Rácz-Stefán Tibor-hét a Prológuson: Lexa Túl szép kritikája

túlszépÍró: Rácz-Stefán Tibor
Eredeti cím: Túl szép
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 392
Téma: LMBT, new adult, romantikus

Fülszöveg

A túlsúlyos Márk mindennél jobban vágyik rá, hogy végre igazán szeressék. Mégis, azt hiszi, hogy a súlya miatt nincs joga a szerelemre. Elkeseredésében finomságokba fojtja bánatát.
Vajon a csupaszív srácra rátalálhat a nagy Ő?
Képes lesz elfogadni önmagát?
Olivér profi úszó, ám doppingbotrányba keveredik, eltiltják a versenyzéstől, és darabjaira hullik az élete. Azt sem tudja, mit hoz a holnap, a szerelemre gondolni sem mer.
Újjáépíthetjük a nulláról az életünket?
Rátalálhatunk az igazira akkor is, ha nem keressük?
A két fiú közös munkahelyen kezd el dolgozni. Előbb megismerik egymást, aztán a titkaik is felszínre bukkannak. De kialakulhat köztük több, mint barátság? Vagy csak a külső számít?
Van egy pont, amikor az ész a szív útjába áll…

Történet: 5/4
Szuper történet, kisebb nagyobb hibákkal két srácról, két múltról, két jelenről, és egy jövőről…

Borító: 5/5*
Beleszerettem ebbe a borítóba! Ez volt az egyik oka, amiért elkezdtem olvasni a könyvet. Nem csak, hogy a történethez is kapcsolódik, de még szép is – ami nem sok könyvről mondható el, mert vagy csak szép, de semmi köze a sztorihoz, vagy csak a történethez kapcsolódik valamennyire, de egyébként bűn ronda.

Szereplők: 5/4
Mindenkit szerettem, kivéve Dorinát. Nem tudtam dűlőre jutni vele és szerintem egyhamar nem is fogok, mert még mindig nem tudom felfogni, hogy lehet így viselkedni az ember elvileg “legjobb” barátjával. Bezzeg Botond! Szerettem a srácot a sajátos stílusával, igazi jó barátja volt Olivérnek, szívesen olvasnék róla esetleg egy novellát, esetleg egy teljes könyvet!


Már egy ideje a fejembe vettem, hogy szeretnék elolvasni egy olyan könyvet, ami LMBT témában íródott, mert bevallom, mindig is érdekesnek tartottam ezt a kérdéskört.  Nem számítottam viszont arra, hogy egy magyar író lesz az, aki ebbe a világba bevezet, hiszen nem igazán szoktam hazai íróktól olvasni. Azonban ezután az élmény után arra jutottam, hogy talán még egyszer el kellene gondolkodnom, mert tény és való, hogy Tibi több szempontból is levett a lábamról.

Az író első könyvét, a Fogadj el!-t még nem volt alkalmam olvasni, szóval abszolúte nem volt semmi ötletem, hogy mire is számítsak. Elsődlegesen a blogos munkásságáról ismertem, és később jöttem rá, hogy nemcsak blogger, de író is. Végül pedig, a két megjelent regénye közül a Túl Szép címet viselőre esett a választásom, bár igazából nem tudnám megmondani, miért vonzott annyira.

Egy szó, mint száz: tetszett a könyv. A cselekmény érdekes volt és eredeti, egyáltalán nem sablonos, ami pedig ritkaságszámba megy manapság. A történet középpontjában két meleg fiú áll, de egyiküknek se túl szép, vagy túl könnyű az élete. Talán ez az egyik oka annak, hogy összehozta őket a sors: hogy szebbé tegyék egymás mindennapjait. Habár elsőre nem igazán jönnek ki egymással, a történet során aztán mégis egy hullámhosszra kerülnek, és egymásra találnak. Először barátokként, majd kapcsolatuk elmélyül és többé is válik, mint puszta barátság. A baj csak az, hogy nem Amerikában élünk, ahol már egyes államokban engedélyezett az azonos nemű emberek házassága. Magyarországon bizony még olyan hétköznapi esetek is kirívónak számítanak, hogy két srác egymás kezét fogva sétálgat az utcán. Talán majd egyszer az emberek végül felébrednek és rájönnek, hogy tökéletesen mindegy, hogy ki-kivel van, mert a szerelem az szerelem, nemtől függetlenül.

Részben emiatt a mentalitás miatt is esik annyira nehezére Márknak, hogy felvállalja az Olivér iránti érzelmeit. Azonban a legfőbb oka mégis az, hogy ő kinézetre egyáltalán nem Olivér súlycsoportja. Márkot életében kínozták a kinézete miatt, annak ellenére, hogy ő megpróbált változni, felülemelkedni a problémáján, de semmi segítséget nem kapott, így teljesen magába zárkózott. Emiatt a fiúnak egyáltalán nincs önbizalma, nem beszél senkivel, kivéve azon keveseket, akikben megbízik. Ez a fajta kegyetlenség, amivel a könyvben találkozunk, a kiközösítés, azok megalázása, akik mások, és így kilógnak a tömegből, nagyon is aktuális társadalmi probléma, amiről igenis beszélni kell.

Az egész könyv alatt ilyen és ehhez hasonló jelenetekkel és érzelmekkel találkozhatunk; az események pedig felváltva bontakoznak ki Márk és Olivér szemszögéből, ami számomra nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire az elevenembe vágott a történet. Jó volt mindkét fiú szemszögéből megismerni a sztorit, hogy ki-ki a maga módján, mit és hogyan dolgoz fel, illetve, hogy a környezetükre ez miként hat. Olivér számomra például elsőre egy önző, arrogáns alaknak tűnt, de ahogy haladtam a könyvvel, egyre jobban megkedveltem. Megértettem, hogy mit miért tett, és miért viselkedett mindenkivel olyan undokul.

Olivérrel ellentétben, Márk viszont már első alkalommal szimpatikus volt, és szerintem nem lepek meg senkit azzal, ha azt mondom, hogy végig szurkoltam neki, hogy végre megkapja a megérdemelt boldog befejezését. Nem mondom, az út a boldogsághoz egyáltalán nem volt könnyű, mert nem volt az, de a való életben is így van ez. Tibi nagyon jól bemutatta a két fiú történetén keresztül, milyen keményen meg kell küzdeni azért, hogy az ember boldog lehessen a választottjával.

A legfőbb problémám Dorinával volt, aki annak ellenére, hogy elvileg Márk barátjának vallja magát, nem igazán úgy viselkedik, és olyan felelősséget helyez Márk vállára, ami nem oda tartozik. Szegény srácnak alig van önbizalma, plusz más dolgok miatt is aggódnia kell, és ezt Dorinának is észre kellett volna vennie, így én ezzel a karakterrel nem tudtam dűlőre jutni. Viszont csak az ő karaktere, illetve Olivér viselkedése a könyv első felében az, amit negatívumként tudok felhozni. Összességében a könyv tőlem 4 pontot kap, a kis hibák ellenére nekem tetszett, igazi tartalmas szórakozást biztosított.

Mindenképpen ajánlom a romantikus lelkű molyoknak, akik nem riadnak vissza attól, hogy esetleg valami újat, egyedit, vagy mást olvassanak. Ha ez a helyzet, bátran vágjatok bele, nem fogjátok megbánni!

Lexa

 

Reklámok