Karácsonyi könyvajánlós extravaganza

karacsexv

Most, hogy közelednek az ünnepek, a sok stressz, vizsgák és utolsó nagy hajrák mellett azért ott figyel a láthatáron a több szabadidő lehetősége is, amit a családdal, barátokkal, és – könyvmoly lévén – olvasással tölthetünk. Bár legtöbbünknek masszív várólistája van, és talán a fa alá is kerül néhány új olvasásra váró csoda, ha valami ünnepi hangulatú olvasmány után keresgélnétek, jó helyen jártok! Íme egy kategóriákra lebontott lista, a legjobb karácsonnyal és szilveszterrel kapcsolatos könyvekkel, és egy néhány soros kedvcsinálóval a tartalom mellé, hogy mindenki találhasson kedvére valót!


Klasszikusok:

Hiszen nincs is megfelelőbb időszak arra, hogy elővegyük a polcon pihenő régi-régi köteteket, és újra fellapozzuk őket! Esetleg van olyan szépirodalmi alkotás, amit mindig is el akartál olvasni, de valahogy sose találtál rá időt? Itt az alkalom!

Charles Dickens: Karácsonyi ének

A történet, ami mindenkinek először jut az eszébe, ha a karácsonyi klasszikusok szóba kerülnek. Ez persze egyáltalán nem véletlen: tanulságos történet a karácsony szelleméről, Dickens utánozhatatlan stílusában, ráadásul még mindig aktuális mondanivalóval.

T. A. Hoffman: Diótörő

Legtöbben nem is tudják, hogy Csajkovszkij ikonikus balettje Hoffman meséjén alapul. Nem kifejezetten gyerekeknek ajánlanám, miután elég groteszk, de a felnőtteknek annál inkább, már csak azért is, mert érdekes látni, mi az alapja annak a tengernyi feldolgozásnak. A kötetben más mesék is találhatók, de a Diótörő igazi karácsonyi hangulatot kölcsönöz, miközben elrepít egy másik világba. Tegyétek fel mellé Csajkovszkij művét, és élvezzétek a karácsonyi hangulatot!

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Egy édes, családi történet négy lánytestvérről, és különleges életükről. A gyerekeknek íródott könyv minden korosztály számára megfelelő választás, ugyanis igen komoly témákat is boncolgat, például az édesapának háborúban eltöltött ideje kapcsán. A hosszú, de lassabb cselekményű könyv nem is annyira könnyed olvasmány, mint ahogy az elsőre tűnhet. Ettől függetlenül jó szívvel ajánljuk a karácsonyi kikapcsolódás részeként.

Jane Austen: Emma

Austen klasszikusa nem kifejezetten karácsonyi olvasmány, de a bájos történet egy nagy fordulópontja a karácsonyi partin történik, így nyugodt szívvel sorolható ez is ide. Kedves, humoros, romantikus történet, természetesen némi szelíd iróniával, és esendő karakterekkel, akik valahogy mégis az ember szívébe lopják magukat. Tipikus Austen! Az ünnepekre pedig remek olvasnivaló.

Ifjúsági:

Ha a manapság oly’ népszerű YA könyveket részesíted előnyben, akkor is van bőven miből válogatni!

Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra

Marni Bates különösen ért hozzá, hogyan nevettesse meg olvasóit. Ha pont erre van szükséged, akkor feltétlenül olvasd el Holly és Nick kalandos, karácsonyi útját. Nick másra sem vágyik, mint hogy karácsonykor végre kipihenje magát, és visszatérjen belé az élet. Ehhez képest találkozik egy olyan lánnyal, aki bizony kihívások elé állítja.

Meg Cabot: Mia karácsonya

Meg Cabot Neveletlen hercegnő sorozatában többször is olvashattuk, hogy Mia hogyan tölti a karácsonyi ünnepeket. Sőt, még külön kiegészítő kötetet is kaptunk, hogy biztos ne maradjunk le kedvenc hercegnőnk karácsonyi szokásairól.

Leiner Laura: Akkor szakítsunk

Leiner Laura is a humoráról ismert, és az Akkor szakítsunk esetében is jelen van mindaz, amit Leiner kisasszonytól már megszokhattunk a Szent Johanna Gimi, és a Bábel során. Igaz, hogy ezt a könyvét inkább szilveszterre tudjuk javasolni, de azért a karácsony is szerepet játszik a történetben.

Rachel Cohn, David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve

Egy friss megjelenés, ami két fiatal egymásra találását meséli el. Igazi karácsonyi történet egy kis szerelemmel, egy kis kalanddal, és egy piros notesszel, ami mindent elindít. Hiszen kétféle ember létezik: az aki imádja, és az, aki utálja a karácsonyt!

Joss Stirling: Lélektársak

Egy romantikus sorozatkezdőről van szó, ami a hóval beborított coloradói hegyekbe repít minket, és még egy kis fantasyt is kapunk a télies hangulathoz. Sky és Zed története senkit sem fog hidegen hagyni.

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

Ha egy igazán cuki, fiatalokról szóló történetre vágysz, akkor számodra az Anna és a francia csók a tökéletes választás. Franciaország, Párizs, Louvre, szerelem és Étienne St. Claire. Kell ennél több? Ha mi nem győztünk meg, íme egy idézet a könyvből kedvcsinálónak:

„– „Csengőszó, Batman jó, Robin, ébredj fel…”

– Igen, remek. Értem. Ha-ha. Milyen hülye vagyok.

– Mi van? Ez csak egy karácsonyi dal – vigyorog, és most már kicsit hangosabban folytatja:

– „Batmobil lerobban az M1-es úton, hej!”

– Várj! – fortyanok fel. – Hogyhogy?

– Hogyhogy hogyhogy?

– Rosszul énekled.

– Nem, nem. – Kis szünetet tart. – Miért, te hogy énekled?

Megütögetem a kabátom zsebét, hogy megint ellenőrizzem az útlevelemet. Phű. Még mindig ott van.

– Úgy, hogy: „Csengőszó, Batman jó, Robin fészket rak…”

– „Fészket rak?” Robin nem „ rak fészket…

– „Batmobil lerobban, és Joker hülyét kap.

Egy pillanatra rám mered, majd tökéletes meggyőződéssel közli:

– Nem.

– De – felelem ugyanolyan határozottan. – Most komolyan, mi van azzal az úttal?

– M1-es. Ami összeköti Londont Leedsszel.

Önelégülten ránézek:

– Na, látod. Batman amerikai. Nem jár az M1-es úton.

– Amikor nyaral, akkor igen.

Fantasy:

Ha az év ezen különleges időszakát is legszívesebben egy elképzelt világban töltenéd, itt van néhány mágikus regény, ami garantáltan a képzelet világába repít.

C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

A Narnia krónikái mára már igazi klasszikussá váltak. Ez a második rész pedig, a királynő okozta örök téllel és regényesen gyönyörű havas tájaival garantáltan karácsonyi hangulatot okoz, még akkor is, ha nekünk nem lesz részünk fehér karácsonyban.

Terry Pratchett: Vadkanapó

Terry Pratchett karácsonykor sem hagy cserben. A Korongvilág huszadik részeként, kapunk egy kis kicsavart, olyan Pratchett-módon előadott télapót, és egy történetet, ami humoros, eredeti és annyira valóságtól elrugaszkodott, amennyire csak lehetséges. „HO-HO-HÓ!”

J. K. Rowling: Harry Potter

Ki ne emlékezne Harry első karácsonyi ajándékaira? A meglepettségre, hogy végre ő is kap ajándékot? Ha nosztalgikus hangulatba kerültél, akkor irány a polchoz, és kezdődhet az újraolvasás. A könyv mellé vajsör fogyasztását ajánljuk.

Philip Pullman: Arany iránytű

Nem kifejezetten karácsonyi, de az első kötet valahogy mégis olyan érzést vált ki az emberből. Beszélő jegesmedvék, kirándulás a messzi északra, boszorkányok és daimónok. Egy igazi epikus mese, olyasfajta, amibe karácsonykor a kályha mellett merül bele az ember – akár kicsi, akár nagy.

Sarah J. Maas: Üvegtrón

Még egy rettenthetetlen orgyilkos is megérdemel egy kis pihenést az ünnepek alatt. Celaenát ismerve biztosan lesz pár ajándék Chaol, Dorian, Fürge kutyus és Nehemia számára. Ha nem olvastad még, és kíváncsi vagy, hajrá derítsd ki, mégis hogyan válik mindez valóra Sarah J. Maas nagysikerű, izgalmas történetében.

Novelláskötetek és antológiák:

Ha inkább rövidebb történetekre vágynál a hosszú regények helyett.

Nádasi Krisz: Könyvbe zárt karácsonyok

A Könyvbe zárt karácsonyok egy különleges magyar kezdeményezésnek az eredménye, melyben 12 különböző, a karácsonyhoz kapcsolódó írást találhatnak az olvasók. Bloggereink közül többen is olvashatták ezt a gyűjteményt, így jószívvel ajánlhatjuk mindazoknak, akik a karácsonyi készülődés mellett, vagy éppen pihenésük alatt egy kis kikapcsolódásra vágynak. A karácsonyi hangulat semmiképpen sem fog elmaradni!

John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle: Hull a hó

Új megjelenés, egyenesen a fa alá! Három novella, három híres írótól, és a cél közös: szebbé tenni az ünnepeket! Történetek szerelemről, szeretetről, emberekről, és a karácsony lényegéről. Tökéletes választás a fa alá!

Áldott karácsony

Az Athenaum kiadó összegyűjtött nekünk 12 szívmelengető karácsonyi történetet a magyar- és világirodalom nagyjainak tollából, hogy igazi ünnepi hangulatot varázsoljanak az olvasók szívébe. Ha szereted a szépirodalmat, ez a kötet garantáltan szebbé teszi majd a karácsonyt!

Cecelia Ahern: Évről évre

Egy rövidke mese felnőtteknek, egy karácsonyfadísz szemszögéből. Vajon mit lát, hogyan változik a család körülötte évről-évre? Görbe tükör és megható történet pár oldalba sűrítve.

Ez volt a Prológus bloggereinek karácsonyi válogatásának első része a legjobb ünnepi olvasmányokból! Reméljük, tetszett, és találtatok kedvetekre való olvasnivalót a felsoroltak között. Kihagytuk a kedvenc karácsonyi történetedet? Olvastad a fentiek valamelyikét, és szeretnél róla beszélgetni? Ne habozz, írj nekünk facebookon, twitteren, emailen, vagy ahol éppen megtalálsz! Mindig örülünk, ha hallunk rólatok!

A könyvajánló második része még ma érkezik!

 

Reklámok