Kelly Oram: Csókelvonó kockáknak

csokelvonokockaknak
Kiadó: Móra Kiadás éve: 2016 Oldalszám: 378

Fülszöveg

Libby Garrett Owen-függő. A szuperokos lány szentül hiszi, hogy megütötte a főnyereményt a szívdöglesztő kosarassal, miközben a srác még csak mutatkozni sem hajlandó vele, nemhogy felvállalni közel egy éve tartó kapcsolatukat. Avery és a kockakommandó nem bírja tovább nézni, hogy imádni valóan őrült barátjuk lassan teljesen kifordul önmagából, ezért ráveszik, hogy csináljon végig egy tizenkét lépéses „Owen-elvonó”-t. A sikeres leszokáshoz Libbynek szüksége van egy pártatlan mentor segítségére is − itt lép a képbe Adam. A kőkemény, szexi srác elvileg tökéletes a feladatra, ha valaki elbír Libbyvel, az ő. Ja, hogy titokban évek óta szerelmes a lányba? Á, miért is bonyolítaná ez a dolgokat?!


ertekeleswp

Nagy rajongója vagyok Kelly könyveinek, hiszen ha egy kis kikapcsolódásra vágyom elég csak lekapnom valamelyik könyvét a polcról, és azonnal el tudok merülni benne, nem igényel sok figyelmet sem, csak úgy magával ragad, szórakoztat, kikapcsolja az örökké forgó agytekervényeimet. A Libby Garrett Intervention – nem vagyok hajlandó nevén hívni a gyereket, mert hiába találó a cím, egyszerűen nekem nem fekszik, hogy a magyar címet használjam, pont mint az Avery Shaw Experiment (Szívzűrterápia strébereknek) esetében – sem lóg ki a sorból, a megszokott Oram humor és a kikapcsolódás – ugyan kisebb mértékben, de – garantált.

Anno, amikor elsők között elolvashattam a könyvet nagyjából már tudtam mire számítsak, így olyan hű, de sok meglepetés nem ért, és különben is egy LOL könyvről van szó, így nem voltak hatalmas elvárásaim, azon kívül, hogy Grayson azért jelenjen meg benne jó sokszor 😀

Tehát egy abszolút kiszámítható, könnyed kis olvasmányt kaptam, ami pont arra volt jó, hogy a vizsgaidőszak kellős közepén kicsit kikapcsoljak és megfeledkezzek a problémáimról. Még egy Kelly Oram könyvben sem csalódtam, pont azért, mert remekül ért ahhoz, hogy hogy váltson át komolytalan, vicces szituációkból halálosan komolyba, mégis megtartva a kellemes hangulatot ami végig jelen van a könyveiben. Olvasás közben nem egyszer nevettem fel hangosan, és bizony volt pár rész, aminél elszorult a szívem, és egészen elszomorodtam.

Libbyt már a Szívzűrterápiában is nagyon bírtam, így meg sem lepett, hogy hamar a szívembe lopta magát, pedig azért  Owen nem volt rá a legjobb hatással. Teljesen megfeledkezett mindenről, ami régen fontos volt számára -a barátairól, a tudósklubról, a deszkázásról, és a családjáról. Nem foglalkozott senkivel, és semmivel. Owen körül forgott az élete, és ezt a többiek is észrevették. Megváltozott az öltözködése is azáltal, hogy Owennek próbált megfelelni, és nem a jó irányba. Az önértékelése és a társas kapcsolatai bánták a kapcsolatát Owennel. Hibát hibára halmozott, és észre sem vette, hogy mennyire rossz irányba változott meg.
Még jó, hogy ott van Libbynek a tudósklub, de legfőképp Avery, aki Adam segítségével próbálja kigyógyítani Libbyt Owen függőségéből. Adam teljesen új szereplőként jelent meg, és engem azonnal megnyert magának. Erős, kitartó személyiség, akit csak dicsérni lehet. Tele van jó tulajdonságokkal és végtelenül szereti a húgát. Ódákat zenghetnék róla, de ez most nem az Adam fanklub 😀 Lényeg, hogy én teljes mértékben Adam párti lettem pár fejezeten belül. Mint már korábban is említettem vártam azokat a részeket, ahol Grayson jelen van, na Kelly csak megerősítette a srác iránti rajongásomat, mert halál cuki volt abban a pár jelenetben, ahol megjelent Averyvel. A báli jelenetnél nagyon nevettem, jó volt újra együtt látni az egész csapatot. #TeamGraysonForever.
Owent szándékosan hagytam a végére. Már a Szívzűrterápia olvasása után is úgy voltam vele, hogy nem lesz annak jó vége, ha Libby és Owen összejönnek. Azt viszont nem tagadhatom, hogy akartam a kettőjük kapcsolatát, mert tudtam, hogy akkor egy újabb csodálatos könyvet  olvashatok majd. Ez így is lett, és minden baljós gondolatom beigazolódott. Owen borzalmasan rossz hatással volt Libbyre, és szerintem egyáltalán nem szerette a vadóc lányt, csak visszafogta őt minden lehetséges módon. Mégis milyen pasi az, aki nem meri felvállalni a belevaló barátnőjét a legjobb barátai előtt? Nagyon haragudtam ezért Owenre, na meg azért is, hogy belerondított Adam és Libby kapcsolatába.
A könyv mellékszereplők frontján is erős. Adam húga igazi színfolt volt a sok kocka között, és említésre méltó a kapcsolata a bátyjával. Igazi erős, és összetartó családot alkotnak úgy ketten. Egy kis komolyságot csempészett Kelly a történetbe kettejük kapcsolatával. Libby szülei pedig hatalmas arcok. Soha nem akarták korlátok közé szorítani a lányukat, és azt akarták, hogy olyannak fogadja el magát amilyen, hogy sikereket érjen el. Véleményem szerint sikeresen elérték a céljukat.
Habár nagyon megszerettem a könyvet, mégsem lett a kedvencem, ami főként Owen és Libby kapcsolatának köszönhető, de legfőképpen a lány viselkedésének. Hiányoltam belőle az előző részben megszokott vadságot, vagányságot. Ebben a részben Kelly inkább arra koncentrált, hogyan fogadja el magát Libby olyannak, amilyen. Arra, hogy szeresse és tisztelje magát, még ha nincs is topmodell alkata. Arra, hogy megérdemli azt, hogy bókoljanak neki, hogy bemutassák őt a rokonoknak,barátoknak. Arra, hogy igazán szeretetreméltó és tényleg megérdemli a szerelmet, hogy neki is jár a boldog vég. Ezt a boldogságot pedig nem kaphatja meg Owentől, hiába ígéri le neki a csillagokat, akkor sem fog megváltozni. Sokkal inkább Adamtől, aki ugyan nem egy menő kosaras, és a gimit se fejezte be, de önzetlen, és képes arra amire Owen nem: szeretni.

A LOL könyvek-hét keretein belül szeretnénk, ha egy picit jobban megismernétek Kelly Oramot, akinek már 3 zseniális könyvét is olvashattátok magyarul.

Ami egyértelmű: Szeret írni & vörös.

Érdekes, vicces infók

  1.  Szeret énekelni, és az egyetemen előadóművész szakra járt.
  2. Egyszer részt vett a Miss Michigan Teen USA szépségválasztáson (nem nyert :D)
  3. Baseball fanatikus (#Team D-backs)
  4. Gyerekkorában betörte a fejét, és hoki sisakot kellett viselnie az iskolában gipszként 😀
  5. Van egy 10 oldalú szerepjátékos dobókockája, amit csak ő használhat.
  6. Bal kezes
  7. Egy független filmnek, az Amber Alertnek a társproducere.
  8. Imádja a hosszú autóutakat. Eddigi legjobb nyaralása az volt, amikor édesapjával elmentek egy 3 hetes parttól-partig, illetve onnan vissza tartó útra.
  9. Számára a Backstreet Boys volt anno középiskolában 1Direction, és igazi fangirl volt. Még ma is meg van neki minden olyan tárgya és dolga, amit anno összegyűjtött, és ami a BB-hoz köthető.
  10. Golfot és bowlingot vett fel az egyetemen, hogy teljesíteni tudja a tesis kreditjeit. (Még ma is rossz mindkettőben :D)

Könyves infók

Honnan jött a Szívzűrterápia Strébereknek ötlete?

Emlékszem a napra, amikor előálltam az ötlettel, de arra nem, hogy, hogy jutott eszembe. Elmentem futni (Oké, inkább kocogtam, az egyik olyan napon, amikor újra elhatároztam, hogy edzeni fogok.)

Mindegy is, futni voltam és ez egyike volt azoknak az értékes pillanatoknak, amikor egyedül voltam, semmi zavaró tényező, se gyerekek – csak én és a gondolataim. A koncepció, hogy egy lány a gyász 7 szakaszával próbálja meggyógyítani összetört szívét, csak úgy eszembe jutott, és mielőtt az a fél óra véget ért (igen, ennyit vagyok képes futni, mielőtt meg akarok halni), már a könyv nagy része kész volt.

Épp egy másik kézirat közepén tartottam, de hazamentem és egyből megírtam Avery előszavát. 5 héttel később már készen voltam a könyvvel. A Szívzűrterápia Strébereknek volt az eddigi legkönnyebben megírt könyvem. Annyira természetesen jött, és őszintén, az Avery és Grayson közti természetes kémiát hibáztatom ezért.

Te magad is a tudós kockák* közé tartozol? (*Science geek)

Sokszínű egy geek vagyok. Zene, fantasy, sci-fi, kórus, könyvek… De nem, Soha nem voltam tudós kocka típus. Valójában egy nagyon középszerű, esetenként borzalmas diák voltam. Soha nem szerettem a tudományos dolgokat, és rengeteget szenvedtem velük (Túl sok időt töltöttem a saját képzeletemben!).

De ahogy azt mondtam, látom a tudományos kísérletek mókás oldalát, és alkalmanként érdekesnek találom a tudományos dokumentumfilmeket. A tudós „geek” inspirációt édesanyámtól kaptam. (Ő egy HATALMAS kocka!). Az a nő imádja a bogarakat és a boncolást, meg mindent, aminek az emberi testhez van köze. Amikor fiatalabb voltam egy kémia laborban dolgozott, most meg egy csapat rakétatudóssal, akik rakétákat raknak össze, és ellátmányt küldenek az űrállomásokra, meg hasonló dolgok. Egy álma válik valóra minden alkalommal, amikor Virginiába utazik egy rakétája beindítására. Ő egy igazi hard-core kocka és imádom ezért, éppen ezért ajánlom neki a Szívzűrterápiát. (Szeretlek Anyu!)

Honnan jött a Libby Garrett Intervention ötlete?

Libby egy kicsit más volt. Nem jött könnyen az ötlet. Sokkal több tervezést igényelt. Imádtam Libby karakterét és nagyon meg akartam írni a történetét, de sok időbe telt, mire elkezdtem. Hiába kérte mindenki Libby és Owen sztoriját, azt éreztem nem Owen a megfelelő számára. A Libby Garrett Intervention ötlete onnan jött, hogy elképzeltem, milyen lenne egy kapcsolat Libby és Owen között a Szívzűrterápiára alapozva. Egyszerűen nem tudtam elképzelni Owent Graysonként, egy olyan személyként, aki beleesik Libbybe úgy, ahogy azt megérdemli. Innen jött Libby Owen függőségének az ötlete, amit egy kis idővel később a tizenkét lépéses program követett. Imádtam a lépések ötletét, mert tökéletesen passzolnak a gyász lépéseihez, amit az első könyvben használtam. Tökéletes folytatás lett. És hirtelen, voilá! Meg is volt a következő könyvem.

Tervezel még a jövőben Tudós klub könyvet?

Még legalább egy lesz. Egy másik tudós geeknek már kirajzolódott lőttem a története, bár annyira tele van az írási napirendem, hogy valószínűleg el fog tartani egy pár évig, hogy hozzá kezdjek. Azután, nem tudom. Aiden történetével szeretném befejezni, de ahhoz először elő kéne neki állnom egy történettel. Szöget ütött a fejemben egy ötlet, és hagyom egy kicsit ülepedni, majd meglátjuk mi lesz.

Melyik a kedvenc részed a történetben, és melyik a kedvenc idézeted a Szívzűrből?

Oh, istenem, ez egy díjnyertes kérdés. Tudom, hogy a legtöbb ember  valószínűleg az elején lévő zuhanyzós jelenetet imádja (ez nem az amire gondolsz!), vagy a táncolósat, vagy alapvetően a többi romantikus jelenetet Aves és Grayson között, de valójában a kedvenc jeleneteim az iskolás, tudós klubos dolgok. (Talán mégis elveszett bennem egy kis tudós geek. Anyám büszke lenne rám!). Imádom azt a jelenetet, amikor a Tudós klub elviszi Graysont bowlingozni, hogy azon keresztül tartsanak neki egy leckét alkalmazott fizikából és elmagyarázzák neki Newton törvényeit. Mint mondtam, sokat szenvedtem középiskolában, mert a többi emberhez képest, én is más tanulási stílussal rendelkeztem, pont, mint Grayson. Szükségem van arra, hogy érdekesek, szórakoztatóak legyenek a dolgok, és arra is szükségem van, hogy a mindennapi életben használható módon legyenek elmagyarázva. Rengeteg szórakozásban volt részem miközben a tudomány szórakoztató és kreatív módjait kerestem.

Másik kedvenc jelenetem Grayson és Mr. Walden között zajlik a végén. Amennyire szerettem Graysont és Averyt, annyira különleges helyet foglal el a szívemben a Grayson és a fizika tanára közti kapcsolat. Megjártam azt, mint Grayson, és volt pár király tanárom, akik a jegyeim és a szenvedésem ellenére is megértettek engem. Ők voltak azok a tanárok, akik különbséget tettek az oktatásomban, és tényleg azt kívánom bárcsak több ilyen tanár lenne. Szóval a kettejük közötti kapcsolat kialakítása jó móka volt számomra, és a végén mindkettejük homlokzata (személyisége) teljesen kialakult, mégis minden alkalommal mosolyra késztet az a jelenet.

Reméljük sikerült új információkat szolgáltatnunk Kellyről vagy épp meghozni a kedveteket ahhoz, hogy Ti is megismerkedjetek a Tudósklubbal, Averyvel, Graysonnal, Libbyvel és Adammal. Várjuk véleményeiteket, hozzászólásaitokat a Prológus social média oldalain vagy igazából bárhol, ahol megtaláltok minket.

cropped-pacc3a1sprologocska.png

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s