A könyvekkel való jó viszonyom már korán kialakult, mindig is szerettem olvasni, és büszkén mondhatom azt, hogy a kedvenc könyveim karaktereivel együtt nőttem fel. Rick Riordan munkásságát 10-12 éves koromban ismerhettem meg, pontosan nem emlékszem, de azt tudom, hogy Percyvel és Annabethszel együtt nőttem fel, velük együtt éltem át azt a rengeteg kalandot, amit Rick bácsi megírt. Így azt is elmondhatom magamról, hogy rajongok a görög mitológiáért (na meg a norvég, egyiptomi és római mitológiáért is), és kisebb szakértője is lettem annak a rengeteg információnak köszönhetően, amit ettől a sorozattól kaptam.

Szintén ennek a sorozatnak köszönhetem azt, hogy ha tehetem, akkor angolul olvasok. Mivel a könyvek nem olyan ütemben jelentek meg, mint, ami számomra megfelelt volna (már akkor is türelmetlen voltam ilyen téren), ezért elkezdtem eredeti nyelven olvasni a könyveket. Akkor még nem volt valami nagy szókincsem, de idővel egy egészen szép szintre fejlődtem, amit a mai napig próbálok fenntartani, és lehetőség szerint tovább fejleszteni.

Szabadidőmben szívesen olvasok bármit, ami nem horror, thriller és sci-fi. Az ilyen típus könyveket könnyen megunom. Legnagyobb kedvenceim a Young Adult kategóriából kerültek ki, és szerintem ezek azok a könyvek, amiket legszívesebben, kilószámra olvasok. Egyik legnagyobb kedvencem Stephen Chbosky Egy különc srác feljegyzései című könyv, amit általában minden évben újraolvasok legalább egyszer, és lassan már kívülről tudok idézni belőle.

Igen, ha egy könyvhöz túlságosan is elkezdek kötődni, akkor felvásárolom az összes változatát, ami megtetszik. Ennek a nem éppen pénztárcakímélő mániámnak köszönhetően Riordan könyvei minimum háromszor megvannak a polcomon. Angolul, magyarul és még egyszer angolul, mert kijött új borítóval, amibe beleszerettem.

Szeretek mindenféle extrém helyzetben olvasni, például fogmosás közben. Ilyenkor is mindegy mit olvasok, de Rainbow Rowell Eleanor&Parkja ezt megcáfolná. Sajnos egyik ilyen fogmosás közbeni olvasás alkalmával sikerült szegény könyvemet eláztatni, amikor beejtettem a mosdókagylóba, és elázott. Azóta beszereztem újra, viszont ezzel a borítóval nem vagyok megelégedve. Szerintem még egyszer meg kell majd rendelnem, hogy biztosan ott csücsüljön a megfelelő példány a polcomon.

Szívesen olvasok magyar íróktól is, mert miért ne? Először mindig félek ezektől a könyvektől, mert elég nagy elvárásokkal indulok neki az olvasásnak, de szerencsére a legtöbb esetben pozitívan csalódok. A. M. Aranth, Helena Silence és Leiner Laura nagy kedvenceim. Pont úgy, mint a külföldi one-click szerzőim.

One-click alatt azt értem, hogy egy kattintással rendelem elő a kedvenceim új könyveit. Nem kell tudnom, miről szól az adott könyv, hiszen úgyis megveszem, mert szükségem van rá. Ilyen szerző nálam Colleen Hoover, Kiera Cass, Rainbow Rowell, Kelly Oram, Sarah J. Maas és a már sokat emlegetett Riordan bácsi.

Kedvem lelem mindenféle romantikus, chick-lit könyv olvasásában is, és nagy kedvenceim voltak egy ideig a disztópiák is, akkortájt mást sem olvastam. Ennek az a hátránya, hogy nem sok disztópikus könyv lep meg manapság, de néha még történnek csodák. Az újramesélésekkel is meg lehet venni kilóra. Idén Sarah J. Maas szolgálója lettem, mindenem elvette az A Court of Thornes and Roses könyvével.

A könyveknek köszönhetően egész szép számú tagja van a Könyves Hárememnek. Élen Percyvel, Daemon Blackkel, Brian Oliverrel, Grayson Kennedyvel és Tamlinnel. A többieket meg se kísérlem felsorolni, mert túl hosszú a listám.

Janne Teller szerint semminek nincs értelme, viszont én úgy vélem a könyvekben értelmet és válaszokat találhatunk a világ kérdéseire, és akár saját magunkat is megismerhetjük egy kicsit jobban, amikor egy-egy szereplőhöz hasonlítjuk magunkat, vagy éppen a helyébe képzeljük magunkat. Egy szó, mint száz: olvasni jó, és épp ez az én célom is, hogy elérjem azt, ami minden könyves blogger legnagyobb álma, azt hogy az értékeléseimnek köszönhetően egyre több és több emberrel ismertessem meg az olvasás élményét, és annak minden előnyét.

Weblap: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/