Extra tartalom · Könyves listák

Mit olvass a kedvenc koktélod alapján?

Nyakig vagyunk a nyárban, elő a kalapokkal, a naptejjel és a hűsítő italokkal, mert ezt a kánikulát máshogy elviselni nem lehet. Akármennyire szeretem az évszak hangulatát, ki nem állhatom ezt az időjárást. Sokan ufónak tartanak, amikor azt mondom, hogy számomra az északi, illetve angliai klíma az ideális, de nincs mit tenni. A nyár számomra a túlélésről szól, a nagy forróság közepette pedig mindig jobban kívánom a hideg innivalókat, különös tekintettel a koktélokra. Nem vagyok nagy barátja az alkoholnak, ritkán iszom és akkor is keveset, de az év legmelegebb hónapjaiban egy-két pohár életmentő tud lenni. Ha egyetértesz, akkor olvass tovább, mert a továbbiakban koktél preferenciák alapján ajánlok könyveket!

Long Island – V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete

(Összetevők: vodka, tequila, fehér rum, cointreau, gin, citromlé, cukorszirup, cola)

Ez igen, te aztán bírod a gyűrődést! Ebben a koktélban szó szerint minden van, ezért egy olyan könyvre van szükséged, ami sokrétű és kihívásokkal teli. Az Addie LaRue láthatatlan élete méltó párja a Long Island-nek a 608 oldalával és az érzelmi mélységével. Ez a könyv úgy üt, akár egy erős koktél, de a lehető legjobb értelemben.

Sex on the Beach – Ali Hazelwood könyvek

(Összetevők: vodka, őszibarack likőr, narancslé, áfonyalé)

Ha egy kis édességre vágysz, a Sex on the Beach koktél mellé bármelyik Ali Hazelwood kötetet tiszta szívből ajánlom. A szerzőnő hatalmas népszerűségnek örvend külföldön és már hazánkban is, hála utánozhatatlan humorának, kedvelhető karaktereinek és a szívlágyító – valamint olykor meglehetősen fülledt – szerelmes történeteinek.

Aperol Spritz – Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

(Összetevők: porsecco, Aperol, szóda, narancsszelet)

Az se baj, ha keserű, de azért legyen egy kis édes utóíze, igaz? A Daisy Jones & The Six pontosan ezeket az érzelmeket váltja ki az olvasóból. Első kóstolásra mintha kissé kellemetlen lenne, de aztán ráérzel az ízek harmóniájára és kérsz még egy pohárral. Taylor Jenkins Reid egy erkölcsileg kihívó szerelmi háromszöget vázol fel regényében, amely a 60-as évek legendás zenei érájában játszódik. Csak dőlj hátra és engedd magad elmerülni benne!

Mimosa – R. F. Kuang: Sárga

(Összetevők: pezsgő, narancslé)

Egyetértek, nem kell mindent túlspilázni. A Mimosa és a Sárga remek példája annak, hogyan lehet egy egyszerű ötletből valami nagyszerűt kihozni. Elég hozzá két összetevő vagy egy ellopott kézirat története. Nem mellesleg, mindkettő sárga színű – bár ez a mi szempontunkból mellékes. A Sárga egy pezsdítően ható regény, igazi krimi elemekkel és erkölcsi dilemmákkal tarkított dráma.

Mojito – Rényi Ádám: Erika néni

(Összetevők: fehér rum, cukorszirup, lime, mentalevél, szénsavas ásványvíz, jégkocka)

Ha egy frissítő és kijózanító élményre szomjazol, ami olyan jól esik, mint egy hűsítő Mojito, akkor Rényi Ádám legfrissebb novellás kötetében nem fogsz csalódni. Az Erika néni olyan írásokat tartalmaz, amik hol megnevettetik, hol elgondolkodtatják az olvasót. Igazi érzelmi hullámvasút, édes és keserű egyszerre, mégis elégedettséget ébreszt.

Baileys Espresso Martini – Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

(Öszzetevők: Baileys, vodka, hideg espresso)

Azt gondolom, ezen az ajánláson nem kell sokat magyarázni, még akkor sem, ha az említett koktél már kétségkívül kihűlt. Igazi kávébolond lehetsz, ha még koktélként is szívesen fogyasztod, úgyhogy egy olyan könyv, aminek központi eleme egy kávézó, biztosan felébreszti érdeklődésedet. Kavagucsi Tosikadzu regényének fő témája az időutazás, bár valójában sokkal inkább az emberi kapcsolatokról szól. Szívmelengető történet, akár egy forró csésze kávé, de a biztonság kedvéért a nagy nyári melegben hűtsük le magunkat egy Espresso Martini-vel.

Hozzászólás