Rácz-Stefán Tibor-hét a Prológuson: Hédi Túl szép kritikája

túlszép

Író: Rácz-Stefán Tibor
Eredeti cím: Túl szép
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 392
Téma: LMBT, new adult, romantikus

Fülszöveg

A túlsúlyos Márk mindennél jobban vágyik rá, hogy végre igazán szeressék. Mégis, azt hiszi, hogy a súlya miatt nincs joga a szerelemre. Elkeseredésében finomságokba fojtja bánatát.
Vajon a csupaszív srácra rátalálhat a nagy Ő?
Képes lesz elfogadni önmagát?


Olivér profi úszó, ám doppingbotrányba keveredik, eltiltják a versenyzéstől, és darabjaira hullik az élete. Azt sem tudja, mit hoz a holnap, a szerelemre gondolni sem mer.
Újjáépíthetjük a nulláról az életünket?
Rátalálhatunk az igazira akkor is, ha nem keressük?


A két fiú közös munkahelyen kezd el dolgozni. Előbb megismerik egymást, aztán a titkaik is felszínre bukkannak. De kialakulhat köztük több, mint barátság? Vagy csak a külső számít?
Van egy pont, amikor az ész a szív útjába áll…

Értékelés: 5/5
Egyértelműen kijelenthetem, hogy az év egyik legjobban várt könyve volt, és az egyik legnagyobb kedvencem is lett! Felkerült a bakancslistámra, hogy ha egyszer budapesti leszek, akkor elmegyek azokra a helyszínekre, amelyeket a regény említ, hogy én is átélhessem a jeleneteket! Mindenkinek ajánlom a regényt, aki nem zárkózik el egy elgondolkodtató és romantikus LMBT könyvtől.

Szereplők: 5/4
Sokszor tényleg túl szép volt Olivér és Márk kapcsolata, de nem ezért vagyok kicsit elégedetlen. Dorina karakterét egyszerűen ki nem állhattam, a viselkedése taszító volt és őszintén megnyugvás volt, amikor kikerült a képből.

Borító: 5/5
Egy személyes is élményem van a borítóval kapcsolatban, egy képet posztoltam a könyvvel Instagram profilomra, ahol megjelöltem a modellt is, aki abszolút meglepetten reagált arra, hogy megtaláltam őt és megjelöltem a fotón. Vicces volt, az tuti!


Beszéljünk kicsit az LMBT könyvekről! Először nézzük, mi is áll a rövidítés mögött: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek. Ők azok a személyek, akik önmagukkal azonos nemű emberekhez vonzódnak, vagy mindkét nem iránt mutatnak érdeklődést, illetve akik úgy érzik, hogy születésükkor nem megfelelő neműként definiálták őket. Ahogy láthatjátok, érzékeny téma ez mindennapjainkban. Személy szerint úgy gondolom, hogy beépítése a Young Adult (ifjúsági) és New Adult könyvekbe, egy jelentőségteljes misszió, hiszen megmutatja az olvasónak, hogy a szerelem, az szerelem, és nincsenek meghatározó, elítélendő különbségek ember és ember között. Az LMBT műfaj szerencsére egyre nagyobb teret nyer Magyarországon is, ami kivételesen nagy öröm, hiszen az elmúlt évben több regényt is megismerhettem, mely ezt a témát boncolgatja.

A tavalyi év első olvasmánya, Rácz-Stefán Tibor debütáló könyve, a Fogadj el! volt. Ez a regény egyben első LMBT olvasási élményem, mely mondhatjuk úgy is, hogy nagyon meghatározó számomra. Mivel a történet leginkább a korosztályomnak szól, ezért hihetetlenül könnyen befogadható a különlegessége. Én leginkább azt vallom a témával kapcsolatban, hogy a másság abszolút nem negatív, nem bűn, és mindenkinek joga van dönteni a saját életéről, amit a Fogadj el! is szimbolizál. Azóta már háromszor olvastam a regényt, valahogy – még hibáival együtt is – egyszerűen megunhatatlan.

Egy olyan kövér srác, mint én, ne álmodozzon Rómeóról.

Ezek után egy szintén magyar alkotó, Becca Prior erotikus LMBT könyvéhez is volt szerencsém, melynek címe A tanítvány. Itt már egy felsőbb korosztályt céloz meg a regény, egyrészt az erotikus tartalom miatt, de ettől függetlenül – kihagyva a túlfűtött részeket –, egy szintén fantasztikus könyvről beszélünk. Továbbá elolvastam az Oh, boy!-t és a Will&Willt is, így a nyaram kifejezetten LMBT történetekkel teli volt. Majd év vége környékén megismerkedtem a Túl széppel!

Ez a regény tényleg túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de a szürke mindennapok hangulatában szükség van egy ilyen történetre, ami felráz, elgondolkodtat, elvarázsol és megérint. Az íróval a blogolás és a Fogadj el! kapcsán ismerkedtem meg, így nehéz bármit is mondanom elfogulatlanul a munkásságáról. Azt gondoltam, hogy a Fogadj el!-t nem lehet túlszárnyalni, azonban tévedtem, mivel a Túl szép még realistább, hihetőbb és szenvedélyesebb is. Tény, hogy az is közrejátszik a regények közötti kisebb-nagyobb különbségekben, hogy nem igazán azonos korosztályhoz szólnak. A szerző első regénye inkább a fiatalabb, gimnazista tini olvasóknak íródott, míg a Túl szép élvezhetőségéhez már kell egy kicsit magasabb fokú érzelmi érettség is. Számomra egy élmény volt Márk és Olivér történetét olvasni, hiszen a párkapcsolatuk fejlődése mellett, a könyv rengeteg morális kérdést is felvet, de ahogyan a Fogadj el! esetében is, az író itt sem válaszolja meg helyettünk a kérdéseket, hanem saját véleményalkotásra és döntésre sarkall minket. A karakterek rendkívül komplex személyiségek, könnyedén megszerethetőek. A regény összességében külföldi bérceken is lazán megállná a helyét, csak abból a szempontból tipikusan „magyar” a könyv, hogy Budapest nevezetes részei, utcái is gyakran említésre kerülnek.

Ha már morális kérdések, akkor egy pár szót ejtenék Márk túlsúlyával kapcsolatban. Minden nagy lépéshez az életünkben, erős motiváció kell, valami, ami hajt minket. Az író bemutatja, hogy Márk nem él kifejezetten boldogtalanul túlsúlyosan, mivel – motiváció hiányában –, elhiteti magával, hogy ő így is „jól van”. Aztán mikor megismeri Olivért, akinek valóban szeretne megfelelni, nem tekint a saját egészségére és az intő tanácsokra, csak küzd és teljesíteni akar. Egy nagy pozitívum, hogy a regény azt is elénk vetíti, mennyire fontos figyelembe vennie egészségét is karakterünknek, hiszen az nem segít rajta, ha egészségtelen koplalásba kezd, és aránytalanul sokat mozog, megfelelő tápanyagbevitel nélkül. Orvosi segítséget kap, ami szintén kiemelendő, hiszen fontos szakmai támogatást kérni ilyen helyzetekben.

Ezen kívül persze, a melegség témája mindkét fél oldalán megjelenik, Márk és Olivér kapcsolata alapvetően nagyon különleges, hiszen a regény egyik üzenete az is, hogy nem számít a külső, csakis a belső. Ez az a tény, ami kicsit levon a könyv realizmusából, hiszen sajnos a külsőségek világában élünk, ahol igenis fontos a kinézet, megjelenés és karizma. Ettől függetlenül, jó volt egy kicsit az író által megalkotott álomvilágban élni, még akkor is, ha tudjuk, hogy a könyv befejeztével visszatérve a mindennapokba, nem ezt fogjuk tapasztalni. Ki kell emelnem – és ez a regény sok pontjára jellemző, hogy van olyan, ami egyszerűen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de ezt el kell fogadnunk.

Mivel piszok jól nézek ki, az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy hülye is vagyok. Mintha az előnyös külső és a jó észjárás nem járhatnának párban. Nem is tudom, mi lenne, ha szőke lennék. Kirendelnének mellém egy flancos vakvezető kutyát?

Ahogy azt korábban is említettem, a könyv nem kifejezetten a fiatalabb korosztálynak szól. Ezt a regényt inkább New Adultnak titulálnám, mint Young Adultnak, ám ettől függetlenül – illetve a pár intim résztől eltekintve – is élvezhetik a fiatal olvasók, és alapvetően mindenki, hiszen könnyű átlapozni néhány „nem szimpatikus” jelenetet, a regény így sem veszít az értékéből. Az már véleményem szerint más kérdés, hogy melyik olvasó mennyire befogadó. Biztos vagyok benne, hogy egy homofób személy nem fogja élvezni, vagy kedvelni a történetet, hiszen a másságról szól, meleg kapcsolatról. A témát alapvetően nem szeretheti minden ember, hiszen nem mindenki egyenlően toleráns a homoszexualitást illetően. Viszont azt mondom neked, kedves olvasó, hogyha egy kicsit álomvilágban szeretnél élni, elfeledkezni a mindennapok problémáiról, vagy egyszerűen csak kikapcsolódni, akkor a Túl szép a te könyved!

Hédi