Értékelés · Fantasy könyvek · General Press Kiadó

Gareth Brown: Az ​ajtók könyve

Nem titkolom, hogy elsőként a könyv lenyűgöző borítója ragadta meg a figyelmemet. Emellett az is felkeltette az érdeklődésemet, hogy olyan elismert művekhez hasonlították, mint az “Éjfélkönyvtár”, az “Addie LaRue láthatatlan élete” és az “Éjszakai cirkusz”. Ezen három könyv közül kettőt már olvastam, és mindkettő mély benyomást tett rám, ezért biztos voltam benne, hogy “Az ajtók könyve” sem fog csalódást okozni. Nos, nem is kellett csalódnom – sőt, a könyv egy váratlan fordulattal még tovább fokozta az élményt.

– A világ borzalmas és aljas, utálom… de a könyvek mindig menekülést jelentettek a számomra. Amikor fiatal voltam, és amikor a nagyapám haldoklott. Jobban szeretem a könyveket a való világnál.

Cassie Andrews egy átlagos fiatal nő, aki hétköznapi munkát végez egy hangulatos könyvesboltban. Egy nap azonban valami egészen különleges dolog történik: egy törzsvásárló váratlanul rábízza egyik könyvét. Eleinte Cassie nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget, ám amikor később kinyitja a könyvet, különös írásokkal találkozik benne. Az írások nem evilági nyelven íródtak, és Cassie képtelen elolvasni őket. Ahogy tovább lapozgat, egyre több furcsaságot vesz észre: a tinta időnként eltűnik, majd újra felbukkan, és titokzatos ajtók képei jelennek meg a lapokon. Ezek a különös események csak tovább fokozzák kíváncsiságát és elhatározza, hogy kideríti, milyen titkokat rejt a rejtélyes könyv. Rájön arra, hogy a könyv segítségével bárhova képes eljutni, csak el kell képzelnie egy ajtót – akár egy fénykép alapján is. Viszont nem is sejti, hogy mások is a könyv nyomában vannak és ezzel komoly veszélybe sodorja saját magát és legjobb barátnőjét is.

Érdekes kettősséget tapasztaltam a regény kezdetén: egyszerre tűnt lassúnak és gyorsnak. Lassúnak éreztem, mert Cassie-nek egy kis időbe telt, míg rájött, mi is történik körülötte, és megtalálta a megfelelő embereket, akik segíthetnek neki. Ugyanakkor gyorsnak is tűnt, mert közben más szálakon keresztül más karaktereket is követhettünk. A regény több nézőpontot is bemutat, de a fő dinamika Cassie köré épül. Az elején kissé nehéz volt felvennem a fonalat, mivel rögtön öt különböző karaktert is megismerhettünk, ami kissé zavaró volt. Azonban ahogy haladtam előre a történetben, minden egyre világosabbá vált, és a különböző szálak pedig szépen összefonódtak.

Nagyon érdekes volt a koncepció a könyvekkel és végig hajtott a kíváncsiság, hogy honnan jöttek (kiderül), milyen könyvek vannak még(többnyire kiderül, de nem az összes), milyen határokat lehet feszegetni velük. Tetszett, hogy nem csak “jó” könyvek voltak, hanem volt olyan is, mint például a fájdalom vagy kétségbeesés könyve is, de megvolt az a kettősség benne, hogy ezeket is lehetett kvázi jóra használni, csak a hordozójától függött, hogy mit kezd vele. Nem szeretnék sokat írni erről, mert van egy aspektusa a könyvnek, amit lespoilereznék vele és azt nem szeretném.

Maga a történet -bár ahogy említettem kicsit lassan indult- elég érdekes és akciódús volt. Persze voltak elmélkedősebb fejezetek is, de alapvetően eléggé felgyorsulnak az események és sok mindenre fény derül a történet során. Igazából lényegében mindenre, nem nagyon hagy elvarratlan szálakat és ez fantasztikus élmény volt. A végén izgultam, hogy “na basszus, ezt sose tudjuk meg”, de a következő fejezetben kiderült :D. (Hát igen, türelmetlen vagyok). Szóval nem hagy semmit az olvasó képzeletére és mindent megmagyaráz. Lehet hogy hozzáértőbb emberek azért találnak benne érdekes logikai megoldásokat, de nekem, mint átlag olvasónak eladta a magyarázatokat. Továbbá külön ki kell emelnem, hogy a könyv üdítő frissességet nyújtott azzal, hogy a romantika szinte teljesen hiányzott belőle, leszámítva néhány apró utalást. Őszintén szólva, nem is éreztem, hogy szükség lett volna rá. A cselekmény így is bővelkedett eseményekben, és a karakterek közötti dinamika tökéletesen működött romantikus szálak nélkül is. Ez a megközelítés szuper volt, hiszen a történet feszültsége és a szereplők közötti interakciók így is teljes mértékben lekötötték a figyelmemet.

Összességében nagyon jó olvasmány volt és rendesen megdolgoztatta az agyam, de megérte elolvasni Cassie és barátai történetét. Érdekes koncepció, fordulatos cselekmény, szerethető és utálható karakterek… Minden megvan benne, ami egy lightosabb fantasyban elfér és élvezhető. Lépjetek be ti is Cassievel az ajtók könyvének világába.

Hozzászólás