Hogyan rendezd a könyvespolcodat?!

hogyanrendezdakonyvespolcod-promokep

Szükséges eszközök a könyvespolcod rendezéséhez:

  • Idő
  • Türelem
  • Kreativitás
  • Kitartás
  • Erő
  • Pálinka Limonádé

Minden könyvmolynak nagy fejtörést tud okozni a “mit olvassak” problémán túl, hogy az idő előrehaladtával egyre csak bővülő házi könyvtárunkat milyen módon tároljuk a rendelkezésünkre álló polcokon, szekrényeken, asztalokon… mindaddig, mígnem minden lehető tárolófelületet elhasználva, már a ruhásszekrényünkben is a könyveinket tároljuk. Ennek ellenére legtöbbünk igyekszik valamiféle esztétikai szempont alapján is rendszerezni legszebb időtöltésünk tárgyait. (Nem mintha önmaguk kinézetében nem lennének már így is eléggé esztétikusak.) Ezért arra gondoltunk, hogy rendszerbe foglaljuk a lehetéges rendezési módokat, ezzel is egy kicsit segítve egymást.

ABC szerint

Mondhatni talán az egyik leghagyományosabb rendezési mód, ha könyveinket kinézettől, nagyságtól független, ABC sorrendben sorakoztatjuk fel könyveinket, akár csak a könyvtárban. Praktikusság szempontjából kétségtelen, hogy ez lehet az egyik legkönnyebb módja annak, hogy ne csak mi, hanem a család többi tagja is könnyen eligazodjon a sok olvasmány között.

Színek szerint

Azt gondolhatnánk, hogy a szín szerinti rendezés is valamelyest kötött, hiszen csak színek szerint szétválogatva “kell” felpakolni könyveinket a polcra. Pedig egyáltalán nem csak ez az egy módszer létezik. Szerintem kijelenthetjük, hogy ebben a rendezési módban rejlik a legtöbb lehetőség, itt aztán igazán kiélheti az ember a fantáziáját.

A legegyszerűbb az összes közül, ha a már említett színek szerinti csoportosítást választjuk, ezt lehetőségeink szerint akár külön polcokra bontva is megtehetjük, de a “kevert” polcok sem mutatnak kevésbé szebben. Ennek továbbgondolásaként, felváltva is rendezhetjük őket.

Ha már egy színből többféle árnyalat is megtalálható könyveink gerincein, akkor érdemes azok szerint sorbarendezni őket, így olyan hangulatot keltve, mintha mindig szívárvány “futna át” polcainkon.

A következő szint már kifejezetten a mindent kipróbált profiknak nyújt megoldást a változatosságra. Több helyen is találkozhattunk már mozaik szerűen kirakott ábrákkal, formákkal. Ehhez könyveinket felhasználva mi is összehozhatunk különböző művészeti alkotásokat.

Kiadók/Írók/Témák szerint

Úgy gondolom nem kell különösképpen magyaráznom, hogy ebben a kategóriában mire is gondoltunk. Ha valaki főként az átláthatóságra törekszik, de nem ABC sorrendben szeretné könyveit látni, akkor ez lehet a másik megoldás, s közben még azt is számon lehet tartani melyik kiadótól, vagy írótól van a legtöbb könyv a gyűjteményünkben. A téma szerinti csoportosítás pedig változatosságra sarkallhat minket, hogy minél többféle élményben legyen részünk.

Olvasott-olvasatlan könyvek szerint

Egy másik lehetőség szerint válogassuk külön a már olvasott, és a még olvasásra váró könyveinket. A különböző polcokon, vagy akár különböző szekrényekben lévő könyveket e szerint csoportosítva többféle rendezés szerint színesíthetjük. Ezeket tovább szétválasztva, a még olvasásra várók között külön vehetjük azokat, amelyekre már nagyon kíváncsiak vagyunk, és azokat is, amelyekkel mondjuk időre kell végeznünk, akár munka, akár kötelező olvasmány mivoltjából adódóan.

Kedveltség szerint

Bármely módszer szerint is rendezed el könyveidet, egyben biztosak lehetünk. A kedvenc könyveink mindenféle rendezettségben kiemelt szerephez fognak jutni. Ezt tovább gondolva, miért ne kategorizálhatnád így is az olvasott könyveidet?! Jól látható helyre tedd, egy közös polcra, szekrényre kedvenceidet, majd külön azokat, amelyek nem teljesen nyűgöztek le. Érdekes párosítások alakulhatnak ki, a későbbiek folyamán pedig az ízlésed változtával, akár meg is cserélődhetnek a polcok tartalmai.

Mesélj el egy történetet/társítsd érzésekhez könyveid

Ezek után sem érzel elég kihívást? Már végig mentél minden ponton, és egyiket sem érzed megfelelőnek? Itt egy igazán érdekes ötlet azok számára, akik nem csak külsőségekben szeretne nagyot alkotni. Ehhez főként a könyvek címeire lesz szükséged. Lehetőségeid szerint próbálj meg összerakni egy saját történetet a könyvek címeiből úgy, hogy a lehető legizgalmasabb, legérdekesebb gondolatok áljanak össze. Ez lehet egy történet, vers, vagy bármilyen saját alkotás.

Végül, de nem utolsó sorban társíts érzéseket könyveidhez. Egy polc a “boldog” könyveknek, egy a “megríkatóknak”, egy a karácsonyi hangulathoz, stb… Így aztán érzéseidnek megfelelő könyvet tudsz majd választani hangulatodhoz mérten.

Bármely módon is tárolod, rendszerezed könyveid, egy dolgot ne felejtsünk el. A lényeg, hogy saját magunknak tetszen a végeredmény. Egy szépen elrendezett könyvespolchoz nem kell rengeteg könyvednek lennie, az a fontos, hogy a neked legszimpatikusabb módon rendezd el könyveid. Ha kedvet kaptál a fent felsoroltakhoz, és ezek alapján alakítottad ki könyvespolcod, ne félj megosztani velünk, akár üzenetben, facebookon, vagy instagramon a #prologus hashtaget felhasználva.

Uszáma

 

Reklámok