Rácz-Stefán Tibor-hét a Prológuson: Netra Fogadj el! kritikája

 

fogadj elÍró: Rácz-Stefán Tibor
Eredeti cím: Fogadj el!
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 296
Téma: erotikus, LBMT, ifjúsági

Fülszöveg

Hiszel magadban?
Petra a pénztelen, vidéki lány elit gimnáziumba kerül, ahol mindenki gazdag és menő, így aztán hazudik, hogy ne lógjon ki, hiába figyelmezteti Dávid.
Petrát a lányok befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de kiderül az igazság. És ettől kezdve pokollá válik az élete.
Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy kínos titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja.
A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább.
Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.
A regény a 2013. évi Aranymosás Public Star könyve.

Értékelés: 5/4,5
Összességében tetszett, izgalmas volt és pörgős, a történések mégis követhetőek voltak. A vége kicsit eltúlzott volt, szerintem a való életben nem feltétlenül cselekednénk így a karakterek helyében, de itt mégis valahogy megállta a helyét.

Szereplők: 5/4
Petrával, bár névrokonom, eléggé hadilábon álltunk. Nem igazán értettem néhány cselekedetét, de volt olyan helyzet is, ahol én sem tettem volna semmit másként. Dávid azonban mindent vitt, nekem rendkívül szimpatikus volt a srác, végül a kedvenc szereplő címet is kiérdemelte. A karakterek jellemfejlődéséért pedig külön piros pont az írónak!

Borító: 5/3
Azon kívül, hogy a 2 főszereplő fél-fél arcát hivatott ábrázolni, nem sok köze van a történethez, az összhatás pedig igazán vág fejbe, hogy ez mennyire gyönyörű. Nekem személy szerint nem igazán tetszik, bár láttam már ennél rosszabbat is.


Ezt a regényt már nagyon régóta el szerettem volna olvasni, de ahogy jöttek az újabbnál újabb megjelenések, mindig hátrébb tolódott a fontossági listámon. Most viszont visszaugrott az 1. helyre, és úgy gondolom, határozottan megérte időt szakítani rá.

Tibor egyből mély vízbe dobja az olvasót, ugyanis már a prológusban elkezdődnek az izgalmak: Papp Annamária, TV-s tudósító szemén keresztül látjuk a mentési kísérleteket egy, a Szép Remények Gimnáziumban történt lövöldözés után.
Innentől kezdve a történet 2 szálra szakad: az egyiken Petra, a másikon Dávid útját kísérhetjük végig. A lány az új iskolával, az új emberekkel, a beilleszkedéssel küzd, míg a fiú Áronnal, aki iránt határozottan nem közömbös, és ezt a célszemély ki is használja.

Amivel ez a történet levett a lábamról, az a lendület, az izgalom és az akció volt. Egy nap alatt végeztem a könyvvel, képtelen voltam letenni, mivel mindig történt valami új, ami marasztalt. A végén pedig csak pislogtam, és a rejtett oldalakat kerestem: Hogy fért bele ennyi minden 300 oldalba?

A 2 főszereplő jellemfejlődése szembeötlő, bár határozottan nem ugyanabba az irányba haladtak.
Petrát egy életvidám, kedves, ambíciókkal teli lányként ismertük meg. Rendkívül lelkes is volt, mivel sikerült bekerülnie a Szép Remények-be, az elit gimibe, ami biztos út egy jó egyetemhez. A lány egy kis falucskában lakik édesanyjával szegény körülmények között, amit szégyell, ez vezet a hazugságokhoz is. Amikor leleplezték, fokozatosan elkezdett magába zárkózni a bántások hatására, amik az osztálytársai felől érkeztek, míg egyszer csak el nem jött az a pont, ahol már rá sem ismertem.

Dávid pillanatok alatt a kedvenc szereplőmmé avanzsált, és nem, nem csak a könyvmolysága miatt. Ez a srác kedves és nyitott, mégis kissé félénk, és képes a többiek csillogó álcái mögé látni. A könyv végére jobban megismerte önmagát, a céljait, a vágyait, hogy mit is vár el másoktól, és talán mintha határozottabbá is vált volna.

A Fogadj el! volt az író első regénye, mégis úgy gondolom jól vette az akadályokat és sikeresen kiállta a próbát. Viszont, sajnos semmi sem tökéletes, és volt 2 apró dolog, ami nem teljesen illett bele az összképbe.
A kisebbik furcsaság az igeidők fejezetenkénti váltogatása volt. Míg Petra részeit E/1-ben olvashatjuk, addig a Dáviddal történtek E/3-ban kerültek elmondásra. Ez persze nem eget rengető probléma, egy idő után hozzászoktam, viszont a történet elején még nem igazán rajongtam ezért a felállásért.

Moly.hu-n és Goodreads-en is minden 2. értékelés azt ecseteli, hogy milyen komoly témákról szól a történet. Én ezt elismerem, és tényleg elszomorít, hogy ilyen előfordul, sajnos túlságosan is gyakran. De! Mennyire valósághű az, hogy a 14-15 éves friss gimnazisták ilyen mértékben isznak, buliznak és hajszolják a testi örömöket? Mert sajnos előfordul ilyen is, de nem ez a jellemző. Sokkal hihetőbb lenne az egész szituáció, ha a szereplők 17-18 évesek lennének, és Petra mondjuk egy másik iskolából jelentkezett volna át.

Mindenesetre nekem tetszett a könyv, akció dús volt, mégis elgondolkodtató. Ajánlani a 15+-os korosztálynak tudnám, esetleg azoknak, akiknek van bátorságuk fejest ugrani egy osztály nem mindennapi bosszújába, ahol nincsenek határok.

Netra

 

Reklámok