DIY karácsonyi ajándékötletek a fa alá

diy

Karácsony közeledtével itt van a nyakunkon mindenki mumusa: az ajándékozás. Pontosabban, hogy mit adjunk szeretteinknek ezen a szép ünnepen. Ez valódi fejtörést tud okozni, hiszen mindenkinek ki kell találni valamit, de a boltok zsúfoltságig vannak emberekkel, mindenki siet, és már megint ugyanazok a karácsonyi számok szólnak a rádióból!

Jó hírünk van: remek ajándékokat tudsz készíteni az otthonod kényelméből is! Ráadásul személyesebb és egyedibb is, mint a boltban vásárolt termékek. Annyi biztos, hogy nem kell aggódnod amiatt, hogy esetleg más is ugyanilyet vesz.

Ha még nem találtál ajándékot egy könyvmoly ismerősödnek, és nem mersz neki könyvet venni, mert nem tudod, mik sorakoznak a polcán, akkor íme néhány kreatív DIY ajándékötlet, amivel meglepheted!


Hímzett könyvvédő 

Egy könyvmoly rémálma, ha utazás közben meggyűrődik, elszakad, bármi baja esik szeretett olvasnivalójának. Így hát megpróbálja védeni a rá leselkedő veszélyektől, de ezt igencsak nehéz kivitelezni egy tömött buszon, főleg, ha iskolaidőben még a tankönyveket is be kell zsúfolni a táskába. De a problémák nagy részét megoldja, ha a potenciális alanyunknak van mibe ,,csomagolnia” a kincsét, mert az megvédi a sérülésektől. (Persze a kiömlő teát még ez sem fogja megállítani, sajnos.) És ha már elfedi az eredeti, gyönyörűséges borítót, akkor miért ne lehetne ez a védőalkalmatosság is legalább olyan szemkápráztató?

Hozzávalók:

–       kb. 60×30 cm széles tetszőleges színű vászon anyag
–       kb. 30×30 cm széles színes, mintás vászon anyag
–      
kb. 23×30 cm széles hímzővászon
–      

–      
olló
–      
cérna
–      
hímzőfonál (többféle színű, a hímzendő mintától függ)
–      
vonalzó, íróeszköz, ami fog az anyagra is
–      
könyv (a méretezéshez)

Elkészítés:

 1. lépés: Mérjük és vágjuk ki a hímzővásznat, készítsük elő a mintát, amit az anyagra szeretnénk varázsolni, tűt, ollót és a hímzőfonalakat. A minta keresztszemes hímzéssel készül, így érdemes már eleve ilyet keresni. A keresztszemes hímzés annyit takar, hogy két öltést keresztezünk, hogy egy x-et kapjunk, mint ahogyan a képen is látható. (Tipp: Amikor beszerezzük a hozzávalókat, amennyiben ezt hobbiboltban tesszük, érdemes megkérni az eladót, hogy mondja el pár szóval, hogy zajlik a hímzés folyamata.) A hímzővászonra ráhímezzük a választott mintát, de arra ügyeljünk, hogy az inkább bal oldalt helyezkedjen el.
 2. lépés: A hímzővászon bal, tehát a mintához közelebb eső oldalát összeöltjük a mintás anyaggal, ami a borító külsejeként fog szolgálni. Ha ez megvan, akkor egy 2 részből álló téglalapot kell magunk előtt látnunk.
 3. lépés: A téglalap alsó, felső és egyik oldalsó oldalát öltsük hozzá a borító – majd belső részeként szolgáló -, legnagyobb anyaghoz úgy, hogy az anyagok fonákja nézzen kifelé. Ha ez kész, akkor egy zsákszerűséget kapunk. Ezt a nyitott oldalán benyúlva fordítsuk ki, akárcsak egy párnahuzatot. A nyitott oldalt is öltsük össze.
 4. lépés: Az így kapott, dupla rétegű téglalapunkat mérjük hozzá egy könyvhöz, mintha be akarnánk fedni. A hímzett rész a könyv előlapjának a közepén legyen, és akkor dolgoztunk ügyesen, ha a 2 anyag találkozása nem pont a gerinc közepén helyezkedik el, hanem kicsit eltolva. A kétoldalt feleslegesen lelógó részek lesznek a bújtatófülek. Ezeket hajtsuk be a borító belső oldala felé, gombostűvel tűzzük hozzá az immár alatta lévő réteghez, majd tegyük félre a könyvet. Az összetűzött fülecskéket alul és felül öltsük össze az anyaggal, és már készen is vagyunk!

Netra

Hímzett könyvjelző

Egy könyvszerető ember, hacsak nincs hihetetlenül jó memóriája, kénytelen valahogy jelezni, hogy hol hagyta félbe a történetet. Mivel a lap sarkának behajtása, a ,,szamárfülezés” szóba sem jöhet, könyvjelzőt használ, amit gyakran csak egy zsebkendő, papírfecni, vagy az eltűntnek hitt ellenőrző testesít meg. Ha már nem bírod nézni, hogy az ismerősöd mindent, ami a keze ügyébe kerül, belepakol a könyvébe, készíts neki egy hímzett könyvjelzőt, aminek garantáltan örülni fog!

Hozzávalók:

 • A könyvjelző méretének megfelelő hímzővászon, oldalanként 1-1 cm ráhagyással
 • Ugyanakkora méretű, vagy a hímzővászonhoz, vagy a mintához illő, egyszínű anyag
 • Tű, olló
 • Hímzőfonál, minta

Elkészítés:

Vegyük magunkhoz a hímzővásznat, és a  fentebbi képen látható, keresztszemes technikával hímezzük rá a kiválasztott mintát. Ha ez kész, fordítsuk szembe a másik anyaggal úgy, hogy mind a kettőnek a fonákja legyen kívül. 3 oldalukat öltsük össze, hogy egy zsákszerűséget kapjunk. A nyitott oldalon keresztül fordítsuk ki, mint egy párnahuzatot. A nyitott oldalt is varrjuk össze, és készen vagyunk.

Netra

Feliratos bögre

probogre2

Tökéletes dekoráció, ráadásul még hasznos is. Gyorsan elkészíthető, és nagyon mutatós. Bármilyen feliratot, vagy mintát rajzolhatsz rá, csak a képzeleted szabhat határt, és nem tudsz vele mellélőni, hiszen a legtöbben odavannak a feliratos bögrékért, hát még, ha ez személyre is szabott!

A könyvmolyok köztudottan szeretnek valami forró italt szürcsölgetni egy izgalmas regény olvasása közben, így természetes, ha van egy kedvenc bögréjük. Ha még nincs, akkor pedig itt a tökéletes alkalom, hogy készíts egyet a kedvenc könyvmolyodnak.

Hozzávalók:

–       Minimum egy bögre
–       Ez bármilyen áruházban megvásárolható.
          Toll:
–       porcelántoll
–       lakkfilc
–      
égethető kontúr. Ezeket, többféle színben is, könnyedén beszerezheted hobbiboltban.

Elkészítés:

 • A poharat/poharakat tisztítsuk meg, majd töröljük szárazra.
 • Először tanácsos tusfilccel megrajzolni a kívánt feliratot, mintát. Majd csak ezután hozzálátni a porcelántollal felrajzolni a mintát.
 • Előfordulhat, hogy a toll jobban folyik, mint amire számítunk, ezért érdemes előtte kipróbálni.
 • Helyezzük be a sütőbe (nem kell előmelegíteni), majd a sütőt állítsuk be 160°-ra.
 • Ezután nincs más dolgunk, mint várni fél órát, amíg elkészül a remekművünk.

Zsebi

Hosszú nyaklánc

12364135_1218273324855866_961533054_o

Egy igazi lányos könyvmollyal van dolgod? Imádja az ékszereket és a helyes kiegészítőket? Lepd meg egy saját készítésű nyaklánccal, ami garantáltan nem fog vele “szembejönni” az utcán! Ha pedig még a kedvenc idézetét, vagy egy szellemes referenciát is belecsempészel egy szeretett olvasmányából, biztos a siker. Ráadásul az elkészítése is sokkal egyszerűbb, mint amilyennek látszik.

Hozzávalók:

 • 1 db üveglencsés áttört medál

Én egy antik hatású ovális modellt választottam, de akadnak modernebb darabok is, mindenféle formában és színben. (Hobbi boltban kapható.)

 • lánc

        Tipp: ne előre csomagoltat, hanem kimérőset vegyél, ha teheted

A lehetőségek tárháza itt is végtelen. Fontos, hogy színben passzoljon a medálhoz, mert így egységesebbnek fog tűnni a végeredmény. A hossz a leányzó magasságától is függ, így a legjobb, ha az eladó tanácsát kéred. Én is ezt tettem.

 • 1 db dupla karika

        Tipp: ügyelj rá, hogy a színe passzoljon a lánchoz és a medálhoz.

 • folyékony ragasztó
 • vékony ecset
 • olló
 • ceruza
 • nyomtató

Elkészítés:

 • Első lépésként keress egy képet, amit a medál belsejébe szeretnél tenni. Az interneten bőven vannak idézetek, illetve olvasással kapcsolatos szellemes megjegyzések, de ha egyik se nyeri el a tetszésedet, kövesd az én példámat, és szerkeszd meg a sajátod. Pofon egyszerű, és így szabadon át tudod méretezni, ha esetleg nem lenne megfelelő.
 • Nyomtasd ki a képet. Ez lehet, hogy igényelni fog némi trükközést, hogy a felirat egésze beleférjen a medálba. Nekem is csak negyedjére sikerült eltalálnom a megfelelő méretet.

Tipp: még ha kerek/ovális is a medálod, nyugodtan nyomtass négyzet alakú képet. Könnyebb bánni vele, és egyszerűbb kiigazítani a méretezést, ha elsőre nem találod el. Ha sokadjára se passzol a keretbe, változtasd meg a felirat méretét a képen (ezért is könnyebb, ha saját kezűleg szerkesztett képpel dolgozunk).

Tipp 2.0: mindenképpen próbáld rá a domború üveget, mielőtt tovább haladnál, mert az valamennyire torzítani fogja a képet.

 • Helyezd a kinyomtatott képre a medált, vagy az üveglencsét (amelyik jobban kézre esik a számodra), és óvatosan egy ceruzával rajzold körbe. Minél jobban beleolvad a ceruza színe a hátteredbe, annál jobb.
 • Ezután vágd körbe a képet a vonal mentén és illeszd bele a medál belsejébe.
 • Egy papírra (tökéletes a vágás után maradt darabkák egyike is) nyomj ki egy kevés ragasztót, majd az ecsetet belemártogatva, vidd fel a medál szélére, a mélyedés tövébe, ahol a papír és a fém találkozik. Nem kell a papírra is kenned, elvégre elég, ha a domború üveget rögzíted.
 • Helyezd bele az üveglencsét, és hagyd száradni egy kicsit. A medálod már kész is, most már csak rá kell varázsolnod a láncra.
 • Fogd a dupla karikát, és mintha csak egy kulcsot akarnál ráhúzni a kulcstartódra, fűzd fel a lánc két végét a karikára. A medál akasztójával pedig ugyanígy kell eljárnod, így egyetlen karika is elég.

El is készült az ajándék! Ugye, hogy nem volt nehéz?

Fontos: ez a módszer csak a hosszú nyakláncokkal működik, hiszen egy rövidebb esetében ki kell tudnia kapcsolni, így ahhoz másféle zár szükséges!

RavenS

Idézetes Póló

diypolo

Minden könyvmoly szereti az idézeteket, főleg, ha azok kedvenc könyvéből vannak, esetleg könyvmolyságára utalnak. Biztos vagyok benne, hogy bármely könyvmoly ismerősöd örülne egy ilyen személyre szabott ajándéknak. Most igazán olcsón elkészítheted neki, csupán pár dologra van szükséged, és kezdődhet is az alkotás.

Kellékek:

 • póló (lehet fehér vagy színes, lényeg az, hogy ne legyen rajta minta)
 • textilfilc (bármelyik hobbiboltban megtalálod)

Elkészítés:

Fogd a pólót, tegyél valamit a belsejébe (fontos, mert különben átüt a filc, saját tapasztalat) és kezdheted az alkotást. Kiválasztasz egy szimpatikus idézetet, esetleg ha jó kézügyességed van, akkor képet, majd ezt ráírod, rárajzolod a pólóra. Az elkészítési idő függ a minta, vagy szöveg nehézségétől is, de viszonylag hamar elkészíthető ajándék is lehet. (Tipp: elég nehéz írni rá, úgyhogy stabilitását biztosítani kell, hogy ne csúszkáljon.) A lehető legegyszerűbb ajándék, mégis személyes, egyedi és ötletes.

Fancsali


Reméljük, ki tudtunk segíteni ezekkel az ötletekkel, és sikerült megalkotni a tökéletes ajándékot egy könyvszerető ember számára! Amennyiben elakadnátok, szívesen segítünk, válaszolunk kérdéseitekre. Ha vannak további tippjeitek, amiket megosztanátok velünk, írjatok a facebook oldalunkra, vagy keressetek emailben! A képeket is szívesen vesszük az elkészült művekről, kíváncsiak vagyunk, miket alkottatok!

Könyvekben és örömökben gazdag ünnepeket kíván a Prológus!

 

Reklámok