Karácsonyi könyvajánlós extravaganza 2.

karacsexv2

Karácsonyi könyvajánlónk első részét itt olvashatjátok. És most itt a kategóriákra lebontott lista második része, a legjobb karácsonnyal és szilveszterrel kapcsolatos könyvekkel, és egy néhány soros kedvcsinálóval a tartalom mellé, hogy mindenki találhasson kedvére valót!

Gyerekeknek:

Vagy épp gyermeklelkű felnőtteknek. A mesékből elvégre nem lehet kinőni!

Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt

Még ha nem is tudod túltenni magad a tényen, hogy a Grincsből Görcs lett a fordításban, Dr. Seuss meséje még így is örök klasszikus, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak, így vétek lenne pont ezt kihagyni ezen a szép ünnepen!

Hans Christian Andersen: Hókirálynő

Andersent mind jól ismerjük, és bizony megéri hozzá visszatérni időről-időre. A Hókirálynő egy mese barátságról, szeretetről, és arról, hogyan lássuk meg a szépet a világban. A szeretet ünnepére épp megfelelő.

Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás

Tim Burton nagysikerű animációs filmjéből már mesekönyv is fellelhető! Bár megy a vita arról, hogy vajon a Karácsonyi lidércnyomás igazából karácsonyi mese-e, vagy inkább a halloweenről szól, egy dolog biztos: Burton remek munkát végzett, és klasszikust teremtett. Akár karácsonyinak szánta, akár nem, Jack karakterén keresztül bizony mi is jó néhány dolgot felfedezünk (újra) erről az ünnepről. Már amikor épp nem a This is Halloweent énekeljük a karakterekkel együtt, ami üdítő változatosságot jelent a karácsonyi slágerektől.

Szépség és szörnyeteg – Varázslatos karácsony

A karácsony bizony beköszöntött a Disney háza táján is! Belle és a Szörnyeteg pedig nagyban karácsonyoznának, de persze nem megy minden simán. Azért a szeretet ünnepe még a legmorgósabb szörny szívét is meglágyítja. Vagy ha az ünnep nem, hát Belle biztosan!

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

Gyerekkorom kedvenc története, és a mai napig szívesen olvasom, ha a kezembe kerül. Ilyenkor újra kisgyereknek érzem magam, aki áhítattal csüng anyukája minden szaván. A történet rávilágít arra, hogy a szeretetnek bizony nagy ereje van. Egy kedves kis mese, ami megmutatja a gyerekeknek, hogyha segítünk másokon az milyen jó érzés is lehet, és a segítségünk nem marad viszonzatlanul. A gyerkőcök garantáltan imádni fogják!

Walt Disney: Jégvarázs

Ennél fagyosabb mesét keresve sem találhatnánk, tökéletes a hideg hónapokra! Rudolf helyett ugyan Svent kapunk, de elnézzük neki, hiszen remek barátja Kristofnak. Anna és Elsa kapcsolatát pedig képtelenek vagyunk megunni!

Akik valami másra vágynak:

Elég volt már a tipikus karácsonyi hangulatból? Besokalltatok a sok cukortól, és valami másra vágynátok? Itt van néhány mű, ami merőben másképp közelíti meg az ünnepeket.

Christopher Moore: A leghülyébb angyal

Megölték a Télapót, de aggodalomra semmi ok, hiszen a Mennyek legkétbalkezesebb angyala, Raziel jön és segít, vagy legalábbis megpróbálja. Fergetegesen vicces, néhol morbid, de abszolút szívmelengető történet! Még ha utálod is a karácsonyt, Christopher Moore “agymenése” garantáltan jobb kedvre derít majd!

Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos

John Cleaver szociopata, de azért ő is karácsonyozik. Ha karácsonykor is inkább valami borzongatót szeretnél olvasni, ez a te könyved! Hullaház, sorozatgyilkos, egy szociopata, aki próbál ellenállni a kísértésnek, hogy maga is azzá váljon, aki után nyomoz… a parafaktor az egekben, boldog karácsonyt!

Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Agatha Christie neve manapság már a krimi szinonimája. Szóval, ha rajongója vagy a műfajnak, akkor ajánlom a figyelmedbe Poirot egy újabb kalandját. És ha annyira nem vagy megszállottja az ünnepeknek, akkor se aggódj: a karácsony csupán díszlet, úgyis mindenki a gyilkosra kíváncsi!

Eowyn Ivey: A hóleány

A téli táj adott, de ez a történet nem túl mézesmázos. A 20-as évekbeli Alaszkában játszódik a történet, egy gyermektelen házaspár mindennapjait mutatja be, akik életébe egyszer csak betoppan leghőbb álmuk, amelyet képzeletük erejével hoztak létre: egy kislány gyermek, Faina.

Jostein Gaarder: Tükör által homályosan

Karácsonyi történet ugyan, de egyáltalán nem a vidám fajtából. Sőt, az olvasása mellé ajánlom bekészíteni a százas zsebkendőt. A történet főhőse Cecilie ágyhoz kötött beteg, akinek megjelenik Ariel, az angyal. A Tükör által homályosan egy rövidke, ám annál többet mondó regény búcsúról, szeretetről, és arról, hogy mi vár a túloldalon.

Romantikus lelkek számára:

Elvégre a karácsony a szeretet ünnepe, és mindenkire ráfér néha egy kis románc!

Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen

Ugyan konkrétan nincs benne a műben a karácsony, de Sky kap egy ebook olvasót Breckintől. Meg egy Dean Holdert az élettől. Azért ez egy elég jó párosítás a fa alá, akár karácsonyi ajándékként is.

„– Te vettél nekem egy tévét? – meredek a dobozon lévő képre. Breckin nevetve rázza a fejét, és kikapja a kezemből.

– Ez nem tévé, hanem e-book olvasó, te műszaki zseni!

– Ó – mondom bizonytalanul. […]

– Ugye, csak viccelsz? Tényleg nem láttál még ilyet?

Vállat vonok.

– Nekem még mindig egy kis tévének tűnik.”

Johanna Lindsey: Ajándék

Könyv a könyvben, azaz a már jól ismert Mallory család alapítását ismerhetjük meg egy rejtélyes ajándékon keresztül, ami mint kiderült: egy napló, aminek lapjain pedig megelevenedik Anastasia és Christopher története. A kerettörténetben pedig viszontláthatjuk a karácsonyra összegyűlt népes famíliát, és persze a jól megszokott csipkelődések se maradnak el.

Jenny Colgan: Karácsony a Cupcake Kávézóban

A második részében a sorozatnak, Issy Randall az ünnepekre készül, de annak ellenére, hogy fülig szerelmes, bőven akadnak problémái. Nagyon úgy tűnik, választania kell szerelem és karrier között, miközben a szeretet ünnepe már vészesen közeledik, és egyre reménytelenebbnek tűnik a boldog karácsony lehetősége. Issynek minden cukrásztudományára szüksége lesz!

Angolul tudóknak:

Idegen nyelven olvasni több szempontból is hasznos: a nyelvtudás fejlesztésén kívül olyan könyveket is megismerhetünk ily módon, amik itthon még nem jelentek meg.

Stephanie Perkins: My True Love Gave to Me – Twelve Holiday Stories

A novelláskötet 12 karácsonyi és szilveszteri történetet tartalmaz. Olyan nagynevű írók írásait olvashatjátok, mint Rainbow Rowell, David Levithan, Laini Taylor, Gayle Forman, Holly Black, és Jenny Han. A karácsonyi édességek és egy pohár forró csoki mellé tökéletes olvasmány, és a legjobb, hogy olyan sorrendben haladsz, ahogy szeretnél!

R. Tolkien: Letters from Father Christmas

Tolkien neve senki számára nem ismeretlen, de ezúttal karácsonyi mesékkel örvendeztet meg bennünket, amik minden évben levelek formájában érkeznek az Északi Sarkról a gyermekei számára. A mesék mindig mástól érkeznek: néha Ilbereth, az elf kanyarít néhány sort, néha pedig a jegesmedve macskakaparását olvashatjuk. Az történetekbe pedig Tolkien lenyűgöző stílusa, és legendás mesemondó képessége lehel életet.

Janet Evanovich: Visions of Sugar Plums

Stephanie Plum háza táján a karácsony se mehet simán! Már csak pár nap karácsonyig, és Steph még sehol se tart a készülődéssel. Ráadásul van egy fura pasas a konyhájában. Nem mintha ez még nem fordult volna elő, de Diesel is másnak tűnik. És akkor még a kötelező családi vacsoráról nem is esett szó!

Melissa Landers: Until Midnight

Olvastad az Elidegenítvét, és kíváncsi vagy Cara és Aelyx, hogy ünneplik meg a karácsonyt? Akkor ez a te novellád!  Főleg, ha az mozgatja meg a fantáziádat, hogyan teszi Aelyx szebbé az űrhajón ragadt Cara számára ezt a meghitt, örömteli ünnepet.

Ennyi lett volna a Prológus bloggereinek karácsonyi válogatása a legjobb ünnepi olvasmányokból! Reméljük, tetszett, és találtatok kedvetekre való olvasnivalót a felsoroltak között. Kihagytuk a kedvenc karácsonyi történetedet? Olvastad a fentiek valamelyikét, és szeretnél róla beszélgetni? Ne habozz, írj nekünk facebookon, twitteren, emailen, vagy ahol éppen megtalálsz! Mindig örülünk, ha hallunk rólatok!

Boldog karácsonyt és könyvekben gazdag ünnepeket kívánunk!

 

Reklámok